Euro a fost cotat miercuri de catre BNR la 4,5364 lei, inregistrand ce-a de-a treia zi de apreciere succesiva in ciuda crizei politice prin care trece Romania. Explicatia acestei aprecieri e destul de simpla: BNR a descurajat cateva atacuri speculative pe leu, luandu-le catorva fonduri de risc "zaharelul" cu care acestea se obisnuisera. Limitarea plafonului operatiunilor repo si-a facut efectul, chiar daca pe termen lung deprecierea leului va fi cu greu limitata.

Mugur Isarescu, Guvernatorul BNRFoto: Agerpres

Un articol aparut in Financial Times (necesita abonament - n.red.) confirma atacurile pe leu, notand ca moneda locala a fost tinta unor atacuri speculative in ultimele saptamani, chiar daca nu de amploarea celor din 2008.

Practic, fondurile in cauza investeau in titluri de stat romanesti si jucau pe valuta, mizand pe deprecierea leului. O parte din titlurile de stat au fost vandute in al doilea trimestru din acest an, urmand ca operatiunea sa fie reluata. Drept este ca vanzarea de titluri a avut loc inaintea actualei crize politice, fara sa aiba nicio legatura cu Ponta, Antonescu sau Basescu.

BNR a "optimizat" brusc lichiditatea din sistem si le-a dat peste degete speculatorilor.

"Dealerii spun ca leul romanesc s-a confruntat cu atacuri speculative din partea unor fonduri de risc in ultimele saptamani, contribuind la deprecierea acestuia, in timp ce alte monede din regiune se apreciau", noteaza FT.

Fondurile speculative au fost extrem de surprinse de mutarea Bancii Centrale de luni, in urma careia leul s-a apreciat in fata euro si a dolarului, mai sciru ziaristii de la FT.

Reamintim ca luni, BNR a bulversat piata valutara dupa ce a limitat la 6 miliarde de lei plafonul acceptat pentru operatiunile repo. Cateva ore mai tarziu, BNR cota euro la 4,5740 lei, moneda nationala "intarindu-se" fata de vineri. Aprecierea leului a fost doar un efect indirect al masurii BNR. Altele au fost scopurile directe urmarite.

Un altul viza golul de finantare, in conditiile in care Guvernatorul tocmai ce spusese ca bani europeni nu stim sa atragem, iar economisireain crestere din Romania sufoca tinta de crestere economica asumata. "Avem un deficitmare si el trebuie finantat. Atunci cand nu avem capacitatea de a atrage fonduri externe, intervine un gol de finantare",a spus Isarescu. Mai mult, BNR a anuntat acum cateva zile ca va gestiona adecvat lichiditatea din sistemul bancar. Ceea ce a si facut prinplafonarea la 6 miliarde a imprumuturilor prin operatiunile repo.

Institutia condusa de Mugur Isarescua decis sa nu mai lase bancilor bani cu nemiluita si sa dea in mod discret un semnal speculatorilor mai sus amintiti.

E drept, putea sa nu dea niciun ban la repo, dar asta ar fi dus la un "spike" (crestere rapida) a dobanzilor, ceea ce in mod clar nu era in intentia bancii centrale.

Inutil de precizat ca operatiunile saptamanale de acest gen nu influenteaza decat in foarte mica masura relatia bancii cu clientii de retail, ale caror dobanzi sunt legate de regula de Euribor la 3 sau 6 luni.

Prin operatiunile repo BNR pune la dispozitia bancilor comerciale fonduri pe termen scurt, exact cat acestea cer, la o dobanda egala cu dobanda de politica monetara. Operatiunile repo sunt tranzactii destinate injectarii de lichiditate, in cadrul carora BNR cumpara de la institutiile de credit active eligibile pentru tranzactionare, cu angajamentul acestora de a le rascumpara la o data ulterioara si la un pret stabilit la data tranzactiei.