Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, poate astepta pana cand Curtea Constitutionala din Germania se va pronunta cu privire la legalitatea fondului permanent de salvare al Uniunii Europene pentru a-si prezenta planul sau de achizitii de obligatiuni guvernamentale, au precizat doi bancheri centrali pentru Bloomberg.

Cum Curtea Consitutionala a Germaniei se va pronunta pe 12 septembrie, investitorii care asteptau ca Draghi sa anunte un program definitiv de achizitii la conferinta de presa din 6 septembrie ar putea fi dezamagiti, spun cei doi oficiali, care au solicitat sa ramana sub protectia anonimanului, discutiile nefiind publice.

Inca se lucreaza la acest program si staff-ul BCE s-ar putea sa nu il finalizeze pana atunci, au precizat cei doi. Un purtator de cuvant al autoritatii monetare din Frankfurt a refuzat sa comenteze cazul.

Draghi a anuntat pe 2 august ca BCE poate inverveni pe piata secundara pentru a reduce randamentele titlurilor unor state, precum Spania si Italia, daca acestea solicita sprijinul fondului de salvare european si accepta in schimbul ajutorului conditii stricte.

Mecanismul European de Stabilitate (MES), care va inlocui Fondul temporar European de Stabilitate Financiara (FESF), nu a intrat inca in vigoare din cauza incompatibilitatii statutului sau cu constitutia Germaniei.

Toate detaliile despre planul ECB pot fi prezentate luna viitoare, afirma acestia. Desi Bundesbank, banca centrala a Germaniei, se opune achizitiei de titluri a BCE, este de asteptat ca aceasta sa cedeze in cele din urma, a declarat unul dintre oficiali.

Randamentele titlurilor spaniole pe doi ani au crescut cu sapte puncte de baza dupa ce stirea a fost publicata, la 3,79 procente, la ora 12:24 p.m., in Londra. De asemenea, rata dobanzii la titlurile italiene cu scadenta similara s-a majorat cu 13 puncte de baza, la 3,33 procente.

In plus, moneda euro si-a continuat deprecierea in fata dolarului american. Aceasta a pierdut 0,5% si a ajuns la un curs 1,2506 dolari pentru un euro.

Pe 2 august Draghi a afirmat ca grupurile de lucru ale BCE vor construi un program de achizitii de obligatiuni "pe parcursul saptamanilor urmatoare", alimentand speculatiile ca el va oferi informatii suplimentare asupra planului la viitoarea sedinta de politica monetara a bancii.

Totodata, pietele de obligatiuni au reactionat dupa ce revista germana Der Spiegel a scris, pe 19 august, ca BCE va decide la intrunirea din septembrie daca va plafona costurile la imprumuturi pentru tarile din zona euro, inclusiv Italia si Spania.

In urma acestei informatii BCE a luat o decizie surprinzatoare si a raspuns revistei, spunand intr-o declaratie ca in Consiliul Guvernatorilor nu s-a discutat un asemenea plan si ca revista induce in eroare raportand "decizii care nu au fost inca luate".

Curtea Constitutionala din Germania este pusa in pozitia de a decide daca va suspenda MES, in valoare de 500 de miliarde de euro, dupa ce mai multi deputati, grupuri politice si academnice au spus ca fondul contravine legislatiei interne.

Daca intrarea in vigoare a MES va fi in continuare intarziata, administratorii crizei ar trebui sa utilizeze doar cele 240 de miliarde care au ramas in fondul temporar FESF.

Ministrul de finante german, Wolfgand Schaeuble, a avertizat pe 10 iulie ca o amanare a activarii MES poate conduce la o "inrautatire semnificativa a crizei datoriilor".