Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Proiectul rectificarii bugetare: Ambitii mari in conditii de taieri consistente de cheltuieli si scaderi de venituri

Tinta de venituri la bugetul de stat pe acest an a fost coborata cu peste 2 miliarde lei (adica 0,4% din Produsul Intern Brut), se arata in proiectul de rectificare bugetara. Se estimeaza scaderi ale incasarilor din accize, din veniturile nefiscale, micsorari ale sumelor primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate, precum si ale veniturilor din capital. Proiectul de rectificare bugetara arata ca Guvernul si-a revizuit in scadere si prognoza de incasari din contributiile de asigurari sociale si din impozitul pe profit. Prin promovarea rectificării bugetului de stat pe anul 2012 se pot rezolva, insa, următoarele probleme, potrivit Notei de Fundamentare:

- si anume asigurarea sumelor necesare plăţii corespunzătoare a salariilor, asigurarea sumelor necesare restituirii unor contribuţii de asigurări sociale de sănătate, reducerea de cheltuieli bugetare şi întărirea disciplinei financiare.

Economia romaneasca a fost luata ostatica de criza politica - analiza AFP

Dupa doi ani de recesiune severa, Romania parea pe calea cea buna pentru reluarea unei cresteri durabile, chiar daca modesta; criza politica din varful statului care se eternizeaza fragilizeaza insa economia si ameninta sa alunge investitorii, scrie Agentia France Presse, intr-o analiza asupra economiei din Romania. Numerosi analisti subliniaza ca economia este "inghetata", luata ostatica intr-un razboi care dureaza de peste o luna, scriu jurnalistii francezi. In acest climat tensionat, investitorii nu-si mai ascund nici ei ingrijorarea, in timp ce fluxurile de capital extern se prabusesc. O sursa diplomatica occidentala spune pentru Agentia France Presse ca aceasta "criza politica si instabilitatea pe care o genereaza ar putea determina anumiti investitori sa-si amane deciziile privind investitiile in Romania".

FAO: Preturile alimentare la nivel global au crescut brusc, cu 6%, in iulie, pe fondul conditiilor meteorologice nefavorabile

Preturile alimentare la nivel mondial au crescut brusc, cu 6%, in luna iulie, fata de luna anterioara, dupa trei luni consecutive de scadere. Cauza principala o reprezinta conditiile meteorologice nefavorabile, a anuntat agentia Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura. Preturile materiilor prime agricole au cunoscut cresteri in Europa si pe bursa din Chicago, sub presiunile impuse de conditiile climatice care au afectat simultan mai multe state mari producatoare la nivel mondial. In Statele Unite, perspectivele recoltelor de porumb s-au deteriorat in mare parte. Prin urmare, preturile au crescut in iulie cu 23%. Cursurile graului au crescut cu 19%, pe fondul inrautatirii perpectivei de productie din Rusia. Cu toate acestea, pretul orezului, un produs esential pentru securitatea alimentara umana, au ramas relativ neschimbate in luna iulie.

Marca "Ikea", vanduta pentru 9 miliarde de euro catre o filiala a grupului

Marca "Ikea" a fost vanduta pentru 9 miliarde de euro catre o filiala a grupului. Gigantul suedez a anuntat ca a vandut numele marcii catre una din filialele sale, oferind pentru prima data in istoria sa, de aproape 70 de ani, o valoare contabila pentru marca sa. Fundatia Interogo, cea care este proprietara drepturilor intelectuale ale grupului, a vandut numele marcii catre filiala Inter Ikea Systems la 1 ianuarie 2012, a precizat compania. Directorul de comunicare al companiei a declarat ca aceasta "a fost o tranzactie interna, care nu are efecte externe". Interogo (care detinea drepturile intelectuale ale grupului) a realizat o injectie de 3,6 miliarde de euro in capitalul de la Inter Ikea Systems si i-a acordat un imprumut de 5,4 miliarde pentru finantarea tranzactiei. Compania Ikea a fost creata in 1943 si nu este cotata la bursa. Grupul, care nu este nevoit sa isi publice rezultatele complete si detaliate, este detinut de un holding si de fundatii.