Rata anuala a inflatiei din China a ajuns in iulie la cel mai redus nivel din ultimele 30 de luni, oferind autoritatilor mai mult spatiu de manevra pentru masuri suplimentare de stimulare a cresterii economice, relateaza BBC.

Indicele preturilor de consum a crescut in iulie cu 1,8% in raport cu aceeasi luna a anului trecut. Aceasta rata este mai mica fata de nivelurile inregistrate in lunile iunie si mai, cand preturile au crescut cu 2,2% si, respectiv, 3%.

Economia Chinei a crescut in al doilea trimestru cu cel mai redus ritm din ultimii trei ani. Intre lunile aprilie-iunie, economia a crescut cu o rata anuala de 7,6%, dupa ce in trimestrul anterior aceasta inregistrase o expansiune de 8,1%.

In ultima perioada China a incercat sa stimuleze consumul intern pentru a compensa diminuarea cererii globale pentru produsele exportate.

Preturile la carnea de porc si la produsele din pui, care au scazut cu 18,7% si, respectiv, 6,1% fata de aceeasi luna a anului anterior, au fost principalele categorii care au contribuit la incetinirea ratei inflatiei.

Exista temeri ca incetinirea cresterii din a doua cea mai mare economie a lumii poate continua si in lunile urmatoare si, prin urmare, Beijingul a luat mai multe masuri de a sustine cresterea economica.

Banca centrala a Chinei a redus ratele de dobanda de doua ori de la inceputul lunii iunie, coborand rata dobanzii de referinta la creditare la 6%. Totodata, aceasta a redus si nivelul rezervelor minime obligatorii, oferind bancilor mai multi bani pentru a imprumuta consumatorii si companiile.

Analistii au spus ca incetinirea ratei de crestere a preturilor de consum poate impinge autoritatile sa implementeze masuri suplimentare de sustinere a cresterii economice.

"Aceasta cifra ofera mai mult spatiu pentru relaxarea politicii", a spus Zhang Zhiwei, economist sef la Nomura, in Hong Kong. El a adaugat si faptul ca rata inflatiei este de asteptat sa fie sub tinta oficiala de 4% pentru acest an, astfel ca atentia politicii guvernamentale poate sa ramana concentrata asupra cresterii economice.