23 de banci au fost pe profit la jumatatea anului 2012 iar 18 au fost pe pierdere. Cele 18 banci au pierdut 1,1 miliarde de lei iar profitul cumulat al celor 23 de banci a fost de 870 de milioane, a declarat pentru HotNews.ro directorul Directiei Supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteza. “ Partea buna e ca in 2012 nu am dat nicio sanctiune. Au fost foarte disciplinate (bancile- n.red) in acest an. Ce le ceream, faceau imediat”, a mai spus Cinteza. Cunoscut ca omul in fata caruia nu misca nici un CEO de banca din Romania, Cinteza a transmis bancilor locale o recomandare: „Trebuie sa invete ca nu se poate trai numai cu marje mari de dobanda. Sa faca consultanta, sa se mai concentreze si pe castigurile din analiza planurilor de afaceri, asa cum face orice banca din tarile civilizate”, spune Cinteza

Nicolae CintezaFoto: Agerpres

Potrivit lui Cinteza, schimbarile din top management au incetinit in aceasta vara. „Momentan nu avem in lucru nici un aviz pentru schimbarea unui executiv”, spune directorul Supravegherii. In ultimele luni au fost insa inlocuiti aproape toti presedintii bancilor importante din piata, exceptie facand Raiffeisen Bank, care i-a reconfirmat mandatul lui Steven van Groningen.

Creditele neperformante inregistreaza o crestere, dar aceasta se va atenua in timp, mai spune Cinteza. Supraveghetorul sef din BNR are un optimist moderat pentru 2012 si spune ca abia din 2013 bancilor locale le va fi mai bine. Potrivit datelor BNR, solvabilitatea medie a sistemului s-a imbunatatit in al doilea trimestru din 2012 fiind la cote mai mult decat confortabile. Reformele din sistemul bancar insa nu par a fi foarte hotarate. „Mai e loc de ajustari”, crede Cinteza, referindu-se la reteaua catorva banci si la numarul de personal. E drept, mai precizeaza directorul Supravegherii, ambii indicatori sunt in scadere”.

Permanent cu un ochi pe miscarile banilor din banci, Cinteza este pe moment linistit; nu ies bani din tara intr-un mod care sa induca nelinisti. "Avem scenariile noastre cu privire la impactul crizei actuale asupra sistemului bancar romanesc, dar nu-l putem divulga", spune Cinteza.

Nicolae Cinteza este Directorul Directiei de Supraveghere din Banca Nationala. Are ca pasiune pescuitul in Delta. "Se mai intampla sa mai si prind peste", glumeste el. Lucreaza in BNR inca de la repartitie, adica de prin 1978. A fost inspector de credite, apoi a avansat pana la sefia Directiei de Contabilitate. Si-a facut o reputatie de om extrem de corect, dar si de dur. Cand, la sefia BNR a venit Guvernatorul Mugur Isarescu, l-a chemat pe Cinteza la el, i-a oferit 5 directii din banca si l-a rugat sa isi aleaga una. "O iau pe asta, de Supraveghere!", a spus Cinteza. E grea, i-a zis Guvernatorul, eu zic sa te mai gandesti. "Am luat-o, dar pe urma i-am dat dreptate Guvernatorului", marturiseste astazi Cinteza. "Oamenii din piata au o vorba, legata de seful supravegherii din BNR: "Cand Nicu Cinteza rade, cineva intr-o banca, plange"

In 2011, sistemul bancar a înregistrat o pierdere de aproape 430 de milioane lei (100 de milioane de euro), faţă de un rezultat negativ de 516 milioane lei în 2010, reuşind să recupereze în ultima lună din anul precedent peste 400 de milioane lei.

După primele 11 luni de anul trecut, sistemul raporta o pierdere de aproape 900 de milioane lei ( peste 200 milioane euro), dar în decembrie a recuperat aproape jumătate din rezultatul negativ.

Băncile au continuat anul trecut o restructurare timidă a activităţii, prin disponibilizarea a 1.000 de salariaţi (1,5% din total), cea mai importantă restângere fiind observată, însă, în decembrie, când au ieşit din sistem 350 de angajaţi, adică mai mult de o treime din reducerea anuală.

O reducere mai amplă a avut loc la nivelul unităţilor teritoriale, băncile închizând în 2011 peste 2% din reţeaua teritorială, care a coborât de la 6.170 la 6.040 de agenţii şi sucursale.

Cranţele restante şi îndoielnice au urcat anul trecut în valoare burtă cu aproape 7 miliarde lei, de la 19,3 miliarde lei la peste 26 de miliarde lei. De remarcat că în luna decembrie restanţele au scăzut cu 600 de milioane lei.

Rezultatele sistemului bancar nu au avut o evoluţie liniară anul trecut. Astfel, în trimestrul al treilea, sistemul bancar a înregistrat o pierdere de 800 milioane lei (aproape 200 milioane euro), după ce la semestru raportase un profit net de 94,5 milioane de lei, astfel că la nouă luni rezultatul negativ l-a depăşit pe cel de pe întregul an 2010.

Sistemul bancar a încheiat 2010, pentru prima dată din 1999, cu pierdere netă de 516 milioane lei (date rectificate), comparativ cu un câştig net cumulat de 815 milioane lei în 2009, în condiţiile în care 20 de bănci au înregistrat profit, iar 22 de instituţii de credit au avut rezultate negative