16:52 Bursa din New York a deschis in scadere usoara, joi, ingrijorata cu privire la cresterea economica mondiala, dupa publicarea mai multor date statistice din Europa si China si pe fondul intensificarii asteptarilor asupra unor noi masuri de relaxare monetara din partea Federal Reserve, relateaza AFP.

Indicele Dow Jones a scazut in deschidere cu 0,04%, in timp ce indicele Nasdaq compozit de tehnologie a avut un recul de 0,29%.

Miercuri, Wall Street-ul a inchis fara directie, investitorii ramanand prudenti din cauza situatiei din Europa si salutand un document al bancii centrale americane. Astfel, indicele Dow Jones a pierdut 0,23%, ajungand la un nivel de 13.172,76 puncte, iar Nasdaq a crescut cu 0,21%, la 3.073,67 puncte.

In plus, indicele Standard & Poor's 500 a avut un declin de 0,32% (sau 4,54 puncte) la 1.408,95 puncte.

Pe piata obligatiunilor, randamentele titlurilor de trezorerie americane au scazut la 1,674%, fata de nivelul 1,719% inregistrat miercuri, in timp ce randamentele la obligatiunile pe 30 de ani s-au redus de la 2,825% la 2,791%.

16:44 Cererile pentru ajutoare de somaj in Statele Unite au crescut cu 1% saptamana trecuta, sugerand faptul ca dinamica pietei muncii este mult prea lenta pentru a reduce rata somajului, relateaza CNBC.

Cererile pentru ajutoare de somaj s-au majorat cu 4.000 de persoane, la un nivel ajustat sezonier de 372.000, a comunicat joi Departamentul Muncii american. Acesta este cel mai ridicat nivel din ultimele cinci saptamani.

Conform Les Echos, numarul persoanelor care beneficiaza regulat de indemnizatii se ridica la 3,317 milioane de persoane in saptamana 11 si 18 august, de la 3,313 milioane in saptamana precedenta.

Economistitii se asteptau ca numarul persoanelor sa scada la 3,3 milioane.

16:30 Constructorul de automobile Opel a anuntat joi ca va recurge la 20 de zile de somaj partial, incepand cu luna septembrie, pentru doua dintre intreprinderile sale din vestul Germaniei, la Russelsheim si Kaiserslautern, relateaza AFP.

"Piata europeana de automobile se prabuseste", iar masurile folosite pana in prezent pentru a ne adapta la scaderea volumuelor de productie au fost insuficiente, a justificat decizia intr-un comunicat Holger Kimmes, membru al directoratului Opel responsabil de personal.

"Instrumentul somajului partial este in prezent o masura buna (care se poate lua) pentru a traversa aceasta faza de slabiciune a pietei" a spus el.

"Introducerea somajului partial garanteaza locurile de munca", a asigurat in numele sau presedintele comisiei intreprinderii Opel, Wolfgang Schäfer-Klug, citata in acelasi comunicat.

Opel intentioneaza sa utilizeze somajul partial atat pentru segmentul de productie, care isi va relua activitatea in septembrie, cat si pentru administratie si servicii, ce va reporni din octombrie. In jur de 9.300 de salariati vor fi afectati de masura finantata de statul federal.

Opel are angajati in intreprinderea de la Russelsheim 3.500 de persoane in productie si 3.300 in serviciile administrative. In cea de la Kaiserslautern numarul angajatilor este 2.500 de persoane.

Cei 7.000 de ingineri angajati de Opel in centrul sau de cercetare dezvoltare de la Russelsheim nu sunt vizati de masura.

15:20 Germania a inregistrat un excedent bugetar de 0,6% din Produsul Intern Brut in primul semestru al anului, informeaza Les Echos.

Chiar daca viitorul este incert, iar analistii previzioneaza o inrautatire a situatieie Germaniei in urmatoarele luni, datele privind bugetul in primele sase luni ale anului arata o situatie favorabila pentru cea mai mare economie a zonei euro.

Conform Oficiului Federal de Statistica, Germania a inregistrat in primul semestru al anului un excedent al finantelor publice de 0,6% din PIB, sau 8,3 miliarde de euro, pe fondul evolutiei bune a pietei muncii.

Starea relativ buna a pietei muncii a permis sistemului de protectie sociala sa aiba un excedent confortabil, de 11,3 miliarde de euro, care a compensat deficitul de 3,3 miliarde de euro inregistrat de guvernul federal, landuri si municipalitati.

In acest an guvernul german estimeaza un deficit bugetar de 0,5% din PIB.

14:55 Guvernul spaniol va permite Bancii Spaniei sa ia sub tutela sa bancile care nu sunt suficient de solvabile si au nevoie de ajutor public, aceasta putand sa le puna in vanzare daca viabilitatea lor este indoielnica, conform unui proiect de lege vazut de AFP.

Conform mass-media din Spania, acest decret ar putea fi aprobat vineri sau saptamana viitoare.

12:20Productia din sectorul serviciilor si cel manufacturier s-a contractat pentru a saptea luna consecutiv, in august, sporind semnalele privind adancirea a crizei economice.

11:13 Cresterea economica a Germaniei din al doilea trimestru al anului a fost sustinuta de exporturi si cheltuielile gospodariilor populatiei, arata datele publicate joi de Oficiul Federal de Statistica citate de Bloomberg.

Exporturile au crescut cu 2,5% fata de primul trimestru al anului, in timp ce consumul privat a sporit cu 0,4%. Cresterea economica a Germaniei a incetinit la 0,3%, de la rata de 0,5% din primele trei luni ale anului, a precizat oficiul, confirmand estimarea initiala publicata pe 14 august.

Cea mai mare economie a Europei continua sa subperformeze in comertul cu celelalte state din zona euro, pe fondul crizei datoriilor suverane care afecteaza mai multe tari, precum Grecia, Spania sau Italia.

Companiile de export beneficiaza insa de cererea de export din partea unor piete din afara Europei, ce cresc rapid, in timp ce rata somajului - cea mai redusa din ultimele doua decenii - sustine cererea interna.

In acelasi timp, Bundesbank a comunicat in aceasta saptamana ca rata de crestere economica poate incetini si mai mult in a doua jumatate a anului din cauza incertitudinii care domina peisajul european.

Exporturile germane au crescut mai mult decat expansiunea de 2,1% a importurilor in al doilea trimestru, astfel ca exportul net (Exporturi - Importuri) a contribuit cu 0,3% la cresterea economica, arata raportul. Totodata, consumul privat a contribuit cu 0,2%.

Investitiile au scazut cu 0,9% in trimestrul doi, reducand cu 0,2% cresterea economica. De asemenea, cererea interna (consum privat + investitii + cheltuieli bugetare) a redus cu 0,1% cresterea Produsul Intern Brut.

"PIB-ul Germaniei in a doua jumatate a anului este de asteptat sa stagneze. Consumul intern va ramane prea slab pentru a compensa incetinirea cererii externe", a declarat Thomas Costerg, economist la Standard Chartered Bank, in Londra.

10:42 Activitatea manufacturiera din China a scazut in luna august la minimul ultimelor noua luni, arata un sondaj preliminar realizat de HSBC, citat de BBC.

Valoarea indicelui privind achizitiile managerilor (PMI) a coborat la 47,8 puncte, in luna august, dupa ce in iulie PMI avea un nivel de 49,3. Orice valoare sub pragul de 50 de puncte indica faptul ca activitatea manufacturiera se contracta.

Unii analisti spun ca cifra arata ca eforturile guvernului de a sprijini a doua cea mai mare economie a lumii nu au sustinut increderea firmelor.

Pentru a atinge obiectivul declarat de stabilizare a cresterii economice si pietei muncii, Beijingul trebuie sa recurga la relaxarea politicii pentru a majora investitiile in infrastructura in lunile urmatoare, a afirmat Qu Hongbin, de la HSBC, din Hong Kong pentru BBC.

10:27 Actiunile europene au deschis joi in crestere, pe fondul semnalelor privind implementarea unor noi masuri de stimulare din partea Federal Reserve, care au compensat temerile persistente asupra crizei datoriilor din zona euro, relateaza Reuters.

Indicele FTSEurofirst 300 al principalelor actiuni europene a crescut cu 0,6%, la 1.102,12 puncte, dupa ce miercuri acesta inchisese cu o pierdere de 1,2 procente. Indicele Euro STOXX 50 s-a majorat cu 0,9%, la 2.474,84 puncte.

Minutele ultimei intalniri a FED, banca centrala a SUA, care au fost publicate miercuri dupa inchiderea pietelor europene, arata ca banca este de asteptat sa recurga "relativ curand" la o noua runda stimulare monetara, daca starea economiei nu se va imbunatati considerabil.

"Piata pare mai interesata de perspectiva stimulentelor din partea FED mai degraba, decat de ingrijorarile asupra crizei euro. Pe termen scurt, piata poate reveni la varfurile care au fost vazute in ultimele saptamani" a declarat Darren Easton, director de trading la Logic Investments, din Londra.

Conform AFP, indicele DAX al bursei din Frankfurt a deschis joi cu o crestere de 0,69 procente, la 7.065,99 puncte, dupa ce miercuri acesta inchisese la un nivel de 7.017,75 puncte. Bursa de la Paris a crescut in deschidere cu 0,73%, indicele CAC40 castigand 25,49 puncte si ajungand la o valoare de 3.487,14 puncte.

De asemenea, indicele bursei din Londra, FTSE 100 a crescut cu 0,6%, la 5.807,11 puncte. Miercuri, indicele scazuse cu 1,4%, pe fondul declinului actiunilor din mai multe sectoare (minier, bancar si petrolier).

Pe de alta parte, in Asia, bursa din Tokyo a inchis sedinta de tranzactionare joi pe plus, indicele Nikkei majorandu-se cu 0,51% (sau 46,38 puncte), la 9.178,12 puncte. Totodata, bursa din Shanghai a inchis cu o crestere de 0,3%, la un nivel de 2.113,1.