Prim-ministrul grec Antonis Samaras cere "o gura de aer", adica mai mult timp pentru a pune in aplicare reformele structurale in tara sa, intr-un interviu publicat miercuri in cotidianul german Bild.

"Tot ce vrem este un pic de aer pentru a respira, pentru pune economia pe drumul cel bun si a creste veniturile statului. Mai mult timp nu inseamna in mod automat mai multi bani", a spus Saamras inaintea intalnirilor cu liderii de la Paris si Berlin, din acest week-end.

Reamintind de eforturile deja depuse de Grecia si de situatia dificila cu care se confrunta tara, seful guvernului grec spune ca "face totul pentru a mentine pe linia de plutire tara in timp ce sunt puse in aplicare reformele."

"Permiteti-mi sa fiu clar: nu cerem bani in plus, ne pastram angajamentele noastre pentru a ne indeplini obiectivele", spune Samaras. "Dar trebuie sa stimulam cresterea economica, deoarece asta permite reducerea deficitului", adauga premierul in interviul mentionat.

Samaras considera ca iesirea Greciei din zona euro ar fi "o catastrofa".

Grecia este in al cincilea an de recesiune si trebuie sa faca economii de 11,5 miliarde de euro. Dar, Germania refuza deocamdata orice renegociere a planului de ajutor si a reafirmat de mai multe ori, in ultimele saptamani, ca nu va lua nicio decizie in aceasta privinta inainte de publicarea raportului creditorilor internationali (UE -FMI-BCE).

Acest raport, asteptat in luna septembrie, va evalua progresul reformelor implementate de catre Grecia, de care depinde acordarea unei transe suplimentare de ajutor de 31,5 miliarde de euro.