Clasa de mijloc din Statele Unite ale Americii este intr-un "deceniu pierdut", dupa ce ponderea acesteia in venitul total al tarii a fost depasita de cea a celor cu venituri mari, arata un nou raport al Centrului de Cercetare PEW, citat de BBC.

Documentul arata ca 62% din americanii din clasa de mijloc au precizat ca au fost fortati sa isi reduca cheltuielile. Totodata, 43% se asteapta ca standardul de viata al copiilor lor sa fie mai bun decat cel pe care ei il au, in scadere fata de nivelul din 2008, cand un raspuns similar era oferit de 51% dintre respondenti.

Ambii candidati la presedintia SUA au prezentat planuri economice pentru votantii din clasa de mijloc.

In randul celor care considera ca fac parte din clasa de mijloc, 52% din adulti cred ca politicile presedintelui Barack Obama intr-un al doilea mandat ii vor ajuta, in timp ce 42% spun ca alegerea republicanului Mitt Romney le va fi favorabila.

Aproximativ jumatate dintre adultii din SUA considera ca reprezinta clasa de mijloc, aproape de ponderea pe care o arata si datele Biroului de Recensamant al Statelor Unite (US Census), cu un interval al veniturilor anuale cuprins intre 30.000 si 118.000 de dolari.

Timothy Smeeding, profesor de economie la University of Wisconsin-Madison, a declarat pentru Associated Press ca, in prezent, clasa de mijloc a fost afectata de cresterea costurilor cu sanatatea si educatia la nivel superior, precum si de disparitia joburilor cu salarii medii.

"Indiferent de cine este presedinte, revenirea clasei de mijloc va fi lenta si dureroasa", a spus Smeeding.

Congresul este cel considerat a fi responsabil de inrautatirea situatiei clasei de mijloc, 62% dintre respondenti spunand ca "o mare" parte de vina o are corpul legislativ. Pe urmatoarele locuri sunt situate bancile si institutiile financiare.

De asemenea, studiul a aratat si faptul ca o mare parte a clasei de mijloc americane, 85%, simte ca, in raport cu perioada din urma cu un deceniu, este mult mai dificil sa isi mentina standardele de viata.

Cifrele de la US Census si Federal Reserve arata ca atat mediana veniturilor gospodariilor, cat si averea neta a clasei de mijloc au scazut fata de anul 2000, castigurile unei familii de trei persoane reducandu-se de la 72.956 dolari la 69.487 dolari.

Totodata, analiza PEW mentinoneaza ca veniturile din nivelul superior au reprezentat 46% din venitul agregat al populatiei americane in 2010, depasind veniturile din nivelul mediu (45% pentru prima oara dupa 1970). In anul 1970, aceste procente erau de 29% pentru intervalul superior de venituri si 62% pentru veniturile de nivel mediu.

Procentajul pentru veniturile de nivel redus a ramas in mare parte neschimbat.

In medie, polarizarea in cadrul populatiei americane a crescut in ultimul deceniu. Procentajul americanilor in clasa de mijloc a scazut, de la 54% in 2001 la 51% in 2011, in timp ce ambele procentaje ale persoanelor in clasele superioare si inferioare au scazut.