Miliardarul Frank Stronach, parintele gigantului de echipamente auto Magna, va fonda in Austria un partid impotriva monedei unice europene, relateaza Les Echos.

Frank Stronach, in varsta de aproape 80 de ani, a emigrat in Canada in 1954, si s-a lansat in politica in tara sa de origine, Austria.

Cu o avere personala in valoare de 1,2 miliarde de euro (ocupand locul 22 in Canada conform revistei americane Forbes), magnatul a fondat in 1971 compania de echipamente auto Magna International, in Aurora (Ontario). Acesta a abandonat functia de presedinte al companiei, precum si controlul acesteia in mai 2011, dupa o disputa cu alti actionari, precizeaza publicatia citata.

El s-a angajat joi sa duca o lupta impotriva monedei unice. Intr-un interviu acordat site-ului german Deutsche Wirtschaft Nachrichten, miliardarul a anuntat formarea, in ultima saptamana a lui septembrie, unui nou partid austriac, numit "Alianta cetatenilor".

"Pozitiile-cheie sunt deja alocate. Programul partidului a fost adoptat in linii mari. Lucram acum la definitivarea detaliilor", a precizat el. Principiile noului grup politic: adevar, transparenta, echitate si lupta contra nepotismului si coruptiei.

Insa, adevarata finalitate a noii formatiuni politice este aceea de a readuce Europa la monedele nationale.

"Europa trebuie sa asigure pacea si libera circulatie a bunurilor, persoanelor, serviciilor si capitalurilor. Europa poate functiona doar cu conditia ca fiecare tara sa aiba propria sa moneda", a afirmat Frank Stronach.

Printre alte obiective sunt plafonarea ratei de impozitare la 20%, reducerea birocratiei, decuplarea statului de economie si protectie sociala, precum si reechilibrarea bugetului.

Magnatul vizeaza sa obtina 10% din voturi la alegerile legislative in anul urmator. Cele mai recente sondaje il crediteaza cu 6% din intentiile de vot.

"Incapacitatea crescanda a Partidului Libertatii, fostul partid anti imigratie al lui Jorg Haider, atrage alegatorii protestatari nu doar in beneficiul Partidului Social Democrat sau partidului Piratilor, ci si pentru Alianta Cetatenilor", a citit acesta dintr-o nota publicata saptamana trecuta de experti de la Economist Intelligence Unit.

Un expert in stiinte politice austriac, Peter Filzmaier, a previzionat intrarea lui Stronach in Parlament. "Cu putina sansa, partidul sau poate schimba balanta la formarea urmatorului guvern", considera acesta.

Filzmaier a declarat ca Frank Stronach are o sarcina relativ usoara, pentru ca poate conta pe cresterea ostilitatii austriacilor vis-a-vis de moneda unica europeana, precum si pe cresterea averii sale personale.