16: 57 Bursa din New York a deschis in scadere usoara, vineri, ingrijorata cu privire la cresterea economica mondiala, relateaza AFP.

Indicele Dow Jones a scazut in deschidere cu 0,06%, in timp ce indicele Nasdaq compozit de tehnologie a avut un recul de 0,24%.

Joi, Wall Streetul inchisese in scadere. Indicele Dow Jones a pierdut 0,88%, ajungand la un nivel de 13.057,46 puncte, iar Nasdaq s-a redus cu 0,66%, la 3.053,40 puncte.

16:50Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, poate astepta pana cand Curtea Constitutionala din Germania se va pronunta cu privire la legalitatea fondului permanent de salvare al Uniunii Europene pentru a-si prezenta planul sau de achizitii de obligatiuni guvernamentale, au precizat doi bancheri centrali pentru Bloomberg.

15:50 Pe parcursul zilei bursele europene au pierdut teren. Astfel, la ora 11:44 GMT, indicele FTSEurofirst 300 a scazut cu 0,3 procente, la 1.086,26 puncte. Actiunile din sectorul bancar al zonei euro au avut un declin de 1,6%, pe fondul incapacitatii liderilor europeni de a contracara criza datoriilor.

De asemenea, indicele Euro STOXX 50 a pierdut 0,5 procente, ajungand la un nivel de 2.416,04 puncte.

14:45 Agentia de rating Fitch a anuntat vineri ca nu va retrograda nota suverana a Spaniei, de BBB, daca aceasta va solicita un plan de salvare global pentru economia sa, informeaza AFP.

Spania, pentru care zona euro a promis deja in luna iunie un ajutor de 100 de miliarde de euro pentru sistemul sau bancar, afectat de spargerea bulei imobiliare, ar putea in aceasta toamna sa solicite un ajutor si mai mare pentru economia sa, prin intermediul unei actiuni care ar implica Banca Centrala Europeana.

O cerere a guvernului spaniol pentru sprijin financiar suplimentar de la Fondul European de Stabilitate Financiara (FESF) si Mecanismul European de Stabilitate (MES), sub forma unor achizitii de datorie suverana spaniola de pe piata primara si/sau secundara, nu ar duce la o actiune negativa in ceea ce priveste ratingul suveran din partea Fitch.

O astfel de sustinere din partea FESF si MES, care ar fi acompaniata si de achizitiile BCE pe piata secundara, ar reduce semnficativ riscul unei crize de lichiditate si ar ajuta guvernul spaniol sa aiba acces la finantare pe piete la dobanzi accesibile, reducand presiunea asupra notei sale suverane, observa Fitch.

Miercuri, agentia Standard & Poor's a afirmat de asemenea ca, daca Spania va cere un ajutor global pentru economia sa, de la Uniunea Europeana sau FMI, acest lucru nu ar avea un impact direct asupra ratingului sau suveran (BBB+).

14:15 Administratia Obama solicita guvernelor europene sa mentina Grecia in zona euro pana la alegerile prezindentiale din noiembrie, precizeaza surse din guvernul britanic, citate de The Independent.

Reprezentanti ai Fondului Monetar International, Bancii Centrale Europene si Comisiei Europene vor sosi la Atena luna viitoare pentru a evalua eforturile de reforma ale Greciei. Acestia sunt de asteptat sa realizeze raportul in timp utile pentru intrunirea de pe 8 octombrie a ministrilor de finante din zona euro, unde se va decide daca Grecia va primi urmatoarea transa, de 31 miliarde de euro.

Oficialii americani sunt ingrijorati ca acestia pot decide ca Grecia nu a facut suficient pentru a respecta tintele de deficit si sa suspende plata banilor, ceea ce va duce automat la iesirea Greciei din zona euro la doar cateva saptamani inaintea alegerilor prezidentiale, ce vor avea loc pe 6 noiembrie.

Ei cer guvernelor din zona euro sa amane luarea unei masuri drastice inaintea alegerilor, temandu-se de faptul ca o destabilizare a pietei ar putea afecta perspectivele de realegere a presedintelui Obama.

13:12 Economia Marii Britanii a scazut cu mai putin decat se considera initial in al doilea trimestru al anului, arata figurile publicate vineri de Oficiul National de Statistica (ONS), citate de BBC.

Datele revizuite comunicate de ONS arata ca economia s-a contractat cu 0,5% in trimestrul doi, dupa ce luna trecuta acesta anunta o scadere economica de 0,7%. ONS a precizat ca productia din sectorul constructiilor a fost mai ridicata fata de valoarea estimata anterior. Multi economisti se asteptau ca datele sa arate o contractie mai redusa.

Biroul a spus deja ca productia din constructii a scazut cu 3,9% intre aprilie si iunie comparativ cu trimestrul precedent, fata de o prognoza anterioara care prevedea o scadere de 5,2%.

11:51 Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande pun ferm presiune asupra Greciei pentru continuarea reformelor dureroase, sugerand faptul ca ezita sa accepte cererea noului prim ministru grec, Antonis Samaras, care solicita ca statul elen sa aiba mai mult timp la dispozitie, timp in care acesta sa isi puna in ordine economia si finantele publice.

10:30 Bursele europene au deschis vineri in stagnare, investitorii speculand asupra probabilitatii unor noi masuri de stimulare din partea bancii centrale a SUA, Federal Reserve, relateaza Reuters.

La ora 07:06 GMT, indicele FTSEurofirst 300 al principalelor actiuni europene a stagnat la nivelul de 1.089,45 puncte. Dupa ce acesta a inchis timp de 11 saptamani consecutive pe crestere, indicele a pierdut in aceasta saptamana aproximativ 2 procente.

Joi, presedintele filialei FED din St. Louis, James Bullard, membru fara drept de vot al bancii centrale americane, a spus ca datele statistice cu privire la economia Statelor Unite sunt mai bune fata de inceputul acestei luni si ca minutele ultimei sedinte de politica monetara au fost "putin mai vechi", referindu-se la discutiile care indicau ca FED poate recurge la o a treia runda de relaxare cantitativa.

Cu toate acestea, la cateva ore mai tarziu, presedintele filialei FED din Chicago, Charles Evans, a declarat pentru CNBC, in Hong Kong, faptul ca Federal Reserve ar trebui sa ia masuri pentru a reduce rata somajului, inclusiv prin achizitia si mai multor obligatiuni.

Conform AFP, indicele DAX al bursei din Frankfurt a deschis vineri cu o crestere redusa, de 0,12%, ajungand la 6957,6 puncte, dupa ce joi acesta inchisese la un nivel de 6.949,57 puncte. Totodata, bursa de la Paris a stagnat in deschidere, indicele CAC40 ramanand aproape la aceeasi valoare inregistrata la inchiderea de joi. (3.432,55 puncte fata de 3.432,56 joi seara)

De asemenea, pe fondul dubiilor referitoare la noi masuri de stimulare din partea bancilor centrale, precum FED, pentru a contracara incetinirea economica globala, indicele bursei din Londra, FTSE 100, a inregistrat in deschidere un declin de 0,2%, sau 9,1 puncte, ajungand la 5.767,5 puncte.

Pe de alta parte, bursa din Tokyo a inchis sedinta de vineri cu o pierdere de 1,17%, indicele Nikkei scazand 107,36 puncte, la 9.070,76 puncte, pe o piata primara pe care s-au efectuat tranzactii cu 1,19 miliarde de actiuni.