Produsul Intern Brut al Spaniei s-a redus cu 0,4% in cel de-al doilea trimestru al anului in raport cu primele trei luni ale anului, cand acesta a inregistrat o scadere de 0,3%, agravand recesiunea tarii, arata cifrele provizorii publicate luni de Institutul National de Statistica (INE) spaniol, citate de AFP. Pe de alta parte, rata anuala a inflatiei a crescut in iulie.

Aceste cifre fusesera deja prezentate de Banca Spaniei. Guvernul previzioneaza o scadere a economiei spaniole cu 1,5% pentru intregul an, apoi un recul de 0,5% in 2013, urmat de o revenire pe crestere din 2014.

Intr-un comunicat, INE a explicat aceasta cifra printr-o "scadere a cererii de pe piata interna, compensata partial de o contributie pozitiva a cererii externe".

Spania, care dupa 2008 a fost privata de contributia principalului sau motor economic, constructiile, a fluctuat intre recesiune si crestere economica lenta, in timp ce numarul somerilor a crescut constant.

Ultimele cifre disponibile arata ca in al doilea trimestru al anului rata somajului a ajuns la un nivel maxim istoric, de 24,63% din populatia activa (53% in randul tinerilor), somajul continuand sa creasca in ciuda asteptarilor pozitive cu privire la sezonul turistic, care in mod obisnuit incuraja angajarile.

Fondul Monetar International, mai pesimist decat guvernul spaniol, previzioneaza o scadere a PIB-ului de 1,7% in 2012, urmata de o reducere de 1,2% in 2013, fata de valorile de -1,5% si -0,6% estimate anterior.

FMI a publicat vineri aceste noi prognoze, tinand cont de ultimele masuri de austeritate anuntate de guvern, prin care se vizeaza economisiri de 65 de miliarde de euro pana la finalul anului 2014.

Pe de alta parte, conform cifrelor provizorii publicate luni, rata anuala a inflatiei din Spania a crescut in luna iulie la 2,2%, dupa un nivel de 1,8% in iunie. Inflatia, care dupa octombrie 2008 a atins cel mai ridicat nivel in luna aprilie 2011, de 3,5%, a fost apoi in permanenta scadere.

INE nu a detaliat aceste statistici, subliniind doar cresterea preturilor la medicamente si alte produse farmaceutice. Cifrele definitive vor fi publicate pe 14 august.