17:10 Bursa americana a deschis sedinta de tranzactionare de joi in crestere usoara, piata intampinand pozitiv publicarea unor indicatori economici din SUA si asteptand noi masuri de stimulare din partea politicii monetare chineze, informeaza AFP.

Indicele Dow Jones a deschis cu o crestere de 0,1%, in timp ce indicele Nasdaq compozit de tehnologie s-a majorat cu 0,23%.

Wall Stret-ul a inchis miercuri fara directie, indicele Dow Jones Industrial a scazut cu 0,06%, in timp ce Nasdaq s-a majorat cu 0,46%.

Titlurile retelei sociale Facebook au pierdut 5,42% in deschiderea de joi, dupa ce mai mult de 271 milioane de actiuni sunt succeptibile de a fi deblocate pe parcursul zilei.

O actiune Facebook a ajuns la 20,05 dolari, dupa ce, la lansarea pe bursa americana, pretul de lansare a fost de 38 de dolari.

16:33 Camerele de Comert si Industrie din Germania (DHIK) au anuntat joi ca previzioneaza o crestere a exporturilor in 2012 de 4%, jumatate fata de rata inregistrata in 2011 (+8,2%), relateaza Les Echos.

In 2010 exporturile crescusera cu 13,7%, dupa ce in anul 2009 acestea au avut o scadere de 13,6%.

Tendinta de scadere este in primul rand legata de un declin al cererii din Uniunea Europeana, au precizat DHIK. Zona euro reprezinta 40% din exporturilor germane si este prima piata a Germaniei.

Statisticile oficiale au aratat saptamana trecuta ca exporturile au avut in iunie o scadere de 1,5%, cu o scadere a exporturilor catre tarile din zona euro de 3% . Politicile de austeritate au franat cererea din tari precum Spania si Italia, aceasta nefiind compensata de o crestere a cererii din partea altor tari europene.

La nivel global, economia germana este ajutata de faptul ca este puternic pozitionata pe piete care cresc. Ponderea exporturilor Germaniei spre tarile emergente (Brazilia, Rusia, India, China) s-a majorat de la 4,5%, in anul 2000, si va ajunge la aproape 15% in 2013, conform DHIK.

15:59 Spania poate receptiona o prima transa din ajutorul financiar de 100 de miliarde de euro, din cauza restrictiilor impuse de Banca Centrala Europeana asupra colateralului necesar creditarii bancilor, a declarat o persoana familiara cu acest caz, citata de Bloomberg.

Luna trecuta, BCE a impus limite privind sumele imprumutate bancilor in schimbul titlurilor garantate de guvern. Aceasta schimbare a regulii poate conduce la abandonarea planului de nationalizare a grupului Bankia, care specifica realizarea unui imprumut de la BCE , spune persoana citata, care a solicitat sa ramana sub protectia anonimatului, discutiile fiind private.

Grupul Bankia, format in 2010 prin fuziunea bancilor spaniole de economii aflate in dificultate, va primi acum o prima transa din partea Uniunii Europene.

Programul de salvare a mentionat intotdeauna ca o transa sa fie platita la inceput si "mobilizata in orice urgenta", conform acordului semnat in 16 iulie.

Arturo Bris, profesor de finante la IMB, Laussane, in Elvetia, a afirmat ca Spania are nevoie de bani pentru Bankia cat mai curand posibil pentru ca incertitudinea duce la scumpirea imprumuturilor de pe pietele de obligatiuni.

Randamentele titlurile de stat pe 10 ani ale Spaniei au crescut joi la 6,59%, dupa ce pe 25 iulie atinsese un nivel record de 7,75%.

14:00 Investitiile straine directe (ISD) in China au scazut cu 8,7% in luna iulie, in contextul unei incetiniri a economiei mondiale, a raportat joi ministerul chinez al Comertului, relateaza Les Echos.

Societatile straine au investit doar 7,58 miliarde de dolari in China.

In raport cu aceeasi luna a anului anterior, investitiile straine au scazut in iunie cu 6,9%, la 12 miliarde de dolari, in ciuda unei reveniri usoare a investitiilor provenite din Europa.

Cumulat, in primele sapte luni ale anului, ISD in China au ajuns la 66,6 miliarde de dolari, in scadere cu 3,6% in raport cu aceeasi perioada din 2011.

"Incetinirea cresterii economice mondiale, incertitudinile crescande si absenta unei solutii adecvate pentru criza datoriilor europene" sunt elementele externe care au contribuit la declinul ISD in China, a declarat putartorul de cuvant al ministerului, Shen Danyang, in cadrul unei conferinte de presa.

China, primul exportator la nivel mondial s-a confruntat cu dificultati semnificative in ultimele luni, in special din cauza Europei, aceasta din urma fiind unul dintre principalii parteneri comerciali.

PIB-ul tarii a avut o expansiune de doar 7,6% in al doilea trimestru al anului 2012, fiind cea mai slaba performanta inregistrata dupa inceputul crize economice mondiale, in 2008-2009. Totodata, China a avut si o scadere puternica a excedentului sau comercial in iulie.

12:24 Rata anuala a inflatiei din zona euro a fost de 2,4% in luna iulie 2012, ramand la acelasi nivel ca in iunie, arata un comunicat al Eurostat, publicat joi.

Fata de luna anterioara nivelul preturilor a scazut cu 0,5%.

Totodata, rata anuala a inflatiei din Uniunea Europeana a fost de 2,5% in iulie 2012, la fel ca in iunie. In luna iulie preturile au inregistrat un declin de 0,4% in raport cu luna anterioara.

Cele mai reduse rate anuale ale inflatiei in luna iulie 2012 au fost observate in Suedia (0,7%), Grecia (0,9%), Letonia si Germania (ambele 1,9%), in timp ce ratele cele mai ridicate au fost in Ungaria (5,7%), Malta (4,2%) si Estonia (4,1%).

Comparativ cu iunie 2012, inflatia anuala a scazut in 12 state membre, a ramas stabila in unul si a crescut in 14 state.

AFP relateaza ca aceasta crestere a preturilor depaseste pentru a 20-a luna consecutiv tinta de 2% vizata pe termen mediu de Banca Centrala Europeana, autoritate responsabila de stabilitatea preturilor in zona euro.

Pe grupe de produse, in zona euro, cele mai mari rate anuale ale inflatiei in iulie 2012 au fost la alcool si tutun (+4,7%), locuinte (3,8%) si transport (3,2%), iar cele mai reduse la comunicatii (-3,1%), educatie (0,7%) si cultura si agrement (1%).

12:05 Guvernul brazilian a anuntat miercuri prima faza a unui plan major de stimulare a economiei, in valoare de 60 de miliarde de dolari, in intentia de a sprijini cresterea economica.

10:44 Bursele europene deschid in crestere, joi, asteptand noi masuri de stimulare din partea bancilor centrale.

Conform AFP, indicele DAX al bursei din Frankfurt a avut o crestere slaba luni, de 0,17%, ajungand la 6.958,39 puncte, dupa ce miercuri inchisese la un nivel de 6.946 puncte.

Totodata, bursa de la Paris a deschis joi cu o crestere de 0,21%, indicele CAC 40 castigand 9,36 puncte si ajungand la 3.445,59 de puncte.

Insa, conform Reuters, la ora 07:09 GMT, indicele FTSEurofirst 300 al principalelor actiuni la nivel european a inregistrat o scadere usoara, de 0,1%, la 1.100,18 puncte.

Pe de alta parte, bursa din Japonia a inchis sedinta de joi in crestere semnificativa, indicele Nikkei majorandu-se cu 1,88% (sau 167,72 puncte), la un nivel 9.092,76 puncte, pe o piata primara pe care s-au tranzactionat 1,57 miliarde de actiuni.