Bugetul de stat dupa primele 7 luni: Venituri de 110,4 mld lei si cheltuieli de 117 mld lei. Deficitul bugetar a coborat la 6,97 mld lei, adica 1,15% din PIB
1. Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 110,4 miliarde lei, reprezentand 18,2% din PIB, au fost cu 8,0% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent in termeni nominali si cu 0,5 pp ca pondere in PIB.
Veniturile fiscale au inregistrat in termeni nominali o crestere cu 9,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, evolutii favorabile inregistrandu-se la taxa pe valoarea adaugata (+6,3%), accize (+5,2%), impozit pe venit (+16,0%), impozit pe profit (+5,4%). Veniturile din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii au crescut, de asemenea, datorita colectarii incepand cu anul 2012 a contributiei pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii conform OUG nr.77/2011.
La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat cresteri fata de anul precedent in cazul veniturilor din impozite si taxe pe proprietate (+4,3 %) si venituri nefiscale (+13,4%).
Contributiile de asigurari au fost in suma de 29,9 miliarde lei, in crestere cu 5,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Veniturile nefiscale au crescut de asemenea, fata de aceeasi perioada din anul precedent la bugetul de stat cu 25,2% si la institutiile autofinantate 17,8%.
Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate din resurse publice au crescut cu 42,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
2. Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 117,3 miliarde lei, reprezentand 19,3% din PIB, au crescut in termeni nominali cu 3,4% fata de aceeasi perioada din anul precedent, dar ca pondere in PIB s-au redus cu 0,3 pp.
S-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada din anul 2011, in principal, la proiectele finantate din fonduri UE, cu 44,2%, dobanzi cu 26,5%, bunuri si servicii cu 7,6%.
Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut indeosebi la administratiile locale precum si la fondul national de sanatate ca urmare a platilor facute pentru servicii medicale si medicamente.
Cheltuielile de personal au crescut cu 2,1%, fata de aceeasi perioada a anului precedent, cresterea inregistrandu-se, in principal, datorita majorarii cu 8% a salariilor personalului bugetar care se reflecta in buget incepand cu luna iulie 2012. De asemenea, in luna ianuarie la bugetul de stat ca urmare a faptului ca incepand cu luna februarie 2011 este inclusa majorarea de 15% acordata personalului bugetar si platile aferente contributiei de asigurari sociale datorate de angajatorii din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala.
Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 17,4 miliarde lei (2,9% din PIB), crescand in termeni nominali cu 8,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României
Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență
Contributia USL a fost taierea investitiilor si un inceput de crestere a cheltuielilor cu lefurile bugetarilor - peste 2% din PIB - adica mai mult de 100 milioane de EUR lunar.
Daca Ponta se tine de cuvant, si creste pensiile in medie cu aproape un milion (de lei vechi), aia inseamna alti 1000 milioane de EUR. Daca a taiat investitiile, io-s curios: de unde-i scoate? Din imprumuturi?
Dar, daca te referi la absorbtia fondurilor europene, aici toata lumea recunoaste ca stam extrem de prost, asa ca masurile de acum 3 ani de care vorbesti, daca au existat, au fost foarte proaste !
Cifrele arata ca pana in primele 7 luni ale lui 2012 s-au atras 3,8 mld. lei fonduri europene (mai putin de 1 mld de euro), in crestere cu 1.1 mld lei, in timp ce veniturile la buget au crescut cu 8 mld de lei, ajungand la un venit total consolidat 110 mld. lei :
http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buget/executii/bgc_iulie2012.pdf
Oricum, cresterea absorbtiei a fost doar un exemplu, pe care l-am dat pt. ca o crestere de zece ori a absorbtiei mi se pare spectaculoasa. PDL a crescut si eficienta colectarii, da' acolo si sa stea in cap n-avea cum sa determine o crestere de zece ori a sumelor incasate.
Cat despre "nu-si inchipuie nimeni ...", ai fi surprins. Asta a fost si motivul pt. care am postat.
Ti-am dat link-ul mai sus (copy/paste, fara ghilimele).
Veniturile din fonduri EU au fost in primele 7 luni ale lui 2012 de 3.9 mld lei. In perioada similara a lui 2011 au fost 2.7 mld lei. Unde vezi tu crestere de 10 ori ?!
Uite aici, ca sa nu mai fii manipulat (copy/paste) :
http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buget/executii/bgc_iulie2012.pdf
http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buget/executii/bcgiulie_2011.pdf