Grecia a imprumutat marti 812,5 milioane de euro in titluri de trezorerie pe sase luni, cu o rata a dobanzii in scadere usoara, la 4,68%, a anuntat agentia greaca responsabila de gestiunea datoriei publice, PDMA, citata de AFP.

Aceasta emisiune a fost suprasubscrisa de doua ori, pentru o oferta care a pornit de la 625 milioane de euro, conform agentiei.

La emisiunea anterioara similara, pe 10 iulie, rata dobanzii a fost de 4,70%. Atunci statul elen a imprumutat 1,625 miliarde de euro.

In acelasi timp, Fondul European de Stabilitate Financiara (FESF) a emis obligatiuni pe trei luni la rate negative ale dobanzii, a anuntat marti banca centrala a Germaniei, Bundesbank, care gestioneaza aceste operatiuni. Fondul a imprumutat 1,431 miliarde de euro la o rata medie de -0,0217%.

Cererea investitorilor a fost de peste 4,59 miliarde de euro, de trei ori mai mare decat suma imprumutata in final.

Este a doua oara de la crearea FESF cand acesta se imprumuta la o rata negativa a dobanzii. Acest lucru a avut loc pentru prima data la mijlocul lunii iulie, cand Fondul a emis obligatiuni pe sase luni.

O rata negativa semnifica faptul ca investitorii accepta sa li se ramburseze la scadenta o suma mai mica decat cea pe care acestia au imprumutat-o in ziua emisiunii, contextul crizei din zona euro impingand mai multi investitorii sa isi securizeze la maxim plasamentele pe termen scurt.

FESF imprumuta bani pentru a-i furniza apoi, la o rata a dobanzii mai mare, guvernelor care nu se mai pot finanta singure de pe piete la rate ale dobanzii rezonabile din cauza dificultatilor bugetare.

Trei tari sunt in aceasta situatie (Grecia, Irlanda si Portugalia), precum si bancile spaniole.