Decizia CCR nu a insemnat miscari spectaculoase ale cursului, BNR cotand marti un euro la 4,4987 lei, nivel aproape neschimbat fata de cotatia din ziua anterioara, de 4,4939 lei. Dolarul a fost cotat marti la 3,6255 lei (fata de 3,60 cat fusese in ziua anterioara), iar francul elvetian la 3,7469 lei, aproape acelasi ca cel inregistrat luni.Pe termen lung, bancile comerciale au estimari diferite de curs: in timp ce ING (una dintre cele mai pesimiste banci ) "vede" un euro la 4,9 lei in primul trimestru din 2013 si 4,5 lei/eur in decembrie 2012. BCR estimeaza pentru finalul anului un nivel de curs de 4,55 de lei/eur

Vezi cum a evoluat marti leul in fata euro, pe platforma Bloomberg

Reamintim ca luni, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a plafonat din nou suma acordata bancilor comerciale prin operatiuni repo, la 4 miliarde lei, repetand exercitiul de "optimizare" a lichiditatii demarat in urma cu doua saptamani. Prin operatiunile repo BNR pune la dispozitia bancilor comerciale fonduri pe termen scurt, exact cat acestea cer, la o dobanda egala cu dobanda de politica monetara. Operatiunile repo sunt tranzactii destinate injectarii de lichiditate, in cadrul carora BNR cumpara de la institutiile de credit active eligibile pentru tranzactionare, cu angajamentul acestora de a le rascumpara la o data ulterioara si la un pret stabilit la data tranzactiei.

Inutil de precizat ca operatiunile de acest gen ale Bancii Centrale nu influenteaza decat in foarte mica masura relatia bancii cu clientii de retail, ale caror dobanzi sunt legate de regula de Euribor la 3 sau 6 luni.