Deficitul bugetar inregistrat pe primele 7 luni din acest an a fost de 6,97 miliarde lei, respectiv 1,15 % din PIB fata de 11,3 miliarde lei respectIv 1,96% din PIB realizat la aceeasi data a anului precedent, arata un comunicat al Ministerului Finantelor. In conditiile renuntarii consistente la cheltuielile cu investitiile, nu a fost greu ca tinta de deficit sa fie atinsa. Veniturile au fost cu 8% mai mari (110,4 miliarde de lei), iar cheltuielile au fost de 19,3% din PIB (117,3 miliarde de lei).

1. Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 110,4 miliarde lei, reprezentand 18,2% din PIB, au fost cu 8,0% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent in termeni nominali si cu 0,5 pp ca pondere in PIB.

Veniturile fiscale au inregistrat in termeni nominali o crestere cu 9,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, evolutii favorabile inregistrandu-se la taxa pe valoarea adaugata (+6,3%), accize (+5,2%), impozit pe venit (+16,0%), impozit pe profit (+5,4%). Veniturile din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii au crescut, de asemenea, datorita colectarii incepand cu anul 2012 a contributiei pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii conform OUG nr.77/2011.

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat cresteri fata de anul precedent in cazul veniturilor din impozite si taxe pe proprietate (+4,3 %) si venituri nefiscale (+13,4%).

Contributiile de asigurari au fost in suma de 29,9 miliarde lei, in crestere cu 5,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Veniturile nefiscale au crescut de asemenea, fata de aceeasi perioada din anul precedent la bugetul de stat cu 25,2% si la institutiile autofinantate 17,8%.

Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate din resurse publice au crescut cu 42,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

2. Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 117,3 miliarde lei, reprezentand 19,3% din PIB, au crescut in termeni nominali cu 3,4% fata de aceeasi perioada din anul precedent, dar ca pondere in PIB s-au redus cu 0,3 pp.

S-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada din anul 2011, in principal, la proiectele finantate din fonduri UE, cu 44,2%, dobanzi cu 26,5%, bunuri si servicii cu 7,6%.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut indeosebi la administratiile locale precum si la fondul national de sanatate ca urmare a platilor facute pentru servicii medicale si medicamente.

Cheltuielile de personal au crescut cu 2,1%, fata de aceeasi perioada a anului precedent, cresterea inregistrandu-se, in principal, datorita majorarii cu 8% a salariilor personalului bugetar care se reflecta in buget incepand cu luna iulie 2012. De asemenea, in luna ianuarie la bugetul de stat ca urmare a faptului ca incepand cu luna februarie 2011 este inclusa majorarea de 15% acordata personalului bugetar si platile aferente contributiei de asigurari sociale datorate de angajatorii din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala.

Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 17,4 miliarde lei (2,9% din PIB), crescand in termeni nominali cu 8,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent.