Agentia de rating Standard & Poor's (S&P's) a redus joi cu o treapta calificativul asociat Ciprului, la "BB", impingand statul spre categoria speculativa, relateaza AFP. Totodata, aceasta a precizat si faptul ca valoarea ajutorului international solicitat de autoritatile de la Nicosia ar trebui sa ajunga la 11 miliarde de euro. Pe de alta parte, S&P a anuntat joi si faptul ca mentine perspectiva ratingului AAA al Germaniei la "stabila".

"In scenariul nostru de baza, ne asteptatm ca Republica Cipru sa negocieze un pachet de ajutor financiar de 11 miliarde de euro, reprezentand putin peste 60% din Produsul Intern Brut", a indicat S&P's intr-un comunicat.

Cipru este stat membru al Uniunii Europene si al zonei euro si a cerut la finalul lunii iunie un ajutor financiar din partea UE, Bancii Centrale Europene si Fondului Monetar International pentru a face fata crizei care a afectat puternic sectorul sau bancar si economia nationala. Insa, valoarea acestui ajutor inca nu a fost stabilita oficial.

Standard and Poor's estimeaza ca datoria publica a Ciprului urmeaza sa creasca, in medie, cu 12% in 2012 si 2013, atingand un varf de 105% din PIB in 2013.

De asemenea, Cipru a solicitat un credit de 5 miliarde de euro din parte Rusiei, care are interese economice importante in insula din Marea Mediterana, insa pana in prezent Moscova nu a oferit un raspuns.

In ceea ce priveste bancile, S&P's a calculat ca doua dintre cele mai expuse institutii financiare la situatia din Grecia, Bank of Cyprus si Popular Bank, care detin impreuna in jur de 40% din activele bancare ale tarii, ar avea nevoie de 2,3 miliarde de euro. Pentru intregul sau sistem bancar, tara ar avea nevoie de 4,3 miliarde de euro, sau 25% din PIB.

In plus, guvernul ar avea nevoie de 6,6 miliarde de euro, sau 36% din PIB, pentru a-si acoperi datoriile scadente si deficitul bugetar intre 2012-2014.

In acest context, PIB-ul se va contracta cu 1,5% in 2012 si va stagna in 2013, estimeaza Standard and Poor's. Agentia a adaugat in egala masura si faptul ca ajutorul international ar fi acompaniat de masuri de austeritate, in special taierea salariilor din sectorul public, modificarea sau suprimarea indexarii salariilor cu rata inflatiei, precum si un regim fiscal mai avantajos, in special pentru intreprinderi.

Pe de alta parte, agentia S&P's a mentinut joi perspectiva ratingului "triplu A" al datoriei pe termen lung a Germaniei la "stabila", evidentiind capacitatea statului de a face fata socurilor economice si financiare.

Aceasta evaluare reflecta o "economie moderna, puternic diversificata si competitiva, pozitia sa de creditor puternic", precum si o "politica bugetara prudenta si disciplina in cheltuieli" a explicat S&P's intr-un comunicat.

Cu privire la perspectiva "stabila", aceasta "reflecta asteptarea noastra ca finantele sale publice vor continua sa reziste la socurile financiare si economice potentiale si ca un conses in favoarea unor politici economice prudente va ramane", a adaugat agentia.

Exporturile germane spre Italia, Spania, Portugalia, Irlanda si Grecia reprezinta mai putin de 5% din Produsul Intern Brut al Germaniei din 2011, a reamintit agentia.

"Totusi, expunerea institutiilor financiare din Germania la tarile in dificultate ale zonei euro ramane importanta", a subliniat S&P's. Agentia ar putea reduce ratingul Germaniei daca indatorarea Berlinului se va majora puternic, ceea ce ar fi insa contrar estimarilor, a preciza ea.

Saptamana trecuta, o alta agentie de rating, Moody's, a decis retrogradarea perspectivei asociate ratingurilor AAA ale Germaniei, Luxemburgului si Olandei de la "stabila" la "negativa", invocand "incertitudinea crescanda" privind criza datoriilor din zona euro.

Aceasta a deschis astfel posibilitatea ca una dintre cele trei state sa isi piarda ratingul de triplu A. De asemenea, aceasta decizie a facut ca Finlanda sa raman unica tara din zona euro care dispune de o perspectiva "stabila" a ratingului AAA.

In comunicatul sau, Moody's si-a justificat decizia prin "probabilitatea din ce in ce mai mare a unei iesiri din zona euro din partea Greciei" si prin impactul unui astfel de eveniment asupra statelor membre ale zonei euro, in special asupra celor mai solide.

Germania a raspuns atunci acestei hotarari a agentiei pe un ton critic: "Aceasta estimare tine cont mai ales de riscurile pe termen scurt, in timp ce perspectivele de stabilizare pe termen lung nu sunt mentionate", a precizat atunci ministerul de Finante german, calificand drept "solida" situatia Germaniei.