17:09 Bursa americana a deschis in teritoriu pozitiv, miercuri, incurajata de revizuirea in crestere a ratei de expansiune a PIB-ului SUA din al doilea trimestru al anului si cu doua zile inaintea discursului presedintelui Federal Reserve, de vineri, relateaza AFP.

La ora 13:45 GMT, indicele Dow Jones Industrial s-a majorat cu 0,05% (sau 6,51 puncte), la 13.109,5 puncte, in timp ce indicele Nasdaq compozit de tehnologie a crescut cu 5,74 puncte (sau 0,19%), la 3.082,88 puncte.

Totodata, indicele Standard & Poor's 500 a crescut cu 0,09%, la 1.410,58 puncte.

Marti, bursa din New York a terminat sedinta de tranzactionare fara directie. Dow Jones a scazut cu 0,16%, la 13.103,07 puncte, iar indicele Nasdaq a castigat 0,12%, la 3.076,78 puncte.

"Revizuirea in crestere a expansiunii economiei americane in al doilea trimestru a dat un mic impuls pietei", spun analistii.

16:33 In cadrul unei conferinte de presa desfasurata miercuri, la Berlin, cancelarul german Angela Merkel si premierul Mario Monti, au salutat progresele inregistrate de Italia in implementarea reformelor economice, relateaza AFP.

"Eforturile de consolidare si agenda reformelor guvernului italian sunt impresionate. Personal, sunt convinsa ca fructele acestor reforme vor veni", a declarat Angela Merkel.

La randul sau, Monti a precizat ca pietele financiare au inceput sa salute eforturile intreprinse de Italia pentru a-si redresa situatia bugetara.

"Pietele au inceput sa ne recunoasca succesele", a declarat el, in timp ce cancelarul german a calificat drept un "semnal de speranta" emisiunea de obligatiuni a Italiei de marti, prin care statul a imprumutat 3,75 miliarde de euro, suma maxima vizata, la rate ale dobanzii in scadere puternica.

Cu toate acestea, cei doi lideri europeni si-au aratat divergentele de opinii cu privire la oferirea unei licente bancare Mecanismului European de Stabilitate.

Presedintele BCE, "Mario Draghi, a spus ca o licenta bancara nu ar fi compatibila cu tratatele europene, aceasta este si convingerea mea", a subliniat Merkel.

In acelasi timp, seful guvernului italian a afirmat ca nu trebuie "dramatizata" aceasta problema, precizand ca "astazi multe lucuri nu sunt realizabile, insa, in alte conditii, ele ar putea fi", printr-o modificare a tratatelor europene.

16:20 Economia americana a crescut mai mult decat estimarile initiale in trimestrul doi al anului 2012, arata datele oficiale publicate miercuri de Departamentul de Comert al SUA, relateaza BBC.

Produsul Intern Brut al Statelor Unite a crescut cu 1,7% in trimestrul doi fata de acelasi trimestru al anului trecut, peste rata comunicata initial, de 1,5%.

Totusi, aceasta valoarea arata faptul ca economia a incetinit in raport cu primele trei luni ale anului, cand economia crescuse cu 2%.

Biroul de buget al Congresului american a avertizat saptamana trecuta ca o reducere a cheltuielilor guvernamentale si o crestere a taxelor pot duce la o incetinire economica brusca in 2013.

Rata de anuala de 1,7% din al doilea trimestru este echivalenta cu o crestere trimestru la trimestru de 0,43%, peste estimarea precedenta de 0,38%. De asemenea, rata somajului este in prezent peste 8 procente.

15:35 Guvernul german a anuntat marti ca doreste sa scada cotizatiile la sistemul de pensii, o initiativa criticata atat de opozitie cat si de asociatii, care estimeaza ca statul ar trebui sa isi constituie rezerve pentru a face fata procesului de imbatranire a populatiei, relateaza AFP.

Consiliul de ministri din Germania doresc sa reduca cotizatiile la pensii la 19% incepand cu 1 ianuarie, de la nivelul din prezent de 19,6%. Contributiile sunt platite atat de angajatori cat si de salariati.

Guvernul justifica aceasta decizie printr-o dispozitie legala care obliga adaptarea cotizatiilor la situatia financiara a fondurilor de asigurari de pensii din Germania. Acestea din urma au in prezent o situatie foarte buna, inregistrand un excedent semnificativ pe parcursul primului trimestru al anului.

Starea relativ buna a pietei muncii a permis sistemului de protectie sociala sa aiba un excedent confortabil, de 11,3 miliarde de euro, care a compensat deficitul de 3,3 miliarde de euro inregistrat de guvernul federal, landuri si municipalitati.

Insa, scaderea cotizatiilor nu este criticata doar de opozitia parlamentara (Social-Democratii si Verzii), ci si de unii reprezentanti conservatori si asociatii.

Acestia estimeaza ca ar fi mai bine ca banii din fondurile de asigurari de pensii sa fie folositi pentru a combate saracia in randul persoanelor in varsta, precum si pentru a constitui rezerve financiare pentru a face fata imbatranirii rapide a populatiei germane.

14:30 Fondul de 18 miliarde de euro creat in iulie de autoritatile de la Madrid pentru ajutorarea regiunilor spaniole aflate in dificultate va fi "suficient", a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, relateaza AFP.

Declaratia vine dupa ce, marti, regiunea Catalonia cerut un ajutor financiar din partea fondului de 5 miliarde de euro,

"Dupa estimarile noastre, cele 18 miliarde de euro rezervate de guvern vor fi suficiente pentru a face fata nevoilor identificate", a spus in cadrul unei conferinte de presa Simon O'Connor, purtatorul de cuvant al comisarului pentru Afaceri Economice, Olli Rehn.

Guvernul regiunii Catalonia a anuntat marti ca va solicita un ajutor financiar din partea administratiei centrale in valoare de 5,023 miliarde de euro, din cauza dificultatilor de finantare.

Catalonia este prima regiune spaniola care si-a exprimat oficial cererea pentru ajutorul statului, insa si alte regiuni, precum Valencia si Murcia au anuntat deja intentii similare.

"Comisia va continua sa supravegheze evolutia situatiei la nivelul regiunilor spaniole", a adaugat O'Connor.

13:50 Economia Danemarcei s-a contractat in trimestrul doi mai mult decat estimarile economistilor, pe fondul declinului cheltuielilor gospodariilor populatiei si investitiilor, relateaza Bloomberg.

Produsul Intern Brut (PIB) a scazut cu 0,5%, fata de primul trimestru al anului, si cu 0,9% in raport cu acelasi trimestru al anului trecut, a comunicat miercuri oficiul national de statistica din Copenhaga.

Cheltuielile sectorului privat s-au redus in raport cu trimestrul intai cu 0,9%, in timp ce investitiile in mijloace fixe au scazut cu 4,2%.

Danemarca incearca sa isi revina dupa ce criza sectorului imobiliar si cea bancara au redus locurile de munca si au afectat cererea de consum. Guvernul estimeaza in acest an o crestere economica de 0,9 procente, sub ratele prevazute pentru Suedia si Norvegia, Danemarca dovedindu-se mult mai vulnerabila la criza datoriilor suverane din Europa fata celelalte tari din Peninsula Scandinava.

Conform unui sondaj Bloomberg, PIB-ul tarii era de asteptat sa scada in trimestrul doi cu 0,2 procente atat in termeni anuali cat si in raport cu trimestrul anterior.

13:15 Banca Centrala Europeana (BCE) trebuie sa ia "masuri exceptionale" uneori pentru a asigura o politica monetara eficienta, insa aceasta va actiona in limitele mandatului sau pentru a asigura stabilitatea preturilor, a mentionat miercuri presedintele BCE, Mario Draghi, intr-un cotidian german, citat de CNBC.

Draghi a scris intr-un articol din saptamanalul german Die Zeit ca indeplinirea mandatului de stabilitate a preturilor "ne cere uneori sa mergem dincolo de instrumentele standard de politica monetara", cand pietele financiare "sunt fragmentate sau influentate de temeri irationale".

"Trebuie sa remediem astfel de blocaje pentru a asigura o politica monetara unica si, prin urmare, o stabilitate a preturilor pentru toti cetatenii din zona euro. Acest lucru poate solicita uneori masuri exceptionale", a scris Draghi in articol, publicat in limba engleza de catre BCE sub titlul: "Viitorul monedei euro: stabilitate prin schimbare".

BCE lucreaza la detaliile unui nou program de achizitii de obligatiuni prin care doreste sa contracareze criza din zona euro prin diminuarea costurilor ridicate de imprumut ale Spaniei si Italiei. Analistii se asteapta ca Draghi sa prezinte detaliile planului dupa sedinta de politica monetara a bancii, din 6 septembrie.

13:09 Trezoreria italiana a imprumutat miercuri 9 miliarde de euro, pe sase luni, la o rata a dobanzii in scadere puternica, relateaza AFP.

Rata dobanzii la aceste obligatiuni de stat pe sase luni a scazut la 1,585%, fata de nivelul de 2,454% inregistrat la ultima operatiune similara, pe 27 iulie. Cererea investitorilor a fost sustinuta, aceasta ridicandu-se la 15,24 miliarde de euro.

Marti trezoreria italiana imprumutase 3,75 miliarde de euro pentru scadente diferite (2014, 2016 si 2019), randamentele la primele doua scadente fiind de asemenea in declin puternic.

Economistii subliniaza ca urmatoarea emisiune de obligatiuni, ce este prevazuta joi pe scadente mai lungi, pe termen mediu si lung, va reprezenta un nou test de incredere pentru Italia.