Somajul din Statele Unite ale Americii a crescut usor in luna iulie, chiar daca firmele americane au angajat 163.000 de persoane, arata cifrele oficiale publicate vineri de Departamentul american al Muncii, citate de BBC.

Desi numarul angajarilor a fost peste asteptarile economistilor, rata somajului a crescut de la 8,2% la 8,3% in iulie pe fondul majorarii numarului persoanelor care au reintrat in forta de munca, dar care nu au reusit sa isi gaseasca un loc de munca.

Analistii se asteptau ca rata somajului sa se mentina la 8,2%.

De asemenea, autoritatile au precizat si faptul ca in lunile mai si iunie au fost create cu 6.000 de locuri de munca mai putin fata de valorile estimate initial.

Numarul total de someri a fost in iulie de 12,8 milioane de persoane, acesta mentinandu-se neschimbat fata de iunie.

Firmele din sectorul privat au angajat 172.000 de persoane, in timp ce guvernul si-a redus numarul angajatilor cu 9.000 de persoane.

Insa, exista semne ca americanii sunt optimisti in privinta gasirii unui loc de munca. Numarul muncitorilor descurajati - persoane care nu isi cauta un loc de munca deoarece cred ca nu exista posturi disponibile - a scazut cu 267.000, la 852.000.

Totodata, numarul muncitorilor care lucreaza nevoluntar in regim part-time, cei ale caror ore de munca au fost reduse sau care nu si-au gasit un loc de munca full-time, a ramas neschimbat, la 8,2 milioane de persoane.

Saptamana trecuta, datele oficiale au aratat ca economia SUA a crescut in al doilea trimestru cu o rata anuala de 1,5%, ritmul de crestere incetinind fata primul trimestru, cand rata a fost de 2%.

Miercuri, FED a anuntat ca va continua pe tot parcursul anului sa scada costurile de imprumut pe termen lung ale firmelor si populatiei. Insa, institutia a dezamagit unii investitori prin faptul ca nu a anuntat noi masuri de stimulare a cresterii economice.