Pe fondul declinului veniturilor din turism, Belize este in pericol de faliment dupa ce, luni, nu a reusit sa realizeze rambursarea unei datorii de 23 de milioane de dolari, relateaza BBC.

BelizeFoto: Google Maps

Chiar daca are in continuare o perioada de gratie de 30 de zile pentru a plati dobanda, guvernul a comunicat ca nu va fi capabil sa ramburseze aceasta suma.

In acelasi timp, creditorii tarii acuza Belize ca incearca sa forteze detinatorii de obligatiuni sa accepte o restructurare a datoriei asemanatoare Greciei.

Disputa a atras atentia asupra tarilor din regiunea Caraibelor care se confrunta cu probleme ale datoriilor pe fondul prabusirii veniturilor din turism.

Cea mai mare parte veniturilor din regiune depinde de turistii veniti din Europa si Statele Unite, insa, din cauza crizei globale financiare, numarul vizitatorilor a scazut puternic.

"Superbondul" belizean, de aproape 550 milioane de dolari, are maturitatea in 2029, insa tara plateste un cupon anual detinatorilor de obligatiuni, care se ridica in prezent la 8,5%.

Conform Bloomberg, primul ministru Dean Barrow, care si-a castigat cel de-al doilea mandat in luna martie, a spus ca o restructurare este necesara dupa ce cuponul asa numitei superobligatiuni a fost crescut de la 6% la 8,5%, in urma unui acord cu investitorii, ce a avut loc in 2007.

La inceputul acestei luni el a spus ca Belize nu isi poate permite plata cuponului, adaugand ca "speranta noastra este ca ne putem misca rapid spre o restructurare sensibila a instrumentului".

Pentru acest an Barrow estimeaza ca deficitul fiscal va creste la 2,5% din Produsul Intern Brut, de la 1,1%, dupa ce cresterea economiei de 1,4 miliarde de dolari a incetinit si guvernul a nationalizat mai multe companii.

Propunerile guvernului includ extinderea maturitatii titlurilor pana in 2062, in loc de 2029, si reducerea cuponului de la 8,5% la 2%. Un alt scenariu presupune reducerea principalului cu 45% si a cuponului la 3,5%.

Creditori nu au privit bucurosi propunerea de renegociere, spunand ca oferta valoreaza mai putin decat cea din procesul de restructurare a datoriei Greciei.

"Nu este un haircut, este o scalpare", a declarat pentru Bloomberg profesorul de finante internationale Arturo Porzecanski, de la American University, Washington.

"Acest lucru situeaza Belize in aceeasi liga cu cele mai punitive restructurari din istorie".

Belize, la fel ca multe alte tari membre ale blocului comercial regional Caricom, este afectata de incetinirea economiei globale, si asemanator acestora, moneda sa este fixata (pegged) de dolarul american, astfel ca aceasta nu isi poate devaloriza moneda pentru a-si imbunatati competitivitate.

Declinul turismului s-a dovedit o problema, insa tara, prin nationalizarea companiilor locale Belize Telemedia si Belize Electricity, a contribuit la intensificarea presiunii datoriei publice.