Italia si restul Europei, afectate de criza, se apropie de "capatul tunelului", a declarat marti primul ministru italian Mario Monti, inainte de plecarea intr-un sir de mai multe vizite la nivel european, relateaza AFP.

"Noi, precum restul Europei, ne apropiem de capatul tunelului" crizei, care "incepe sa se lumineze", a declarat Mario Monti la postul radio italian Rai 1.

"Deciziile pe care le-au luat cele 17 si cele 27 (de state) in cadrul Consiliului European din 28-29 iunie au fost foarte importante" si "acum vom vedea consecintele, in termeni de disponibilitate a institutiilor europene sau a guvernelor" de a le pune in practica.

Acesta a adaugat si faptul ca, pentru a iesi din criza, cheia este de a pune in practica fara intarziere deciziile luate la Bruxelles.

Dupa un nou val de tensiune pe piete la inceputul saptamanii trecute, acestea s-au calmat gratie intensificarii asteptarilor ca Banca Centrala Europeana si statele din zona euro vor actiona pentru a cobori ratele de dobanda ale Spaniei si Italiei.

In acest context, Mario Monti va incepe marti un sir de mai multe vizite oficiale. Prima dintre aceasta va fi la Paris, unde se va intalni cu presedintele francez Francois Hollande. Apoi, miercuri si joi dimineata, acesta se va intalni cu primul ministru finlandez Jyrki Katainen. Pe parcursul zilei de joi Monti se va intalni si cu seful guvernului spaniol, Mariano Rajoy.