Bancile vor fi obligate de noul Cod de procedura civila nu doar sa blocheze conturile poprite, ci si sa efectueze convertirea in lei a sumelor in valuta din acele conturi, pe care sa le vireze mai departe catre executorii judecatoresti. Prin aceasta operatiune, bancile vor fi obligate sa suporte diferenta de curs pentru convertirea sumelor urmaribile. O analiza realizata pentru Avocatura.com de Matei Dimoftache, Senior Lawyer, Mazars/SCA Duncea, Stefanescu & Associates.

In conformitate cu prevederile articolului 773 punctul (7) din Noul Cod de Procedura Civila, in cazul sumelor urmaribile reprezentand venituri si disponibilitati in valuta, institutiile de credit sunt autorizate sa efectueze convertirea in lei a sumelor in valuta, fara consimtamantul titularului de cont, la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru ziua respectiva, in vederea consemnarii acestora potrivit dispozitiilor art. 776.

Distingem in acest caz, pe de o parte, posibilitatea instituita prin autorizarea institutiilor de credit de a converti in lei sumele in valuta aflate in disponibilul debitorului, dar pe de alta parte, sesizam faptul ca aceasta consemnare a sumelor urmaribile se va face in conditiile articolului 776 din Noul Cod de Procedura Civila.

Convertirea in lei la cursul Bancii Nationale a Romaniei a sumelor urmaribile in conditiile articolului 773 punctul (7) din Noul Cod de Procedura Civila poate crea o dauna exponentiala institutiilor de credit prin suportarea de catre acestea a diferentei de curs valutar rezultata din convertirea in lei la cursul Bancii Nationale a Romaniei a sumelor consemnate, cat si prin pierderea profitului pe care institutiile de credit il preconizau la momentul achizitionarii valutei respective, profit care ar fi trebuit sa rezulte dintr-o tranzactie bancara uzuala.

Deoarece aceasta pierdere este asumabila de catre institutiile de credit in mod obligatoriu, consideram ca institutiile de credit devin, prin prisma acestei operatiuni, atat tert poprit cat si debitor solidar cu debitorul principal.

Cu siguranta, aceasta situatie nou creata va naste serioase dezbateri pe aceasta tema.

Citeste mai mult pe Avocatura.com