Intr-un nou raport, publicat marti, agentia de rating Moody's a avertizat ca tarile de la periferia zonei euro sunt cel mult la jumatatea drumului spre corectarea dezechilibrelor care au cauzat criza datoriilor si ca acestea ar trebui sa continue reformele structurale, relateaza Bloomberg.

"Ajustarile, atat in periferie cat si in centru, au avut loc deja - in unele cazuri, intr-un grad semnificativ", au spus analistii Moody's, intr-un raport publicat luni. Insa, procesul "este cel mult pe jumatate complet".

Decidentii politici din tarile aflate in dificultate de la periferia Europei incearca sa-si revigoreze economiile in vederea obtinerii cresterii economice necesare platii datoriilor. Uniunea Europeana si Fondul Monetar International au oferit ajutoare financiare de cel putin 393 miliarde de euro catre Portugalia, Irlanda, Grecia si Spania, pentru a le sprijini in plata datoriilor, in timp ce isi implementeaza reformele.

Chiar daca Moody's a remarcat progresul balantelor comerciale ale unor tari si competitivitatii pietei muncii, agentia a afirmat ca guvernele nu trebuie sa diminueze ritmul reformelor.

"O comparatie cu crizele pe care le-au infruntat Suedia si Finlanda, in anii 1990, arata ca o absorbtie a dezechilibrelor acumulate in tarile periferice - care a fost cauzata de comportamentul de dezeconomisire din sectorul privat mai degraba, decat din sectorul guvernamental - ar putea dura mai multi ani", precizeaza Moody's.

"Comparatia intareste de asemenea importanta semnificativa a reformelor structurale pentru atingerea unei cresteri sustenabile".

Progresele programelor de ajustare

Printre succesele programelor de ajustare de pana acum, costul cu forta de munca din Spania a scazut cu 5,9% fata de nivelul maxim, in timp ce costurile din Grecia si Irlanda s-au redus cu 7,8 respectiv 13,7 procente, contribuind la sustinerea exporturilor si productiei, dupa ce guvernele au fost nevoite sa isi reduca consumul, spune Moody's.

Aceasta adauga si faptul ca, pana in prezent, Italia nu a reusit sa isi reduca deficitul comercial, sa isi scada costul unitar cu forta de munca sau sa devina mai competitiva in raport cu partenerii sai din zona euro.

"Castigurile de competitivitate de la periferia zonei euro par sa vina ca urmare a imbunatatirii productivitatii, care a fost cauzata de o scadere mai rapida a numarului salariatilor decat a productiei", afirma analistii.

La inceputul acestei luni, presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a spus ca banca poate cumpara datorie suverana in paralel cu fondurile de salvare ale zonei euro pentru a ajuta la scaderea costurilor de finantare si pentru a oferi guvernelor timpul necesar pentru a implementa reformele.

BCE spune ca va lua in considerare aceste achizitii de datorie doar daca tarile apeleaza la sprijin similar din partea fondului european de salvare si accepta conditii stricte. Totusi, Italia si Spania inca nu s-au decis daca vor solicita ajutorul.