Pentru prima data in acest an, contrabanda cu tigarete inregistreaza o usoara scadere. Conform ultimului studiu al Companiei Novel Research, in iulie, comertul ilicit cu tigarete a scazut pana la 12,9%, fata de 13,3% in mai, 13,4% in martie si 13% in ianuarie 2012. Jucatorii din industrie au facut o serie de propuneri care urmaresc reducerea fenomenului.

Vezi in text grafice cu provenienta tigarilor de contrabanda, cum a evoluat in ultima perioada acest fenomen si cum arata contrabanda cu tigari in Romania, pe regiuni

„Ca tendinte notabile pentru luna iulie, se remarca scaderea contrabandei cu produse din tutun provenite din Ucraina (cu 7 pp in iulie fata de mai, pana la 17,7%) si o crestere semnificativa a comertului ilicit cu produse Duty Free (cu 5,7 pp mai mult in iulie fata de mai, pana la 23,2%). Alte tendinte inregistrate in mai se acccentueaza in iulie. Astfel, Serbia continua sa fie principala sursa pentru comertul ilicit cu tigarete, ajungand la o pondere de 32% din totalul produselor traficate ilegal, in crestere cu 2,9 pp comparativ cu luna mai. De asemenea, ponderea produselor cu timbre fiscale moldovenesti continua sa se afle in scadere. Din punct de vedere regional, se inregistreaza o crestere semnificativa in Sud-Est (cu 4,3 pp pana la 8,1 %). Vest, ramane regiunea cea mai afectata de comertul ilicit (31.5% ilicit), urmata de Nord-Est (22.4%) si Sud-Vest (18.9%)”, a aratat Marian Marcu, directorul companiei Novel Research.

”Este vorba despre o scadere usoara a contrabandei cu tigarete in iulie, cu 0,4 pp fata de luna mai. Este prima reducere a pietei negre, de la inceputul anului, sub pragul psihologic de 13%. Un rezultat pozitiv, mai ales daca tinem cont ca, si in actualul context politic, autoritatile au continuat eforturile concertate pentru limitarea comertului ilicit, considerand combaterea contrabandei o prioritate. Speram ca acest trend descrescator al pietei negre sa continue. Reducerea contrabandei determina cresterea pietei legale si implicit a contributiei industriei tutunului la bugetul statului. Limitarea comertului ilicit permite, de asemenea, producatorilor de tigarete sa faca investitii, sa creeze locuri de munca si, astfel, sa plateasca mai multe taxe.”, a declarat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania si Moldova.

„In urma cu doi ani, in iulie 2010, contrabanda se situa la circa 21%, iar in ianuarie 2010 la peste 36%, constituindu-se in cel mai important jucator de pe piata tigaretelor. In consecinta, faptul ca in 2012, piata neagra s-a mentinut la 13%, iar in iulie a scazut sub acest procent, este imbucurator. Cu toate acestea, nu trebuie sa uitam ca orice punct procentual recuperat de piata legala din contrabanda inseamna 30 milioane de euro taxe suplimentare platite catre bugetul de stat. De aceea, autoritatile trebuie sa continue sa fie in alerta, mai ales ca apar tendinte noi in evolutia pietei negre, cum ar fi, de exemplu, cresterea traficului ilegal pe granita de vest si cu produse Duty Free.”, a precizat Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania.

”Efortul autoritatilor de a determina descresterea fenomenului ilicit inregistrat si prezentat de studiul Novel Research trebuie apreciat in contextul general european. Un studiu realizat de KPMG anual, in statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv in Romania, studiu ale carui rezultate sunt raportate OLAFului European in baza Acordurilor incheiate de reprezentantii marilor companii de tutun cu Comisia Europeana indica la nivelului anului 2011 o incidenta a comertului ilicit de 10,4% din totalul consumului de tigarete la nivelul Uniunii Europene. Obiectivul autoritatilor române trebuie sa fie reducerea contrabandei cu tigarete sub 10% prin imbunatatirea cadrului legislativ si asigurarea resurselor necesare sustinerii si implementarii acestuia.

Aceasta preocupare trebuie sa ramana prioritară pentru autoritati”, a declarat Sorana Mantho, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania si Bulgaria.

Industria a inaintat recent autoritatilor de resort o serie de propuneri concrete in vederea reducerii comertului ilicit cu tigarete si a cresterii veniturilor la bugetul de stat, considerand ca este nevoie in continuare de imbunatatirea cadrului legislativ unitar care sa reglementeze mai clar infractiunile de contrabanda si evaziunea fiscala. In acest sens, aplicarea criteriului cantitativ pentru calificarea infractiunii de evaziune fiscala/contrabanda, atat pe teritoriul vamal national, cat si in punctele de trecere a frontierei ar fi de natura sa simplifice procedurile.

Totodata, este necesara clarificarea situatiei, instituirea unor mecanisme de verificare si calificarea infractiunilor in punctele de trecere a frontierei cu Ungaria si Bulgaria, unde nu mai exista puncte de control vamal.

De asemenea, este importanta atribuirea unor competente specifice politiei locale si jandarmeriei, pentru sanctionarea vanzarii produselor de contrabanda in piete, targuri sau pe strada.

O alta propunere se refera la confiscarea mijlocului de transport folosit pentru activitati ilicite, indiferent daca a fost sau nu modificat in acest scop. Referitor la aspectul mentionat, legislatia ar trebui sa prevada ca mijloacele de transport modificate, care au fost confiscate, nu pot fi valorificate, ci distruse, pentru a nu mai fi recumparate de contrabandisti. Potrivit reprezentantilor Autoritatii Vamale si ai Politiei de Frontiera din punctul vamal Galati-Giurgiulesti, o masina modificata pentru trafic ilegal este mult mai valoroasa pentru infractori decat una noua.

Industria reitereaza si cererea de reluare a scanarii tuturor mijloacelor de transport in punctele de trecere a frontierei.

In acelasi timp, sumele primite de statul roman ca urmare a acordurilor semnate de marii producatori de tutun cu Comisia Europeana sa fie alocate explicit pentru combaterea traficului ilicit, dotarea cu echipamente speciale, mentenanta echipamentelor existente, precum si instituirea unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite in domeniu.

Industria tutunului este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al Romaniei. Accizele platite in 2011 de cele trei mari companii producatoare de tigarete, fara TVA si impozit pe profit, au reprezentat aproximativ 9% in totalul veniturilor bugetare. Cele trei companii au contribuit la bugetul general consolidat, in anul 2011, cu circa 2,75 miliarde de euro, reprezentand accize si TVA.