Guvernul va aproba joi prima rectificare bugetara din acest an. Aceasta prevede modificarea deficitului bugetar de la 1,9 % la 2,25 % din Produsul Intern Brut. Potrivit premierului Victor Ponta, cei mai multi bani vor fi alocati pentru rambursarile de pensii si pentru plata insotitorilor persoanelor cu handicap.

Ponta a declarat miercuri seara, la Antena 3 ca Guvernul va aloca autoritatilor locale, la rectificarea bugetara, 500 milioane lei pentru plata arieratelor catre firme si 100 milioane lei pentru primariile care nu mai au bani de salarii, inca 100 de milioane lei urmand a fi acordate pentru plata insotitorilor persoanelor cu dizabilitati.

Proiectul de rectificare va asigura plata subventiilor pentru crescatorii de pasari si porci, pana la sfarsitul anului, precum si ajutorul pentru circa 558.000 de cultivatori de terenuri, cu suprafete intre 1 si 10 hectare, afectati de seceta, scrie Mediafax.

Guvernul va asigura totodata 46 milioane lei pentru plata burselor pentru doctoranzi. Prim-ministrul Ponta a mai afirmat ca exista resursele pentru majorarea salariilor bugetarilor, restituirea sumelor retinute ilegal pensionarilor precum si pentru asigurarea cofinantarii proiectelor din fonduri europene.

Ponta a precizat totodata ca s-a gasit o solutie si in privinta taxei claw-back aplicata producatorilor de medicamente.