Pe ecranul BNR din platforma Reuters, pe randul al treilea, a aparut luni dimineata o cifra. In loc de 13 miliarde, cat se obisnuisera bancherii sa ia in medie de la Banca Centrala prin operatiuni repo, luni numarul era format dintr-o singura cifra: 6. Maxim 6 miliarde de lei erau acceptate de BNR pentru operatiunile repo. Cateva ore mai tarziu, BNR cota euro la 4,5740 lei, moneda nationala ¬intarindu-se¬ fata de vineri. Acesta a fost doar un efect indirect al masurii BNR. Altele au fost scopurile directe urmarite.

Primul dintre ele viza golul de finantare , in conditiile in care Guvernatorul tocmai ce spusese ca bani europeni nu stim sa atragem, iar economisireain crestere din Romania sufoca tinta de crestere economica asumata. ¬Avem un deficitmare si el trebuie finantat. Atunci cand nu avem capacitatea de a atrage fonduri externe, intervine un gol de finantare¬,a spus Isarescu. Mai mult, BNR a anuntat acum cateva zile ca va gestiona adecvat lichiditatea din sistemul bancar. Ceea ce a si facut prinplafonarea la 6 miliarde a imprumuturilor prin operatiunile repo.

Institutia condusa de Mugur Isarescua decis sa nu mai lase bancilor bani cu nemiluita si sa dea in mod discret un semnal dealerilor: ganditi-va de doua ori inainte de a va lungi in pozitii!

Nu este prima oara cand BNR apeleaza la acest instrument si nici ultima oara nu va fi.

Inutil de precizat ca operatiunile saptamanale de acest gen nu influenteaza decat in foarte mica masura relatia bancii cu clientii de retail, ale caror dobanzi sunt legate de regula de Euribor la 3 sau 6 luni.

Prin operatiunile repo BNR pune la dispozitia bancilor comerciale fonduri pe termen scurt, exact cat acestea cer, la o dobanda egala cu dobanda de politica monetara. Operatiunile repo sunt tranzactii destinate injectarii de lichiditate, in cadrul carora BNR cumpara de la institutiile de credit active eligibile pentru tranzactionare, cu angajamentul acestora de a le rascumpara la o data ulterioara si la un pret stabilit la data tranzactiei.