Comisia Europeana isi va prezenta pe 11 septembrie propunerile privind crearea unei autoritati unice de supraveghere bancara in zona euro, care ar putea fi pusa in aplicare cel mai devreme de la inceputul anului 2013, a precizat o sursa europeana apropiata discutiilor si citata de AFP.

"O propunere va fi facuta pe 11 septembrie", a indicat aceasta sursa, adaugand si faptul ca "suntem in asteptarea definirii structurii pe care o va avea aceasta entitate".

Crearea unei autoritati unice de supraveghere bancara a fost stabilita in cadrul ultimului summit european, la finalul lunii iunie. Aceasta este o conditie esentiala pentru ca viitorul fond de salvare permanenta al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate, sa poata oferi direct imprumuturi bancilor, fara a mai folosi ca agenti intermediari statele membre, evitandu-se astfel o crestere a datoriei acestora din urma.

Acest dispozitiv intereseaza mai ales Spania, tara careia zona euro s-a angajat sa ii imprumute 100 de miliarde de euro pentru ajutorarea sistemului bancar.

Primul ministru spaniol, Mariano Rajoy, a solicitat vineri ca propunerile cu privire la crearea unei uniuni bancare sa fie dezbatute de catre cei 27 de lideri europeni in octombrie si sa fie aprobate in luna decembrie.

Proiectul referitor la uniunea bancara viseaza transferarea unei parti mari din puterea de supraveghere catre Banca Centrala Europeana (BCE), in defavoarea Autoritatii Bancare Europene (ABE).

Comisia Europeana, o majoritate a statelor si a bancherii centrali doresc o uniune bancara a carei baza sa fie zona euro, creata in jurul BCE. Totodata, ABE va fi o extensie a acestui dispozitiv pentru cele 10 state membre care nu au adoptat inca moneda euro.