​Rata anuala a inflatiei din zona euro este asteptata sa ramana neschimbata in luna iulie, la 2,4%, arata primele estimari ale Eurostat privind evolutia preturilor, citate de AFP. In acelasi timp, analistii economici se asteapta la o noua reducere a ratei dobanzii de referinta din partea Bancii Centrale Europene (BCE) in septembrie sau octombrie.

Aceasta valoare depaseste pentru a 20-a luna consecutiv tinta de 2% vizata de BCE, autoritatea responsabila de stabilitatea preturilor din zona euro, insa rata inflatiei a incetinit de la inceputul anului.

"Preturile la energie vor continua sa scada si inflatia de baza va incetini din cauza agravarii recesiunii" a declarat Jennifer McKweon, de la Capital Economics.

In detaliu, inflatia a incetinit semnificativ in Italia, la 3%, in principal din cauza diminuarii recente a preturilor la carburanti, care a fost neasteptata. Totodata, aceasta a crescut usor in Belgia (2,32%) si in Spania (2,2%).

In ciuda mentinerii unui nivel relativ ridicat, inflatia a preocupat din ce in ce mai putin BCE, care urmareste mai atent evolutia crizei din zona euro. Autoritatea monetara a redus deja la inceputul lunii iulie rata dobanzii de referinta la un nivel minim istoric, de 0,75%, intr-o tentativa de a sustine economia zonei euro, afundata in criza datoriilor suverane.

Pentru mai multi economisti, aceasta ar trebui sa mai reduca rata dobanzii de referinta cu un sfert de punct procentual pana la sfarsitul anului. O astfel de decizie nu este insa asteptata imediat.

"Nu ne asteptam la reducerea dobanzii BCE in luna august, insa estimam ca acest lucru poate fi posibil in septembrie sau octombrie", a afirmat Howard Archer, economist sef pentru Europa la IHS Global Insight.

Reuniunea Consiliului Guvernatorilor de joi este foarte asteptata dupa declaratiile de saptamana trecuta ale presedintelui BCE, Mario Draghi.

"BCE este pregatita sa faca tot ce este necesar pentru a pastra moneda euro", a declarat Draghi, contribuind imediat la o reducere a costurilor de imprumut ale Spaniei si Italiei. El a sugerat ca acest lucru poate implica si o interventie pe piata obligatiunilor.

Cifrele definitive cu privire la rata inflatiei vor fi publicate pe 16 august.