A aparut proiectul Ordonantei privind TVA la incasarea facturii

de DP     HotNews.ro
Joi, 16 august 2012, 17:27 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
(16 Aug 2012) PDF, 212KB
(16 Aug 2012) PDF, 210KB
"Se introduce sistemul TVA la incasare care presupune colectarea taxei la momentul incasarii contravalorii livrarilor/prestarilor efectuate. Contribuabilii eligibili sunt cei cu o cifra de afaceri inferioara plafonului de 500.000 de euro. Pentru acesti contribuabili regimul este obligatoriu. Regimul presupune si amanarea dreptului de deducere pana la plata facturilor primite. Sistemul nu se aplica in cazul livrarilor a caror contravaloare este incasata cu numerar de catre persoana impozabila eligibila pentru aplicarea sistemului TVA la incasare", se arata in proiectul de Ordonanta publicat joi de Ministerul Finantelor.
Descarca din atasament Nota de fundamentare si proiectul OUG

De asemenea, nu se aplica pentru o serie de operatiuni, respectiv:
- in cazul livrarilor de bunuri/ prestarilor de servicii supuse taxarii inverse conform art. 150 alin. (2) - (6), art. 1523 alin. (10) sau art. 160;
- in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii care sunt scutite de TVA;
- in cazul operatiunilor supuse regimurilor speciale prevazute la art. 1521 - 1523.
 • Bunurile lipsa in gestiune nu se mai considera livrari de bunuri asimilate livrarilor cu plata pentru care se colecteaza TVA, intrand, cu anumite exceptii, sub incidenta prevederilor privind ajustarea deducerii. Desi dispozitiile privind livrarile catre sine, pentru care se colecteaza TVA, si cele privind ajustarile de TVA ar putea conduce, tehnic vorbind, la rezultate similare, scopul celor doua dispozitii este diferit, astfel cum arata Comisia Europeana in scrisoarea de punere in intarziere. Astfel, scopul livrarilor catre sine este sa asigure tratamentul egal in cazul unui operator economic care retrage bunuri din activele activitatii economice pentru a le utiliza in alte scopuri decat activitatea economica sau care le transfera cu titlu gratuit spre utilizare in scopuri legate sau nu de activitatea economica, in timp ce ajustarea dreptului de deducere este conceputa pentru a asigura o mai mare precizie a deducerilor si implicit caracterul neutru al TVA, rezultatul fiind acela ca operatiunile efectuate intr-o etapa anterioara continua sa dea nastere dreptului de deducere numai in masura in care sunt folosite pentru livrari supuse TVA.
 • Termenul de aplicare a masurii privind amanarea platii TVA in vama pentru importurile de bunuri efectuate de persoane care obtin certificate de amanare a platii se prelungeste pana la 31 decembrie 2016. Astfel, se asigura mentinerea nivelulului incasarilor la bugetul de stat din astfel de operatiuni. Totodata, se asigura evitarea evaziunii fiscale in domeniul importurilor si se mentine facilitatea fiscala de amanare a platii TVA in vama pentru contribuabilii cu un risc scazut de frauda.
 • Exigibilitatea taxei intervine:
  a) la data emiterii unei facturi, înainte de data la care intervine faptul generator;
  b) la data la care se încasează avansul, pentru plăţile în avans efectuate înainte de data la care intervine faptul generator. Avansurile reprezintă plata parţială sau integrală a contravalorii bunurilor şi serviciilor, efectuată înainte de data livrării ori prestării acestora;
  c) la data extragerii numerarului, pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii realizate prin maşini automate de vânzare, de jocuri sau alte maşini similare.
 • Prin excepţie de la prevederile alin. (1) şi alin. (2) lit. a) se aplică sistemul TVA la încasare, respectiv exigibilitatea taxei intervine la data încasării contravalorii integrale sau parţiale a livrării de bunuri sau a prestării de servicii, astfel:
  a) în cazul persoanelor impozabile a căror cifră de afaceri în anul calendaristic precedent nu depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei. Sistemul se aplică de către persoana impozabilă începând cu 1 februarie a anului următor celui în care nu a depăşit plafonul până la sfârşitul perioadei fiscale următoare celei în care cifra de afaceri a acesteia depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei. În cursul lunii ianuarie a anului respectiv persoana impozabilă aplică regimul din anul precedent. Cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei este constituită din valoarea totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii taxabile şi/sau scutite cu drept de deducere, precum şi a operaţiunilor rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, conform art. 132 şi 133.
  b) în cazul persoanelor nou-înfiinţate, până la sfârşitul perioadei fiscale următoare celei în care depăşesc plafonul prevăzut la lit. a) în cursul anului în care au luat fiinţă. 
 • Aplicarea prevederilor sistemului de TVA la încasare nu este opţională pentru persoanele impozabile eligibile conform prevederilor alin. (3).
 •  În cazul în care persoanele impozabile eligibile pentru aplicarea sistemului TVA la încasare nu au încasat contravaloarea integrală sau parţială a livrării de bunuri sau a prestării de servicii în termen de 120 de zile calendaristice de la data emiterii facturii, inclusiv, exigibilitatea taxei aferente contravalorii neîncasate intervine în cea de-a 120-a zi calendaristică, de la data emiterii facturii. În situaţia în care factura nu a fost emisă în temenul prevăzut de lege, exigibilitatea taxei aferente contravalorii neîncasate intervine în cea de-a 120-a zi calendaristică de la termenul limită pentru emiterea acesteia.
 •  Prevederile alin. (3), respectiv sistemul TVA la încasare se aplică numai pentru operaţiuni în ţară, respectiv pentru care locul livrării, conform prevederilor art. 132, sau locul prestării, conform prevederilor art 133, se consideră a fi în România, dar nu se aplică următoarelor operaţiuni care intră sub incidenţa regulilor generale privind exigibilitatea TVA:
  a) în cazul livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii supuse taxării inverse conform art. 150 alin. (2) - (6), art. 1523 alin. (10) sau art. 160; b) în cazul livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii care sunt scutite de TVA; c) în cazul operaţiunilor supuse regimurilor speciale prevăzute la art. 1521 - 1523; d) în cazul livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii a căror contravaloare este încasată, parţial sau total, cu numerar de către persoana impozabilă eligibilă pentru aplicarea sistemului TVA la încasare de la beneficiari persoane juridice, persoane fizice autorizate, liber profesionişti şi asocieri fără personalitate juridică.
 • Se aplică următoarele dispoziţii în cazul facturilor emise de persoanele impozabile înainte de intrarea sau ieşirea în/din sistemul de TVA la încasare prevăzut la alin. (3):
  a) în cazul facturilor pentru contravaloarea totală a livrării de bunuri sau a prestării de servicii emise înainte de data intrării în sistemul de TVA la încasare, indiferent dacă acestea sunt sau nu încasate, pentru care faptul generator de taxă intervine după intrarea în sistemul TVA la încasare, nu se aplică prevederile alin. (3) şi (5). În cazul facturilor pentru contravaloarea parţială a livrării de bunuri sau a prestării de servicii emise înainte de data intrării în sistemul de TVA la încasare, care au fost sau nu încasate, pentru care faptul generator de taxă intervine după data intrării persoanei impozabile în sistem, se vor aplica prevederile alin. (3) şi (5) pentru diferenţele care vor fi facturate după data intrării în sistemul de TVA la încasare al persoanei impozabile.
  b) în cazul facturilor pentru contravaloarea totală a livrării de bunuri sau a prestării de servicii emise înainte de data ieşirii din sistemul de TVA la încasare, indiferent dacă acestea sunt sau nu încasate, pentru care faptul generator de taxă intervine după ieşirea din sistemul TVA la încasare, se continuă aplicarea sistemului, respectiv exigibilitatea taxei intervine conform alin. (3) şi (5).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6132 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  mother and father (Joi, 16 august 2012, 18:08)

  LazDan [utilizator]

  In sfarsit un om care munceste in guvern.
  Mother and father pare singurul care isi vede de treaba.
  • -2 (2 voturi)    
   Bravo! (Vineri, 17 august 2012, 17:42)

   florin.stefan [utilizator] i-a raspuns lui LazDan

   E una din cele mai bune masuri economice luate in ultimele lui! Asta trebuie sa faca un guvern adevarat, sa ia masuri economice adevarate, in folosul romanilor! Boc, scoate pixul si ia notite de la un premier adevarat!
   • 0 (0 voturi)    
    Gresesti!!! (Duminică, 19 august 2012, 8:38)

    cris80 [utilizator] i-a raspuns lui florin.stefan

    E una din cele mai proaste masuri, populista si luata in graba fara gandirea consecintelor!!!

    1. In alte tari masura e optionala nu obligatorie;
    2. Nu multe firme sunt avantajate de tipul asta de plata TVA, de aceea punctul 1 e foarte important;
    3. Limita de 120 zile e proasta, de fapt relaxeaza termenele de plata ceea ce creaza blocaje financiare
    4. Termen scurt de implementare (actualizara aplicatiilor contabile va fi un cosmar)
    5. Avantaj pentru producator, faliment pentru intermediar: in loc sa platesti pe loc TVA din profitul tau (vanzare - cumparare, ca iti deduceai restul emitand factura mai departe) trebuie sa platesti TVA la toata suma urmand sa ti recuperezi cand plateste urmatorul in lant! care poate fi ... dupa ce falimentezi

    Asta e mai ceva ca forfetarul: tintea sa ii mai faca sa factureze ceva pe cei care mergeau doar la negru si a desfiintat multe firme mici. Asta insa o sa afecteze firme serioase, care isi bazeaza activitatea pe un flux constant.

    Singura observatie: SA FIE OPTIONALA, daca iti convine bine daca nu ramai pe vechiul sistem.
 • +2 (4 voturi)    
  tva în vama (Joi, 16 august 2012, 20:13)

  Kevi [utilizator]

  Parcă din 2013 nu se mai aplica plata tva în vamă. Iar au amânat-o?
 • +3 (7 voturi)    
  buna idee (Vineri, 17 august 2012, 10:34)

  Wheelwright [utilizator]

  Am avut nistre tranzactii intre doua firme cu aceiasi proprietari (o firma se ocupa exclusiv de import si comert engros, iar cealalta de vanzari en-detail).
  Trebuia sa facem factura de stornare la sfarsitul fiecarei luni pe stocuri mari, pentru ca altfel aveam de platit un TVA imens pentru ceva ce nu vandusem inca, sau poate nici nu vim vinde tot vreodata.
  Daca se aproba o asemnea lege, ar fi o lege de bun simt.
  • +1 (1 vot)    
   DA DESIGUR... (Vineri, 17 august 2012, 16:47)

   schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui Wheelwright

   Si o sa stornezi facturile odata pe trimestru! Mare smecherie!
 • +2 (10 voturi)    
  Bancuri (Vineri, 17 august 2012, 11:30)

  hotnewsfil [utilizator]

  Bancuri propagandistice.
  Inventie care pregateste alegerile din toamna.
  Ca sa fie credibili, trebue sa convoace urgent parlamentul, ca sa voteze ordonanta, aplicabila din prima zi a lunii urmatoare.
  • -1 (9 voturi)    
   Exista o teorema (Vineri, 17 august 2012, 12:19)

   Colonel [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   "Tot ce spun si fac cei care nu tin cu Basescu este rau,".

   Poti sa privesti obiectiv macar unele lucruri ? Este una din promisiunile majore pe care le-au facut. Daca aceste promisiuni majore nu sunt respectate, vor fi descalificati. Deocamdata insa se pare ca, in ciuda spectacolului trist in care a intrat Romania, promisiunile majore au fost puse in aplicare.
   • +3 (7 voturi)    
    cand (Vineri, 17 august 2012, 12:43)

    dj [utilizator] i-a raspuns lui Colonel

    au promis asta?
    • +1 (5 voturi)    
     Serios. (Vineri, 17 august 2012, 14:18)

     Colonel [utilizator] i-a raspuns lui dj

     Despre asta vorbesc de anul trecut. Probabil ca daca te informezi de pe bloguri nu ai informatii de genul asta.
     • -1 (1 vot)    
      daaa? (Vineri, 17 august 2012, 15:28)

      dj [utilizator] i-a raspuns lui Colonel

      si ce alte promisiuni marete mai au? Asa, de curiozitate....
   • +1 (9 voturi)    
    Pluralul (Vineri, 17 august 2012, 12:57)

    nano2k [utilizator] i-a raspuns lui Colonel

    Folosesti pluralul.
    Poti enumera celelelate "promisiuni majore" puse in aplicare pana acuma?

    Daca nu poti, atunci hai sa folosim singularul.
    Si nu uita ca Ctrl-V a promis merea cu sarea "din ziua in care vom prelua puterea", nu dupa 100 de zile... dar hai sa ne facem ca nu ne intereseaza minciunica asta, ca nu se compara cu altele...

    Totusi, legat de subiect, cred ca e o masura binevenita.
    • -1 (5 voturi)    
     Sigur ca pot (Vineri, 17 august 2012, 14:22)

     Colonel [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

     1. UMF Tg Mures. Au reusit sa opreasca fragmentarea universitatii.

     2. Aceasta masura cu TVA-ul.

     3. Reintregirea pensiilor (practic banii erau luati ilegal din moment ce CCR a zis ca legea adoptate de Anastase este neconstitutionala)

     4. Reintregirea salariilor in doua etape. Au pus prima etapa in aplicare.

     Eu stiu ca exista presa pro USL si ca nu e de crezut tot ce vezi acolo, dar macar asa la nivel de informare ai putea sa incerci sa auzi cam ce promisiuni au facut si ce planuri au, dincolo de spectacolul politic se vorbeste si de astea.
     • +2 (4 voturi)    
      TVA (Vineri, 17 august 2012, 15:04)

      Closed [utilizator] i-a raspuns lui Colonel

      Masura legata de TVA e o tampenie sinistra, praf in ochi, mai ales ca e obligatorie pentru firmele sub plafon, nu poate fi aplicata de firmele peste plafon decat in relatia cu cei sub plafon, mareste birocratia si nu e decat o amanare minuscula la plata.
      • -1 (3 voturi)    
       Fie cum spui tu (Vineri, 17 august 2012, 15:36)

       Colonel [utilizator] i-a raspuns lui Closed

       Dar ca si intreprinzator, la inceput de drum, cu o firma mica, pentru mine inseamna siguranta ca nu am sa dispar peste noapte pentru ca cineva m-a fraierit si nu imi plateste factura.

       Am avut prieteni care aveau afaceri foarte mici, din care iesea doar salariul, dar macar era un venit muncit. Firmele lor au disparut o data cu impozitul forfetar, care, impreuna cu TVA anticipat nu le-a mai permis sa intre in afaceri, pentru ca aveai nevoie de prea multi bani la inceput, indiferent cat de buna ar fi fost afacerea intr-un an.
 • +6 (10 voturi)    
  praf in ochi (Vineri, 17 august 2012, 13:03)

  MitikaP [utilizator]

  Daca aveti rabdare sa deschideti documentul veti vedea ca exigibilitatea TVA va avea loc la incasare dar nu mai tarziu de 120 de zile de la emiterea facturii.
  Deci in loc sa te puna sa platesti intr-o luna poti plati in mazim 4 luni. Ni se ofera in plus 3 luni de agonie...
 • 0 (8 voturi)    
  BOC (Vineri, 17 august 2012, 13:06)

  AndreeaElena [utilizator]

  Se pare ca s-a cam inselat Boc atunci cand il acuza pe Ponta ca nu e in stare sa negocieze cu FMI, ca e incompetent si da vina pe predecesori, ca va aduce colapsul economic... Uite, ca nu-i asa!
  • -1 (5 voturi)    
   nu e in stare (Vineri, 17 august 2012, 13:44)

   chelu128 [utilizator] i-a raspuns lui AndreeaElena

   mai asteapta, si ai sa vezi...
 • -2 (8 voturi)    
  Guv Ponta (Vineri, 17 august 2012, 13:07)

  AndreeaElena [utilizator]

  Guvernul Ponta este eficinet si capabil, s-a demonstrat acest lucru in repetate randuri. Sper ca Basescu n-o sa-i atace pe toti USL-istii inainte ca acestia sa poata redresa tara...
  • +1 (7 voturi)    
   lol (Vineri, 17 august 2012, 13:41)

   chelu128 [utilizator] i-a raspuns lui AndreeaElena

   ia zi mataluta, cand s-a demonstrat acest lucru?
 • 0 (4 voturi)    
  Tampenie (Vineri, 17 august 2012, 14:02)

  Closed [utilizator]

  O tampenie:
  1. Masura e obligatorie pentru firmele cu cifra de afaceri mai mica de 500.000 euro. Asta inseamna ca nu se poate alege daca vrei sau nu vrei sa faci asta. Unii ar putea sa nu doreasca sa adauge hartoage in plus la o documentatie deja stufoasa.

  2. Agentii economici cu cifra de afaceri mai mare de 500.000 de euro care lucreaza cu furnizori sau clienti cu CA mai mica de suma respectiva vor fi obligati sa tina o evidenta separata, pentru ca TVA de plata sau de incasat catre/de la acei mici furnizori/clienti nu va deveni exigibila imediat, ci doar la momentul platii/incasarii. Ceea ce inseamna ca un furnizor de utilitati, de exemplu, va primi o lovitura grea din punctul asta de vedere, fiind obligat sa urmareasca zeci de mii de clienti separat.

  3. E doar o amanare la plata, in cele din urma TVA devine exigibila la 120 de zile de la data intocmirii facturii, chiar daca nu e platita. Deci, daca iti trage unul clapa si nu-ti plateste factura niciodata, TVA tot trebuie platit catre stat.
 • -1 (5 voturi)    
  Cele 120 zile... (Vineri, 17 august 2012, 14:11)

  Razvan S. [utilizator]

  Și de chestia cu cele maxim 120 de zile de la data emiterii facturii de ce nu zice nimeni nimic prin presă?
 • -1 (5 voturi)    
  ... (Vineri, 17 august 2012, 14:12)

  Anonymous89 [utilizator]

  USL se preocupa de buna stare si prosperitatea romanilor si nu de proprile buzunare cum au facut pdl-ul in frunte cu presedintele suspendat.Aplicarea TVA la incasarea facturii adduce 100 de milioane de lei in avans lunar si o multime de firme va beneficia de aceasta masura.
  • -1 (3 voturi)    
   demisia pdl (Vineri, 17 august 2012, 16:27)

   Anonymous89 [utilizator] i-a raspuns lui Anonymous89

   Probabil ca toti cetatenii romaniei vor ca traian basescu sa fi demis si sa scapam odata de tampeniile lui !!!
   • +1 (1 vot)    
    MAI BINE SCAPAM... (Vineri, 17 august 2012, 16:49)

    schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui Anonymous89

    de tampiti ca tine, care folosesc capul numai ca sa nu le ploua in gat!
 • -1 (1 vot)    
  ... (Vineri, 17 august 2012, 17:08)

  Anonymous89 [utilizator]

  Guvernarea USL in acest au reusit in aceste 3 luni de zile sa aduca déjà o prosperitate pentru Romania.Se vede foarte clar ca acesti oameni se preocupa de starea Romaniei si a romanilor I nu de proprile buzunare.
 • -1 (1 vot)    
  Se poate! (Vineri, 17 august 2012, 18:03)

  AndreeaElena [utilizator]

  Inca o dovada ca cei de la USL chiar fac ceea ce au spus ca o sa faca! Basescu ia si invata, ca nu merge totul numai cu vorbe!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by