Mecanismul European de Stabilitate Financiara (MES) urmeaza sa ofere resurse nelimitate statelor din zona Euro aflate in criza. Astfel, fondului de salvare i s-ar deschide larg portile pentru a cumpara titluri de stat. Unele tari europene ca Franta si Italia sustin ideea ca MES sa obtina “o licenta bancara la Banca Centrala Europeana (BCE)”, scrie Sueddeutsche Zeitung, din surse dpa. Guvernul german si banca Bundesbank se opun deocamdata, argumentand ca astfel ar fi incalcate independenta BCE si tratatele europene care interzic bancilor de devize sa imprumute bani statelor. Un risc major al unui astfel de “butoi fara fund” este si cresterea inflatiei.

In prezent, fondul MES se ridica la 700 de miliarde de Euro. Dar si aceasta uriasa suma ar putea fi candva epuizata. Pentru obtinerea de noi bani, fondul si-ar putea depune la BCE titlurile de stat detinute. Astfel, caruselul imprumuturilor prin MES ar continua sa se roteasca. Unii inclina sa creada ca la nesfarsit.

Nici majorarile permanente de fond n-ar mai trebui trecute prin parlamentele nationale. Ceea ce, in Germania, provoaca o eterna disputa intre opozitie si coalitia de guvernamant. Dar, chiar si in cadrul ultimei, licenta bancara pentru MES e combatuta de crestin-sociali, liberali si o parte dintre crestin-democrati. La fel se intampla si cu Euro-bondurile, care ar insemna “socializarea datoriilor”, la nivel european si ar dezavantaja Germania, care in prezent primeste credite bancare la dobanzi foarte mici, chiar negative.

Presiunea venita din partea SUA si a unor oficiali UE este insa enorma. Pe scurt, acestia vor sa se dea drumul la “tiparnita de bani”, iar Banca Centrala Europeana sa devina un fel de FED (banca de devize a SUA). Zilele trecute, pe insula Sylt, ministrul de finante german Wolfgang Schäuble si omologul sau american, Timothy Geithner, s-au intalnit sa puna la cale “toti pasii necesari reformei pentru depasirea crizei si restabilirii increderii in sectorul financiar".

Cancelarul Merkel si alti premieri de state europene au declarat in mod repetat ca “vor face totul” pentru a salva moneda Euro. Apocalipticul Angelei Merkel "Cade Euro, cade Europa" a devenit un fel de argument suprem in majorarea repetata a fondului de salvare european.

Pentru omul de rand, pentru consumator, daca obligatiunile unor state falimentare (cum e Grecia) sau puternic indatorate, cum sunt Italia si Spania garanteaza imprumuturi nelimitate de bani, procurate prin Banca Centrala Europeana, aceasta inseamna ca se da drumul la “tipografia de Euro”, banul se devalorizeaza, inflatia creste. Cat de controlat creste, ramane de vazut.