Populatia stabila: 19,0 milioane (19.043.767) persoane, din care, femei: 9.764.011 persoane. Gospodariile populatiei: 7,1 milioane (7.086.394) gospodarii. Locuinte conventionale: 8,5 milioane (8.450.942) locuinte.

Populatia feminina este majoritara; ea reprezinta 51,3% din populatia stabila preliminara. Mai mult de jumatate dintre barbati (51,8%) si dintre femei (53,7%) locuiesc in municipii si orase. La nivelul intregii tari, densitatea populatiei este de 79,9 locuitori pe kmp. Acestea sunt in linii mari concluziile preliminare ale Recensamantului. Reamintim ca procentajul locuintelor in care nu s-a putut realiza recenzarea reprezinta 2,8% din totalul locuintelor, adica circa 1 milion de persoane.

Descarca din atasament varianta integrala a Rezultatelor preliminare.

  • Judetele cel mai dens populate sunt: Ilfov (230,1 loc/kmp), Prahova (156,0 loc/kmp), Iasi (132,1 loc/kmp), Dambovita (123,8 loc/kmp), Galati (113,6 loc/kmp), Cluj (98,8 loc/kmp), Brasov (94,2 loc/kmp), Constanta (89,2 loc/kmp). Densitatile cele mai scazute s-au inregistrat in judetele : Tulcea (23,7 loc/kmp), Caras- Severin (32,2 loc/kmp), Harghita (45,9 loc/kmp), Mehedinti (51,6 loc/kmp) Bistrita-Nasaud (51,9 loc/kmp), Arad (52,8 loc/kmp), Alba (52,4 loc/kmp) si Covasna (55,6 loc/kmp).
  • Structura populatiei stabile preliminare dupa religia declarata la recensamant arata ca
    85,9% dintre persoane sunt de religie ortodoxa; 4,6% s-au declarat de religie romano-catolica, 3,2%
    de religie reformata, iar 1,9% penticostala. Ponderi intre 0,5% - 0,8% au inregistrat urmatoarele
    religii: greco-catolica (0,8%), baptista (0,6%) si adventista de ziua a saptea (0,5%).
    Persoanele de alta religie decat cele prezentate mai sus reprezinta 1,8%. S-au declarat ¬fara religie¬ 23,9 mii persoane, care reprezinta 0,1% din totalul populatiei stabile preliminare; aproximativ aceeasi pondere detin si ateii (numarul acestora fiind de 21,2 mii persoane). Numarul persoanelor pentru care nu a fost inregistrata religia (nu au dorit sa o declare sau nu erau prezente la momentul interviului) a fost de 84,8 mii persoane, reprezentand 0,5% din populatia stabila preliminara a tarii.
  • Din totalul preliminar al locuintelor conventionale, 66,7% au alimentare cu apa in locuinta (91,6% dintre locuintele din municipii si orase si 37,2% dintre cele din comune). Cele mai mari ponderi ale locuintelor care au alimentare cu apa sunt inregistrate in Municipiul Bucuresti (96,8%) si in urmatoarele judete: Brasov (89,5%), Timis (85,0%), Constanta (84,7%), Hunedoara (84,0%), Sibiu (82,0%) si Cluj (80,8%).
  • La nivel national, 84,6% din locuintele conventionale sunt dotate cu bucatarie in interiorul locuintei (93,6% in municipii si orase si 73,9% in comune). In Municipiul Bucuresti, 96,2% din totalul locuintelor conventionale dispun de bucatarie in interiorul locuintei. In 16 judete se inregistreaza ponderi ridicate (peste 85,0%) ale dotarii locuintelor cu bucatarie, respectiv in judetele: Timis, Ilfov, Brasov, Harghita, Covasna, Sibiu, Mures, Constanta, Hunedoara, Satu Mare, Prahova, Arad, Cluj, Bihor, Caras-Severin si Giurgiu.
  • Dotarea locuintelor cu baie este mai redusa, numai trei din cinci locuinte au cel putin o baie in interiorul locuintei (61,9%), discrepanta dintre medii fiind mare, 88,0% dintre locuintele inregistrate in mediul urban si doar 31,0% dintre cele aflate in mediul rural dispun de baie in interiorul locuintei. In Municipiul Bucuresti, 95,2% din totalul locuintelor conventionale dispun de baie in interiorul locuintei. In judetele Brasov, Constanta, Hunedoara, Timis, Cluj si Sibiu mai mult de trei sferturi din locuinte au baie in interiorul locuintei.

Precizari metodologice

Populatia stabila a Romaniei include:

- persoanele de cetatenie romana, straina sau fara cetatenie cu domiciliul in Romania care, la momentul recensamantului, se aflau pe teritoriul tarii (persoane prezente) sau erau temporar absente, fiind plecate in strainatate pentru o perioada mai mica de 12 luni;

- persoanele de cetatenie romana, straina sau fara cetatenie venite pe teritoriul tarii pentru o perioada de cel putin 12 luni sau cu intentia de a ramane o perioada de cel putin 12 luni (la lucru, in cautarea unui loc de munca, la studii, in interes de afaceri etc.) care aveau doar resedinta in Romania;

- persoanele de cetatenie romana plecate in strainatate in cadrul misiunilor diplomatice sau militare, oficiilor consulare si al reprezentantelor comerciale romanesti din strainatate.

Conform definitiei internationale, nu s-au cuprins in populatia stabila a tarii:

- persoanele de cetatenie romana, straina sau fara cetatenie cu domiciliul in Romania plecate in strainatate pentru o perioada de cel putin 12 luni sau cu intentia de a ramane in strainatate o perioada de cel putin 12 luni: la lucru, in cautarea unui loc de munca, la studii, in interes de afaceri etc. (persoane plecate pe perioada indelungata);

- persoanele de cetatenie straina sau fara cetatenie venite in Romania pentru o perioada mai mica de 12 luni (persoane temporar prezente).

In conformitate cu recomandarile internationale, nu au facut obiectul recensamantului si nu au fost inregistrate la recensamant urmatoarele categorii de populatie:

- cetatenii straini prezenti in Romania in cadrul misiunilor diplomatice sau militare, oficiilor consulare si al reprezentantelor comerciale straine in Romania;

- cetatenii straini prezenti ocazional in Romania la momentul critic al recensamantului, pentru diverse scopuri: afaceri, turism etc., veniti pentru o perioada mai mica de 12 luni, care nu aveau domiciliul sau resedinta in Romania;

Au facut obiectul recensamantului, dar nu au putut fi inregistrate in formularele individuale si nici in centralizatoare urmatoarele categorii de persoane:

- persoanele de cetatenie romana, straina sau fara cetatenie cu domiciliul in Romania, care la momentul critic al recensamantului erau plecate cu intreaga familie in strainatate si pentru care nu au existat alte persoane (in tara) care sa declare existenta lor;

- persoane care au refuzat explicit sau tacit recenzarea, prin evitarea vizitelor personalului de recensamant (populatie necontactata).

Procentajul locuintelor in care nu s-a putut realiza recenzarea reprezinta 2,8% din totalul locuintelor, adica circa 1 milion de persoane (cuprinzand populatia plecata in strainatate - intreaga familie - pentru care nu a avut cine sa ii declare in tara; populatia necontactata). Procente mai ridicate (in total numar de locuinte la nivelul localitatii) s-au inregistrat la nivelul oraselor mari: Bucuresti (6,0%), Timisoara (5,8%), Iasi (3,0%), Constanta (2,9%) etc.

Descarca din atasament varianta integrala a Rezultatelor preliminare.