Exista din ce in ce mai multe semnale care arata ca economia Romaniei a incetinit agresiv, in concordanta cu viziunea noastra. Saptamana trecuta au aparut o serie de date care sustin aceasta ipoteza. BNR a mentinut estimarea pentru deficitul de cerere pana in 2015 – economia nu va ajunge la potential pana atunci. Indicele productiei industriale arata o dinamica in scadere de 12 luni. Iar comertul exterior, desi mentine un deficit important, dinamica importurilor si exporturilor arata o cerere in scadere atat interna cat si externa, scrie Florin Citu in cel de-al doilea numar al revistei sale de analiza economica postat pe blogul sau.

Florin CituFoto: Agerpres

"Datele anuntate saptamana trecuta arata un deficit commercial care se mentine important. De fapt din 2009 si pana astazi acest defcit a ramas in medie 4 miliarde RON. Desi in recesiune Romania a mentinut un nivel mare al deficitului ceea ce arata ca structura economiei depinde foarte mult de importuri pentru a functiona. Din pacate aceasta structura va duce la o crestere rapida a deficitului commercial, si de cont curent, atunci cand economia va creste aproape sau peste potential ducand din nou la dezechilbre care din nou o se vor corecta", scrie Citu, care a lucrat pentru banci centrale de pe alte continente, iar in Romania a ocupat pana de curand functia de economist sef al unei banci comerciale cu capital strain.

  • In ultimii 10 ani rata de crestere anuala a importrilor si exporturilor a fost negativa doar cand economiile Romaniei si cea a partenerului cel mai important de comert,UE, au fost in recesiune. In acest moment stim ca economia UE este foarte aproape de recesiune in 2012. Aceasta evolutie luata impreuna cu dinamica exporturilor si importurilor din prima parte a anului duce catre concluzia spune ca si Romania se indreapta in aceeasi directie. * Desi nu o sa intram in detalii aici ,este important de mentionat ca dinamica exporturilor a deposit-o pe cea a importurilor in perioadele cand leul s-a depreciat. Exact cum estimeaza teoria economica. Datele recente cat si BNR estimeaza o economie in scadere pe termen scurt si mentinerea sub potential in urmatorii 2 ani, mai scrie Citu

Citeste intreaga analiza pe blogul lui Florin Citu