BNR a cotat un euro la 4,4870 lei in ultima sedinta de tranzactionare a saptamanii. Leul a inceput saptamana la un nivel de 4,4852 unitati in fata monedei unice europene, variatia sa fiind considerata redusa. Dolarul SUA fost cotat la 3,5729 lei (dupa ce cotatia de luni fusese de 3,6250 lei/USD) iar francul elvetian, la 3,7362 lei (luni, cotatia BNR fusese de 3,7344 lei/CHF). Cotatiile sunt efectul atat a interventiilor BNR cat si a deciziei bancii centrale de a limita sumele oferite bancilor prin operatiuni de tip repo.

Vezi aici evolutia monedei nationale pe platforma Bloomberg

"Aceasta depreciere arata scaderea increderii pietelor financiare in economia romaneasca, scadere alimentata de criza politica si de asteptarile negative legate de anul electoral (alegerile parlamentare din toamna). Batalia deschisa dintre Presedintele Basescu si guvernul social-liberal se va transforma cel mai probabil intr-un razboi rece, care va afecta procesul de luare a deciziilor. Politicienii romani ar trebui sa gaseasca o modalitate de a defini coabitarea si sa o faca functionala, altfel problemele pe termen scurt vizibile in devalorizarea leului se vor transmite economiei reale, ducand la cresterea inflatiei, la declinul consumului si investitiilor si la conditii mai dure de refinantare a datoriei publice", se arata intr-un studiu pe tema influentelor politicului asupra cursului de schimb.

Dincolo de impactul asupra ratelor bancare ale populatiei sau companiilor, miscartile de curs afecteaza exporturile si importurile, dar are o influenta directa inclusiv asupra datoriei publice si a inflatiei.

Romania are nevoie de o crestere anuala sustinuta, de cel putin 2%, pentru a mentine datoria publica pe un palier sustenabil. Un nivel mai ridicat al ratei dobanzii la imprumuturi va duce la cresterea raportului datorie publica/PIB. O crestere cu 100 de puncte de baza in rata reala a dobanzii poate adauga echivalentul a 1.1% din PIB la datoria publica. O depreciere de 5% a leului in raport cu EUR, de exemplu, poate adauga echivalentul a 1% din PIB la datoria publica (exprimata in RON). Pe termen scurt, riscul deprecierii leului poate fi amplificat atat de un nivel mai ridicat al ratei dobanzii la imprumuturi cat si de o evolutie sub asteptari a economiei si/sau realizarea unui nivel al incasarilor la buget sub tinta propusa, arata Laurian Lungu intr-un studiu.