Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Banca Centrala Europeana acorda credite suplimentare de urgenta Greciei

Banca Centrala Europeana (BCE) a reusit sa evite temporar un faliment al Greciei prin garantarea unor imprumuturi suplimentare de urgenta de catre Banca Greciei, a relatat sambata cotidianul german Die Welt. BCE a luat aceasta decizie in sedinta de joi, iar hotararea ar urma sa permita Greciei sa isi asigure supravietuirea financiara pana in luna septembrie, precizeaza publicatia germana citand surse din cadrul BCE. Guvernul grec ar urma sa obtina pana la 4 miliarde de euro fonduri suplimentare pana cand creditorii sai internationali (FMI, UE si BCE) se vor decide asupra platii unei noi transe de imprumut, in valoare de 31,3 miliarde de euro, asteptata in septembrie. De altfel, expertul FMI la Atena, Poul Thomsen, a declarat ieri ca discutiile dintre troica creditorilor si oficialii greci au inregistrat "progrese" in ultimele zile. Delegatia creditorilor internationali ai Greciei, Fondul Monetar International, Banca Centrala Europeana si Uniunea Europeana, se afla la Atena pentru pregatirea unui nou pachet de masuri de austeritate prin care bugetul elen sa economiseasca 11,5 miliarde de euro. Expertii troicii au presat in ultimele saptamani Guvernul de la Atena sa accepte reduceri suplimentare ale cheltuielilor publice, inclusiv taierea salariilor si a pensiilor. Creditorii au aratat ca aceste masuri reprezinta o conditie pentru eliberarea unei noi transe de imprumut, in luna septembrie. Ministrul grec al Finantelor a declarat ieri ca urmatoarele saptamani si adoptarea noilor masuri de austeritate impuse de FMI si UE sunt "cruciale" pentru mentinerea tarii in zona euro.

Comisarul european pentru Servicii Financiare, Michel Barnier: Uniunea Europeana se poate transforma intr-o federatie europeana pana in anul 2016

Comisarul european pentru Servicii Financiare, francezul Michel Barnier, si-a exprimat sustinerea privind transformarea Uniunii Europene intr-o federatie europeana pana in anul 2016, intr-un interviu publicat vineri de cotidianul Liberation. Acesta a declarat ca "Europa are multe de facut intr-un timp scurt pentru a corecta deficientele acumulate in ultimii 10 ani, in special in ceea ce priveste crearea unei uniuni economice alaturi de o uniune monetara. Acum ea se muta spre o federatie europeana, criza aratand ca nu putem merge mai departe singuri". Comisarul european a explicat ca termenul pentru a face acest lucru este unul scurt, pana in 2016, cand Uniunea ar trebui sa se transforme intr-o federatie a statelor europene in care natiunile si-ar pune in comun destinele, fara ca acest lucru sa afecteze si diferentele dintre ele. "O federatie presupune o guvernanta economica, un management colectiv al directiilor noastre bugetare, o uniune bancara, o politica industriala, un buget mult mai puternic", a precizat Michel Barnier. El a confirmat, apoi ca "in ianuarie 2013 va exista un supraveghetor integrat unic la nivelul zonei euro, o sarcina pe care dorim sa o incredintam Bancii Centrale Europene". "Exista in jur de 6.000 de banci in zona euro si acestea trebuie sa se afle sub supravegherea BCE", a incheiat Michel Barnier.

Samsung intentioneaza sa prezinte o noua versiune a smartphone-ului Galaxy Note la sfarsitul lunii august

​Samsung ar urma sa prezinte o noua versiune a smartphone-ului Galaxy Note in cadrul unui eveniment care va avea loc in Berlin pe 29 august, cu aproape doua saptamani inainte de posibila lansare a noii versiuni iPhone produse de Apple, a anuntat un purtator de cuvant al Samsung, citat de Reuters. Conform relatarilor din presa sud-coreeana, noul Galaxy Note ar putea dispune de un ecran foarte rezistent de 5,5 inch, putin mai mare decat versiunea anterioara, precum si de un procesor mai puternic si o camera foto mai buna. Apple se pregateste sa lanseze pe 12 septembrie o noua versiune a terminalului iPhone, cel mai bine vandut produs al producatorului, potrivit unor surse citate recent de Bloomberg.