Grecia doreste sa creeze "zone economice speciale" pentru a atrage investitiile private si pentru a ajuta tara supraindatorata sa iasa din recesiune, a declarat guvernul elen marti, citat de Reuters.

Zonele vor oferi investitorilor avantaje fiscale si administrative.

Ministrul Dezvoltarii, Costis Hatzidakis, a spus ca Atena discuta in prezent cu reprezentantii Comisiei Europene pentru a primi aprobare pentru aceasta masura.

"Credem ca aceste zone vor incuraja economia reala prin crearea unui regim special pentru a atrage investitii si genera exporturi", a afirmat Hatzidakis.

Anuntul vine pe fondul dificultatilor Greciei de a-si readuce la viata economia, aflata in cel de-al cincilea an consecutiv de recesiune. Zonele economice speciale sunt folosite de economiile in dezvoltare, in special China, pentru a stimula cresterea economica.

Atena a criticat planul Uniunii Europene si Fondului Monetar International ca s-a concentrat prea mult pe austeritate si prea putin pe masuri de recuperare economica.

Economia statului elen este de asteptat sa fi scazut cu aproximativ o cincime in perioada 2008-2012, partial din cauza politicilor de austeritate impuse tarii pentru a-si reduce deficitul bugetar si datoria pulblica.

Hatzidakis a solicitat partenerilor europeni ai Greciei sa accepte planul de a crea aceste zone.

"Exista deja in afara Greciei obiectii, pentru ca acestea (zonele) vor oferi statului un avantaj comparativ", a mentionat el.

Totusi, zonele nu vor permite investitorilor sa plateasca angajatilor salarii scazute, a adaugat Hatzidakis, cel care este ministrul insarcinat cu politica de crestere economica.

"Legislatia actuala a muncii va fi pe deplin respectata" a precizat el.

Grecia a redus deja salariile minime pentru a incuraja crearea de noi locuri de munca. Chiar si prin aceasta masura, somajul a ramans la niveluri record, ajungand in mai la 23,1%.