Comisia Europeana (CE) intentioneaza sa ofere Bancii Centrale Europene autoritatea de a controla toate institutiile de creditare din tarile membre ale zonei euro, inclusiv banci cooperatiste si de economii, relateaza agentia rusa RIA Novotsi, citand cotidianul german Handelsblatt.

La randul sau, Handelsblatt citeaza o sursa din cadrul CE.

Un proiect de lege va fi promulgat pe 11 septembrie la Bruxelles, precizeaza cotidianul citat.

Insa, cancelarul german Angela Merkel a declarat la sfarsitul lunii iulie ca BCE ar trebui sa isi mentinta supravegherea doar asupra celor mai mari 25 de banci din eurozona.

"Planurile pentru controlul celor mai importante banci se afla pe agenda europeana", a spus ministrul german al Justitiei, Sabine Leuthesser-Schnarrenberger.

"Pentru bancile cooperative si de economii, care se bucura de un nivel ridicat de incredere si se descurca bine in criza, nu va exista o solicitare privind cresterea controlului", a adaugat ea.

In acelasi timp, conform documentului, Comisia Europeana nu doreste ca BCE sa se transforme intr-o banca universala, iar supravegherea zilnica va ramane asa cum s-a hotarat initial, in responsabilitatea autoritatilor nationale.

In Germania aceasta sarcina apartine Autoritatii Fedarale de Supraveghere a Operatiunilor Financiare (Bafin) si Bundesbank, banca centrala a Germaniei.