Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

​Nicolae Cinteza, BNR: Bancile romanesti sunt pe pierdere cu 1,1 miliarde la jumatatea anului

Bancile romanesti sunt pe pierdere cu 1,1 miliarde de lei la jumatatea anului, a declarat pentru HotNews.ro directorul de Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei, Nicolae Cinteza. Potrivit acestuia, 23 de banci au fost pe profit la jumatatea anului, iar 18 au fost pe pierdere. Profitul cumulat al celor 23 de banci a fost de 870 de milioane de lei, a afirmat Cinteza. Acesta sustine, insa, ca bancile „trebuie sa invete ca nu se poate trai numai cu marje mari de dobanda". "Sa faca consultanta, sa se mai concentreze si pe castigurile din analiza planurilor de afaceri, asa cum face orice banca din tarile civilizate”, spune directorul de Supraveghere din BNR. Oficialul are un optimist moderat pentru anul acesta si spune ca abia din 2013 bancilor locale le va fi mai bine. In ce priveste miscarile banilor din banci, Nicolae Cinteza sustine ca nu ies bani din tara intr-un mod care sa induca nelinisti.

Ministerul Comunicatiilor asteapta oferte pentru servicii de consultanta in privatizarea Postei Romane

Ministerul Comunicatiilor a anuntat ca asteapta oferte pentru servicii de consultanta in privatizarea Postei Romane. Cererea de oferta poate fi cumparata la pretul de 8.000 de euro, iar participantii la procedura de selectie sunt obligati sa depuna o garantie de participare in valoare de 50.000 euro. Ministerul a anuntat printr-un comunicat de presa ca, "in contextul discutiilor cu Fondul Monetar International, Guvernul a decis (…) sa lanseze procesul de privatizare a Postei Romane prin majorarea capitalului social al Companiei, proces care sa conduca la atragerea unui investitor strategic in actionariatul Postei Romane, cu minimum 20% din actiuni". Pentru ca procesul de privatizare sa se desfasoare in mod transparent, va fi selectat un consultant specializat care sa asigure derularea procedurii de selectare a investitorului strategic", sustine Ministerul. Posta Romana, companie la care statul detine 75% din actiuni, iar Fondul Proprietatea 25%, a inregistrat anul trecut o pierdere neta de peste 43 milioane euro, conform datelor de la Ministerul de Finante. Compania nu a mai inregistrat profit din anul 2008.

Jean-Claude Juncker: O iesire a Greciei din zona euro ar fi gestionabila, dar nu si de dorit

"O iesire a Greciei din zona euro ar fi gestionabila, dar nu si de dorit", a declarat presedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker. Oficialul sustine ca o eventuala iesire a statului din zona euro "ar presupune riscuri importante, in special pentru oamenii saraci din Grecia". Intrebat daca poate exclude categoric aceasta posibilitate, Jean-Claude Juncker a raspuns: "in niciun caz inainte de toamna, si nici dupa". Presedintele Eurogrup a criticat din nou Germania, atacata in mod constant pentru intrasigenta sa in ceea ce priveste gestiunea crizei din zona euro. "Germanii, multi germani", precum si o parte a presei germane, "vorbesc despre Grecia ca si cum ar fi un popor care nu poate fi respectat. Or, nu este cazul", a spus oficialul, intr-un interviu acordat unei televiziuni germane.

Italia: Scadere economica de 0,7% in al doilea trimestru din 2012

Economia italiana s-a afundat si mai mult in recesiune, in cel de-al doilea trimestru al anului, cu o contractie de 0,7% din Produsul Intern Brut in raport cu trimestrul precedent. Datele au fost anuntate institutul italian de statistica. Afectata puternic de criza datoriei suverane si de planurile de austeritate luate de guvern, a treia mare economie a zonei euro a intrat in recesiune in ultimele trei luni ale anului trecut. Pe de alta parte, au fost publicate si cifrele privind activitatea industriala pentru luna iunie; acestea arata o contractie a productiei industriale de 1,4% in raport cu luna anterioara, dupa ce si in mai aceasta se contractase cu 0,8%.