Spania se asteapta sa utilizeze aproximativ 60 de miliarde de euro din ajutorul financiar de 100 de miliarde de euro oferit in luna iunie de Uniunea Europeana (UE), destinat sectorului bancar, a anuntat luni ministrul spaniol de Finante, Luis de Guindos, citat de CNBC.

De asemenea, acesta a spus ca Madridul isi poate lua angajamente fiscale mai ferme daca Banca Centrala Europeana (BCE) va reduce costurile de finantare ale Spaniei prin achizitionarea obligatiunilor sale guvernamentale.

Luna septembrie se poate dovedi decisiva pentru Spania si pentru alte tari afectate de criza datoriilor suverane din zona euro. O propunere pentru un program ambitios de achizitionare a obligatiunilor va fi pe agenda Consiliului Guvernatorilor BCE la urmatoarea intrunire a acestuia, pe 6 septembrie.

In trecut, banca centrala a mai cumparat datorie guvernamentala pe pietele secundare in intentia de a reduce ratele dobanzii pentru tari precum Spania si Italia. Exista insa speculatia ca noul program va depasi acest tip de actiuni, banca centrala dorind sa impuna si limite asupra diferentelor dintre ratele de dobanda ale datoriei Germaniei si cele ale altor state din zona euro.

Chiar daca Mario Draghi, presedintele BCE, a precizat cu o luna in urma ca banca centrala va "face orice este necesar pentru a pastra euro ca o moneda stabila", in interiorul bancii exista mai multe opinii divergente cu privire la masura in care aceasta ar trebui sa se implice pe piata obligatiunilor.

Intr-un interviu oferit saptamana trecuta, de Guindos si-a aratat increderea ca banca centrala va veni in ajutor.

"Actiunea Bancii Centrale Europene va linisti pietele si va fi o mana de ajutor importanta", a spus el, adaugand si faptul ca "guvernul spaniol accepta faptul ca interventia BCE pe pietele secundare nu ar trebui sa relaxeze eforturile de consolidare fiscala si trebuie sa asiguram BCE ca ne vom respecta angajamentele".

Agentiile de rating si multi economisti se asteapta ca Spania sa solicite un ajutor financiar mai larg comparativ cu cel care a fost deja oferit sectorului sau bancar, grav afectat de prabusirea sectorului imobiliar.

Analistii se asteapta ca Madridul sa solicite unui fond european de salvare - fie ca acesta va fi Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara, fie Mecanismul European de Stabilitate, ce este asteptat sa intre in functiune in curand - sa cumpere datorie guvernamentala spaniola in conditii mult mai favorabile fata de ceea ce tara ofera investitorilor la emisiunile de titluri.

In acelasi timp, primul ministru spaniol, Mariano Rajoy, a mentionat luna aceasta ca Spania va decide asupra solicitarii unui nou pachet de salvare doar dupa ce cunoaste conditiile. In ceea ce priveste un ajutor financiar suplimentar, de Guindos a spus pe parcursul interviului ca acest subiect este complet deschis.