Populatia feminina este majoritara; ea reprezinta 51,3% din populatia stabila preliminara. Mai mult de jumatate dintre barbati (51,8%) si dintre femei (53,7%) locuiesc in municipii si orase. La nivelul intregii tari, densitatea populatiei este de 79,9 locuitori pe kmp. Acestea sunt in linii mari concluziile preliminare ale Recensamantului. Reamintim ca procentajul locuintelor in care nu s-a putut realiza recenzarea reprezinta 2,8% din totalul locuintelor, adica circa 1 milion de persoane.
Descarca din atasament varianta integrala a Rezultatelor preliminare.
- Judetele cel mai dens populate sunt: Ilfov (230,1 loc/kmp), Prahova (156,0 loc/kmp), Iasi (132,1 loc/kmp), Dambovita (123,8 loc/kmp), Galati (113,6 loc/kmp), Cluj (98,8 loc/kmp), Brasov (94,2 loc/kmp), Constanta (89,2 loc/kmp). Densitatile cele mai scazute s-au inregistrat in judetele : Tulcea (23,7 loc/kmp), Caras- Severin (32,2 loc/kmp), Harghita (45,9 loc/kmp), Mehedinti (51,6 loc/kmp) Bistrita-Nasaud (51,9 loc/kmp), Arad (52,8 loc/kmp), Alba (52,4 loc/kmp) si Covasna (55,6 loc/kmp).
- Structura populatiei stabile preliminare dupa religia declarata la recensamant arata ca
85,9% dintre persoane sunt de religie ortodoxa; 4,6% s-au declarat de religie romano-catolica, 3,2%
de religie reformata, iar 1,9% penticostala. Ponderi intre 0,5% - 0,8% au inregistrat urmatoarele
religii: greco-catolica (0,8%), baptista (0,6%) si adventista de ziua a saptea (0,5%).
Persoanele de alta religie decat cele prezentate mai sus reprezinta 1,8%. S-au declarat ¬fara religie¬ 23,9 mii persoane, care reprezinta 0,1% din totalul populatiei stabile preliminare; aproximativ aceeasi pondere detin si ateii (numarul acestora fiind de 21,2 mii persoane). Numarul persoanelor pentru care nu a fost inregistrata religia (nu au dorit sa o declare sau nu erau prezente la momentul interviului) a fost de 84,8 mii persoane, reprezentand 0,5% din populatia stabila preliminara a tarii.
- Din totalul preliminar al locuintelor conventionale, 66,7% au alimentare cu apa in locuinta (91,6% dintre locuintele din municipii si orase si 37,2% dintre cele din comune). Cele mai mari ponderi ale locuintelor care au alimentare cu apa sunt inregistrate in Municipiul Bucuresti (96,8%) si in urmatoarele judete: Brasov (89,5%), Timis (85,0%), Constanta (84,7%), Hunedoara (84,0%), Sibiu (82,0%) si Cluj (80,8%).
- La nivel national, 84,6% din locuintele conventionale sunt dotate cu bucatarie in interiorul locuintei (93,6% in municipii si orase si 73,9% in comune). In Municipiul Bucuresti, 96,2% din totalul locuintelor conventionale dispun de bucatarie in interiorul locuintei. In 16 judete se inregistreaza ponderi ridicate (peste 85,0%) ale dotarii locuintelor cu bucatarie, respectiv in judetele: Timis, Ilfov, Brasov, Harghita, Covasna, Sibiu, Mures, Constanta, Hunedoara, Satu Mare, Prahova, Arad, Cluj, Bihor, Caras-Severin si Giurgiu.
- Dotarea locuintelor cu baie este mai redusa, numai trei din cinci locuinte au cel putin o baie in interiorul locuintei (61,9%), discrepanta dintre medii fiind mare, 88,0% dintre locuintele inregistrate in mediul urban si doar 31,0% dintre cele aflate in mediul rural dispun de baie in interiorul locuintei. In Municipiul Bucuresti, 95,2% din totalul locuintelor conventionale dispun de baie in interiorul locuintei. In judetele Brasov, Constanta, Hunedoara, Timis, Cluj si Sibiu mai mult de trei sferturi din locuinte au baie in interiorul locuintei.
Precizari metodologice
Populatia stabila a Romaniei include:
- persoanele de cetatenie romana, straina sau fara cetatenie cu domiciliul in Romania care, la momentul recensamantului, se aflau pe teritoriul tarii (persoane prezente) sau erau temporar absente, fiind plecate in strainatate pentru o perioada mai mica de 12 luni;
- persoanele de cetatenie romana, straina sau fara cetatenie venite pe teritoriul tarii pentru o perioada de cel putin 12 luni sau cu intentia de a ramane o perioada de cel putin 12 luni (la lucru, in cautarea unui loc de munca, la studii, in interes de afaceri etc.) care aveau doar resedinta in Romania;
- persoanele de cetatenie romana plecate in strainatate in cadrul misiunilor diplomatice sau militare, oficiilor consulare si al reprezentantelor comerciale romanesti din strainatate.
Conform definitiei internationale, nu s-au cuprins in populatia stabila a tarii:
- persoanele de cetatenie romana, straina sau fara cetatenie cu domiciliul in Romania plecate in strainatate pentru o perioada de cel putin 12 luni sau cu intentia de a ramane in strainatate o perioada de cel putin 12 luni: la lucru, in cautarea unui loc de munca, la studii, in interes de afaceri etc. (persoane plecate pe perioada indelungata);
- persoanele de cetatenie straina sau fara cetatenie venite in Romania pentru o perioada mai mica de 12 luni (persoane temporar prezente).
In conformitate cu recomandarile internationale, nu au facut obiectul recensamantului si nu au fost inregistrate la recensamant urmatoarele categorii de populatie:
- cetatenii straini prezenti in Romania in cadrul misiunilor diplomatice sau militare, oficiilor consulare si al reprezentantelor comerciale straine in Romania;
- cetatenii straini prezenti ocazional in Romania la momentul critic al recensamantului, pentru diverse scopuri: afaceri, turism etc., veniti pentru o perioada mai mica de 12 luni, care nu aveau domiciliul sau resedinta in Romania;
Au facut obiectul recensamantului, dar nu au putut fi inregistrate in formularele individuale si nici in centralizatoare urmatoarele categorii de persoane:
- persoanele de cetatenie romana, straina sau fara cetatenie cu domiciliul in Romania, care la momentul critic al recensamantului erau plecate cu intreaga familie in strainatate si pentru care nu au existat alte persoane (in tara) care sa declare existenta lor;
- persoane care au refuzat explicit sau tacit recenzarea, prin evitarea vizitelor personalului de recensamant (populatie necontactata).
Procentajul locuintelor in care nu s-a putut realiza recenzarea reprezinta 2,8% din totalul locuintelor, adica circa 1 milion de persoane (cuprinzand populatia plecata in strainatate - intreaga familie - pentru care nu a avut cine sa ii declare in tara; populatia necontactata). Procente mai ridicate (in total numar de locuinte la nivelul localitatii) s-au inregistrat la nivelul oraselor mari: Bucuresti (6,0%), Timisoara (5,8%), Iasi (3,0%), Constanta (2,9%) etc.
Descarca din atasament varianta integrala a Rezultatelor preliminare.
Sau acum se tine seama de populatia "totala", care include si pe cei din diaspora ?
In situatia asta, ar trebui ales un numar proportional de parlamentari pentru diaspora si mai putini in circumscriptiile din Romania.
Se pare ca recensamantul e scos "la bataie" doar de cei pe care ii avantajeaza...
Aici sunt inclusi si strainii care traiesc in Romania- nu doar cetatenii romani.
Probabil ca numarul nu este foarte mare, dar trebuie luati in considerare.
Pe listele electorale suntem vreo 18 milioane si asta conteaza la alegeri.
Daca vrei precizie, cauta date statistice care o sa-ti spuna cati copii sunt.
Din piramida varstelor se observa ca intre 1 si 18 ani exista cca. 220.000 de persoane pentru fiecare an, deci in total ar fi cam 3.9 mil., dar in zona de jos, sub 10 ani, media e mai mica, de cca 210.000, asa ca graficul s-ar putea ingusta si mai mult cu datele la zi.
Numarul de parlamentari este calculat in functie de listele electorale, nu pe baza recensamantului.
STATISTIC suntem 19 milioane de cetateni romani cu domiciliul in Romania. Atat, statistic, nu real.
cred ca ajungem la 1%.
La nemti e invers: sunt cam 50%i declarati crestini, dar majoritatea respecta perceptele si poruncile crestine.
minusuri !
Da la Nemti este invers, dar in ce sens, Nemtii
respecta legea ,mai bine zis la ei se aplica Lege ! <<Opinia personala >> crestinizmul nu are nimic comun cu educatia ! Va rog sa observati cand biserica scoate o Moaste ce se intampla acolo, lumea se calca in picioare , si ,si, si ! NU POTEM VORBII IN ACELE CAZURI DE CRESTINIZM, DOAR DE FANATIZM SI LIPSA DE CULTURA !
REcensamantul ala a fost facut cu picioarele, in numele meu mama a raspuns la intrebari, ca mna, la ora 2 ziua eu eram la serviciu.
Bineinteles ca mama saraca a spus ca eu sunt crestin.
Imi pare rau ca nu eram acasa, as fi trecut la religie Cavaler Jedi :)
Deci in Ro sunt 21.001 de atei :P
Corect statistic ar fi cam asa :19.043.767 +/- un stelist postac care se incadreaza in marja de EROARE a natiei
Minori sunt 3-4 milioane.
Acum, înțelegeți despre ce cifre false vorbea doamna Aspazia Cojocaru...
Da', noi să fim sănătoși și să ne trăiască securiștii!
Mai mult, listele electorale sunt altă mâncare de peşte, unde au fost incluşi şi cei din diaspora care nu şi-au pierdut cetăţenia, deci nici dreptul de vot. Că suntem 19-20 mil. oameni în ţară, poate suntem vreo 15,5-16,5 alegători, dar numai în ţară. Şi cei din străinătate pot vota. Conform datelor Wikipedia şi CIA, români pe glob sunt cam 26 mil., şi nu mulţi sunt cei ce nu mai sunt cetăţeni. Nu ATÂT de mulţi, cât să le iasă unora socoteala.
Multa lume nu stie ca datele recensamantului sunt folosite doar in scopuri statistice si nu electorale!
si nici nu au fost pe la alde nastase, ponta, sova si multi alti de ai lor sa le numere ouale si titele ca astia au cam boicotat recenzare din motive democratice!!
si nici unui mare numar de romani nu au mai apucat sa le numere respedtivele articole!!
mare realizare stiinta asta a numaratului sub urmasii comunistilor!!
de, cine are carte, are parte?!!
2. vor afecta in viitor alegerile, cel putin doua cicluri electorale (cifre oficiale ale unui viitor referedum vor apare, cel mai probabil, peste alti 10 ani, prin 2023);
3. deocamdata, pana la o modificare a legii prin care se aleg derutatii si senatorii, norma este de 1 senator la 70.000 LOCUITORI si 1 derutat la 160.000 locuitori.
Locuitor nu este tot una cu persoana de pe o lista electorala; si copii de 7 ani trebuie sa fie reprezentati :)
Prea multi puturosi platiti din bani publici.
Rezultatele recensamantului sunt lipsite de acuratete si nu sunt credibile.