Banca Centrala Europeana (BCE) este pregatita sa intervina pe piata datoriilor, in fata ratelor de imprumut "inacceptabile" pe care trebuie sa le suporte unele tari ale zonei euro si care impiedica buna transmisie a politicii sale monetare, a declarat joi presedintele sau, Mario Draghi, citat de AFP.

BCE "poate intreprinde operatiuni pe piata obligatara de o talie adecvata pentru atingerea obiectivului sau", a precizat Draghi.

Mario Draghi a avertizat ca speculatiile impotriva euro sunt "inutile". "Ramana, ramane, ramane. Este inutil de speculat impotriva euro", a spus el, subliniind din nou caracterul ireversibil al monedei unice europene.

"Guvernele trebuie sa continue eforturile de consolidare bugetara, de reforme structurale pentru imbunatatirea competititivatii si reformele institutionale la nivel european", a spus el.

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut joi neschimbata dobanda de politica monetara, la 0,75%, cel mai mic nivel istoric, stabilit in luna iulie, a anuntat un purtator de cuvant.

Analistii si pietele asteapta acum anuntul presedintelui BCE Mario Draghi, cel care s-a declarat saptamana trecuta gata de orice pentru a salva zona euro. Conferinta sa de presa va debuta la ora 12,30 GMT.

BCE ar putea anunta noi masuri pentru stimularea creditului sau o actiune de rascumparare de obligatiuni, singura sau intr-o actiune concertata cu fondul provizoriu de salvare, FESF, si viitorul sau succesor, MES, speculeaza economistii si mass media.

Dar BCE trebuie sa armonizeze reticentele influentei banci centrale germane (Bundesbank), care considera ca un astfel de program inseamna de fapt finantarea statelor, ceea ce este interzis prin statutul institutiei de la Frankfurt.