Banca Centrala Europeana (BCE) va avea joi sedinta de politica monetara, iar multi dintre investitori asteapta noi masuri din partea autoritatii monetare de la Frankfurt in vederea diminuarii costurilor de imprumut ale Spaniei, relateaza BBC.

Saptamana trecuta, presedintele BCE, Mario Draghi, a spus ca institutia este gata sa ia orice masura pentru a sustine euro, declaratie care a dus la cresterea burselor europene si la aprecierea monedei unice europene.

Temerile ca Spania va avea nevoie de un ajutor financiar a crescut speculatiile ca BCE va lua masuri extraordinare pentru a ajuta tara.

"Asteptarile sunt foarte mari, pietele recunosc faptul ca masurile din trecut pur si simplu nu au functionat", a afirmat David Llewellyn, vicepresedinte al Grupul Actionarilor Bancari (Banking Stakeholder Group), din cadrul Autoritatii Bancare Europene.

"Daca nu se va face nimic pentru a reduce si stabiliza costurile de imprumut pentru tari precum Spania si Italia, atunci viitorul acestora in (zona) euro trebuie sa fie pus la indoiala".

Draghi va tine o conferinta de presa in cursul zilei de joi, dupa sedinta BCE.

O decizie in sensul ajutorarii Spaniei va veni daca banca centrala va decide asupra ratelor dobanzii. In luna iulie, BCE a redus rata dobanzii de referinta de la 1% la 0,75%, un nivel minim istoric pentru zona euro.

Miercuri, Federal Reserve, banca centrala a SUA, a decis sa nu ia nicio masura pentru a stimula economica - asa cum unii analisti au previzionat- insa a spus ca va furniza masuri aditionale de acomodare daca acestea vor fi necesare pentru a promova o recuperare economica mai puternica.

Repornirea achizitiei de titluri de stat?

Saptamana trecuta, la o conferinta tinuta in Londra, Mario Draghi a declarat: "In cadrul mandatului nostru, BCE este gata sa faca orice pentru a pastra moneda euro. Si credeti-ma, va fi suficient."

Multi investitori au considerat aceasta declaratie ca fiind un indiciu privind faptul ca BCE poate reincepe programul sau de interventie pe piata titlurilor de stat (Securities Markets Programme).

Programul - introdus in 2010 - permite BCE sa cumpere de pe piete, de la banci si de la alte institutii financiare, cantitati mari de titluri guvernamentale.

Acest lucru ofera posibilitatea guvernelor indatorate din zona euro sa imprumute bani la rate ale dobanzii mult mai reduse fata de cele oferite pe pietele comerciale de datorie.

Ultimul program de achizitii a avut loc la sfarsitul lunii ianuarie. Inca de atunci, Draghi si-a aratat opozitia privind achizitiile de titluri la scara larga.

Totodata, exista speculatia ca fondul actual de salvare al zonei euro - coordonat de BCE - va cumpara titluri guvernamentale la emisiune, pentru a cobori costurile ridicate de imprumut ale guvernului spaniol.

Insa exista mai multe controverse in jurul unui asemenea plan, Bancii Centrale Europene fiindu-i interzis prin statut sa imprumute bani guvernelor europene.

Recent, randamentele titlurilor spaniole pe 10 ani au atins un nivel record, de 7,6%, nivel la care tari precum Grecia, Portugalia si Irlanda au trebuit sa apeleze la ajutoare financiare internationale.

De asemenea, Spania deja a primit un ajutor de 100 miliarde de euro pentru a sprijini sistemul sau bancar, insa un acord de salvare complet, asemanator celorlalte state, va fi chiar mai costisitor.