16:42 Wall Street-ul a deschis sedinta de luni in scadere usoara, indicele Dow Jones avand un declin de 0,08%, in timp ce indicele Nasdaq compozit de tehnologie s-a diminuat cu 0.12%, informeaza AFP.

Vineri, bursa americana a inchis cu o crestere modesta: indicele Dow Jones a avut o expansiune de 0,19%, la 13.275,2 puncte, iar Nasdq a crescut cu 0,46%, la 3.076,59 puncte.

13:58 Lucrarile din sectorul constructiilor la nivelul Uniunii Europene, serie ajustata sezonier, au scazut cu 1,7% in luna iunie 2012 in raport cu luna anterioara, arata un comunicat publicat luni de Eurostat. In randul tarilor membre, Romania a avut cea mai mare scadere.

Totodata, comparativ cu luna precedenta, productia din sectorul constructiilor a scazut in cele 17 state membre ale zonei euro cu 0,5%. In mai 2012, productia scazuse cu 0,2% in zona euro, insa a crescut cu 1,2% in cele 27 de state membre.

Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent (iunie 2012-iunie 2011) lucrarile din constructii au scazut cu 5,8% in UE si cu 2,8% eurozona.

Fata de luna mai, in randul tarilor membre cu date disponibile, productia in constructii a scazut in iunie in 10 tari si s-a majorat in 4. Cele mai drastice scaderi au fost inregistrate in Romania (-10%), Marea Britanie (-4,7%), Polonia (-2,4%) si Germania (-2%), iar cresteri au avut Slovenia (+6,8%), Spani (1,3%), Suedia (1,1%) si Franta (0,7%).

Fata de aceeasi luna a anului trecut, Romania a inregistrat insa o crestere de 0,1%.

Constructiile de cladiri au scazut cu 1,4% in UE si cu 0,1% in zona euro, dupa ce in mai acestea crescusera cu 1,8% (pentru UE) si au stagnat in zona euro. In plus, in luna iunie 2012, contructiile civile au avut un declin de 2,2% in UE si de 0,7% in eurozona, dupa ce in mai acestea s-au contractat cu 1% si, respectiv, 0,5%.

13:16 Purtatorul de cuvant al ministerului german de Finante a declarat luni ca, daca Banca Centrala Europeana va determina abaterea maxima a ratelor de imprumut dintre tarile europene, dincolo de care aceasta va interveni, acest lucru ar fi, " din punct de vedere teoretic, foarte problematic", informeaza AFP.

Purtatorul de cuvant, care s-a exprimat in cursul unei conferinte de presa periodice, a precizat de asemenea ca "nu stie nimic" despre un astfel de proiect.

Conform cotidianului Der Spiegel, institutia cu sediul la Frankfurt doreste sa stabileasca un nivel limita maxim al diferentei dintre ratele de dobanda la imprumuturile Germaniei si cele ale altor state, precum Spania si Italia, si va inteveni pe piete pentru a se asigura ca acest prag maxim nu este depasit.

11:55 Intr-un interviu publicat luni de cotidianul german Frankfurter Rundschau, Jorg Asmussen, membru al directoratului Bancii Centrale Europene a declarat ca o iesire a Greciei din zona euro ar putea fi "gestionatbila", insa ea va fi foarte costisitoare, relateaza AFP.

"O iesire a Greciei ar fi gestionabila", insa "ea ar fi insotita de o pierdere de crestere economica si de o majorare a somajului, ea ar fi foarte costisitoare. In Grecia, in toata Europa si in egala masura in Germania", a spus el.

Asmussen a adaugat ca Atena are locul sau in zona euro si ca ramanerea in cadrul uniunii monetare se afla "in mainile sale".

11:15 Grecia va achita, luni, "fara nicio problema" o datorie de 3,2 miliarde de euro catre Banca Centrala Europeana ajunsa la scadenta, a anuntat Ministerul de Finante elen, eliminand orice risc pe termen scurt privind un eventual faliment al tarii, relateaza AFP.

Grecia va achita, luni, "fara nicio problema" o datorie de 3,2 miliarde de euro catre Banca Centrala Europeana ajunsa la scadenta, a anuntat Ministerul de Finante elen, eliminand orice risc pe termen scurt privind un eventual faliment al tarii, relateaza AFP.

"Chestiunea este rezolvata, nu exista nicio problema, Grecia se va achita in cursul zilei" de aceasta datorie, "avem banii necesari", a spus pentru AFP o sursa din minister, fara a preciza insa si ora la care aceasta rambursare va fi facuta. Pentru aceasta emisiune statul elen a acceptat o rata a dobanzii de 4,43%.

Grecia a trebuit sa imprumute saptamana trecuta o suma exceptionala, de 4,063 miliarde de euro in titluri de trezorerie pe trei luni pentru a-si putea acoperi nevoile curente si pentru a evita o incetare de plati.

​10:40 Bursele europene au deschis in stagnare, luni, punand capat perioadei de crestere inceputa la sfarsitul lunii iulie, relateaza Reuters.

La ora 07:07 GMT, indicele FTSEurofirst 300 al principalelor actiuni europene a scazut cu 0,06%, la 1.109,69 puncte, dupa ce vineri acesta atinsese maximul ultimelor 13 luni.

La ora 07:13 GMT, pe bursa din Londra, indicele FTSE100 a ramas la nivelul de 5.852,53 puncte.

Conform AFP, bursa de la Paris a deschis cu o crestere de 0,10%, indicele CAC 40 castigand la ora 07:16 GMT 3,65 puncte si ajungand la un nivel de 3.492,03 puncte. Vineri acesta crescuse cu 0,23% si a inchis aproape de pragul de 3.500 de puncte.

Pe de alta parte, bursa din Tokyo a inchis sedinta de luni in cvasi stagnare, indicele Nikkei majorandu-se cu 0,09% (sau 8,66 puncte), la 9.171,16 puncte, pe o piata primara pe care s-au tranzactionat 1,32 miliarde de actiuni.