In SUA e celebra sintagma:"De doua lucruri nu ai cum sa te feresti in America: de Moarte si de Fisc". La noi, doar moartea pare sigura, cata vreme Fiscul se multumeste sa contabilizeze cat are de incasat, fara ca ultimul an sa aduca eforturi consistente pentru incasarea datoriilor unor mari companii care opereaza in Romania. CFR, UPC, Urban S.A., Tiriac Leasing SA sau Electrica Serv sunt campionii restantelormarilor contribuabili la bugetul de stat, potrivit ierarhiei facute de ANAF, valabile la jumatatea acestui an. Listacompleta o puteti consulta aici. In top figureaza si companii reprezentative pentru industria alimentara (Agricola International) ori din zona comertului (magazinul Cocor). In total, sumele datorate depasesc un miliard de euro.

Vezi si in atasament lista completa a marilor datornici.

Fata de anul trecut si chiar de acum doi ani, topul nu a suferit schimbari radicale. CFR si Compania Nationala a Huilei sunt cei mai mari datornici iar situatia nu dureaza de azi de ieri, fara ca autoritatile sa aiba curaj sa puna piciorul in prag. In ceea ce priveste CNH, Guvernul a stabilit in decembrie 2011 ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala sa preia creantele detinute de AVAS. Creantele care fac obiectul preluarii sunt cele exigibile din evidenta contabila a AVAS, in lei, individualizate in titluri executorii care au stat la baza proceselor verbale de sechestru, neachitate la data incheierii protocolului de predare-primire intre ANAF si AVAS.

Creantele preluate urmeaza sa fie asimilate creantelor fiscale, asupra lor urmand a se calcula dobanzi si penalitati de intarziere conform OG 92/2003. Sumele rezultate din valorificarea creantelor preluate de ANAF se vor face venit la bugetul Fondului National Unic de Asigurari de Sanatate.

Prin aceasta decizie a Guvernului se vor stinge datoriile CN Huilei SA catre bugetul consolidat al statului, prin preluarea de catre ANAF a celor trei mine neviabile Petrila, Paroseni, Uricani. Aceste trei mine neviabile vor fi administrate de o societate pe care o va constitui Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si vor functiona pana in anul 2018 cu ajutor de stat, pe care urmeaza sa-l aprobe Comisia Europeana.

Guvernul a mandatat Ministerul Economiei sa demareze procedurile legale pentru infiintarea unei societati comerciale, initial cu actionar unic statul roman, aducand ca aport exploatatii miniere. Pentru asigurarea sumelor necesare infiintarii societatii, se aloca suma de 500.000 de lei, prin redistribuiri de credite bugetare.

Totodata, trecerea exploatatiilor miniere se va face din domeniul public in domeniul privat al statului, astfel incat acestea sa poata fi aduse ca aport la capitalul social al societatii nou infiintate.

Mall-urile, comert pe datorie la Fisc

In primul trimestru al anului 2012, Unirea Shopping Center avea o datorie la bugetul de stat de peste 2,37 milioane lei, din care 1,622 milioane lei din impozitul pe profit, 704.303 lei din dobânzi şi penalităţi şi 48.389 lei din alte impozite şi taxe.

De asemenea, Liberty Center are o datorie de 59.112 lei, sumă care provine din dobânzi şi penalităţi, în timp ce obligațiile restante ale COCOR se ridică la 937.912 lei, din care aproape toată suma, respectiv 824.724 lei din taxa pe valoarea adăugată, iar 29.158 lei din impozitul pe venit din salarii şi 26.750 lei din alte impozite şi taxe.

Celor trei mari centre comerciale, pe lista datornicilor la bugetul statului se află și River Plaza Mall, care are cereri de compensare în curs de soluţionare şi o datorie de 247.144 lei la bugetul de stat, din care 245.756 lei din TVA.

Vezi in atasament lista completa a marilor datornici. O analiza a acestor datorii precum si punctele de vedere ale proprietarilor business-urilor denuntate de Fisc le vom publica miercuri