Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Impactul secetei: Cum afecteaza seceta cursul de schimb euro/leu si ratele bancare

Presedintele Bancii Mondiale s-a declarat ingrijorat de cresterea recenta a preturilor la anumite alimente, in mare parte ca urmare a secetei severe din Statele Unite ale Amercii. Potrivit oficialului, seceta care afecteaza mai multe tari mari producatoare de cereale a facut sa explodeze preturile la nivel mondial ale unor produse agricole, incepand cu mijlocul lunii iunie; cele mai afectate sunt preturile la grau si porumb. Aceeasi problema se inregistreaza si in Romania, unde seceta duce la scumpirea produselor, dar indirect si la reducerea exporturilor agricole si de energie, la deprecierea leului, precum si la scumpirea produselor din carne (pentru producerea unui kilogram de carne se consuma in medie 5-6 kg de cereale), se arata intr-o analiza HotNews.ro. Aceste costuri vor fi contabilizate de economie incepand din trimestrul al treilea, factura lor intinzandu-se pana la urmatoarele recolte. Indirect, cresterea preturilor impiedica Banca Nationala a Romaniei sa coboare dobanda cheie, care ar putea duce la scaderea costului creditelor. Productia fiind mica, o parte importanta va fi mentinuta pentru uz intern. Direct lovite vor fi asadar exporturile, ceea ce duce la scaderea incasarilor in valuta, afectand pe aceasta cale si cursul de schimb in sensul deprecierii leului, se mai arata in analiza HotNews.ro. Cea mai recenta seceta severa din Romania a fost inregistrata in 2007, cand inflatia a fost generata in proportie de 70% de cresterea preturilor produselor agricole, arata Rapoartele pe inflatie ale BNR.

Investitorii germani: Conform estimarilor, referendumul a esuat, politicienii sa isi indrepte acum atentia asupra problemelor economice

Reprezentantii investitorilor germani in Romania le cer politicienilor sa revina la rezolvarea problemelor economice. "Ceea ce este important in momentul de fata pentru economie este stabilitatea si predictibilitatea conditiilor cadru, cum ar fi dreptul muncii, o protectie mai buna a proprietatii intelectuale, dar si cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene, cresterea transparentei in cadrul licitatiilor publice si in general un dialog permanent al Guvernului cu reprezentantii mediului de afaceri", se arata intr-un comunicat al Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane. Comunitatea de afaceri din Romania a anuntat recent crearea unei coalitii, ca raspuns la deteriorarea mediului economic.

Mario Monti: Italia si restul Europei se apropie de capatul tunelului

Italia si restul Europei, afectate de criza, se apropie de "capatul tunelului" care "incepe sa se lumineze". Declaratia vine de la prim-ministrul italian Mario Monti, relateaza AFP. Potrivit premierului italian, acum vom vedea consecintele deciziilor luate in cadrul Consiliului European din 28-29 iunie. Monti a adaugat insa ca, pentru a iesi din criza, cheia este punerea in practica fara intarziere a deciziilor luate la Bruxelles. Mario Monti a inceput o serie de vizite oficiale, prima fiind la Paris. Urmeaza o intalnire cu premierul finlandez, pentru ca joi Monti sa se intalneasca si cu seful guvernului spaniol, Mariano Rajoy.