"​Cursul de schimb se va mentine in medie in jurul valorii de 4.6 iar dobanzile vor urca la peste 6% pe termen scurt si pana la 9% la termene de peste 3 ani. Incepand cu luna aprilie dobanzile la toate scadentele au inceput sa creasca. Factorii ciclici, atat interni cat si externi, arata presiuni inflationiste in scadere. Factorii structurali arata o deteriorare a situatiei finantelor publice ceea ce deja a dus la o crestere a dobanzilor reale pe termen lung. Volatiliatea politica a accelerat atat deprecierea RON dar si cresterea dobanzilor pentru RON si EUR pe piata locala. Acest mediu economic este propice investitiilor pe termen scurt in instrumente lichide", se arata in primul numar al publicatiei Monetaria, raport de analiza lunar al companiei de consultanta Florin Citu Advisory.

florin cituFoto: Agerpres

Volatilitatea ramane mare atat pe piata valutara cat si pe cea monetara. Pentru cei care nu au apetit pentru risc este o perioada buna pentru eliminarea acestor riscuri din bilantul contabil.

BNR—Strategia Actuala

Daca relatia dobanda - inflatie nu este foarte clara, ramane a doua relatie asumata implicit de banca central

inflatie si curs de schimb. Si in acest caz observam o relatie care a functionat, aprecierea a influentat inflatia pozitiv iar deprecierea negativ, dar care din 2009 nu mai functioneaza. Dovezile ca relatia s-a rupt devin si mai clare daca ne uitam la perioada din Iunie 2011 si pana astazi. Asadar argumentul ca interventiile pe piata valutara au ca obiectiv stabilitatea preturilor nu este sustinut de date. Interventiile pe piata valutara au doar scopul de a incetini procesul pe termen lung de depreciere al RON. Incepand cu luna ianurie 2012 BNR a introdus din ce in ce mai multa lichiditate prin operatiunile sale REPO-bancile ofera obligatiuni ale statului roman in schimbul lichidatilor de la BNR. In acesta perioada tranzactiile s-au facut la scadente de 7 zile. Un termen mult prea scurt pentru a influenta pretul banilor la termene mai mari, 12 luni de exemplu.

  • Pentru ca BNR a facut aceste operatiuni cateva luni la rand actorii pieteiei interbancare au inceput sa creada ca acesta este noul mod de functionare al politcii monetare. Inflatia scadea, banca central reducea dobanda de politica monetara si injecta lichiditate la termen de 7 zile. Injectand din ce in ce mai multa lichiditate si tinandu-se de calendar BNR a convins piata interbancara ca aceasta lichiditate desi oferita la 7 zile poate fi interpretata ca permanenta.

Un prim efect al acestei interpretari a fost reducerea dobanzilor la toate scadentele. Bancile comerciale au

inceput sa finanteze ministerul de finante la dobanzi mai mici dar si sa plateasca o dobanda mai mica pentru lichiditatile atrase de la persoane fizice sau companii. Un al doilea efect, mai putin vizibil in prima parte a anului, a fost deprecierea constanta a RON fata de EUR. Acest efect a fost inlesnit de politica bancii centrale dar este rezultatul atat al politicilor economice interene cat si al crizei economice din zona euro.

  • Cresterea accelerata a cererii pentru numerar de la inceptul anului reprezinta o dovada clara ca ne aflam intr-o perioada de scadere a increderii in economie atat din interior cat si din exterior. Volatilitatea din mediul politic a dus la o accelerare a acestui fenomen, in special in ultimele doua luni.

Citeste mai multe pe blogul lui Florin Citu