Statele Unite ale Americii au produs una dintre cele mai de succes povesti economice din istoria umanitatii. Au existat mai multe avantaje inerente. Pentru a enumera cateva: resurse naturale abundente, trenduri demografice favorabile sau o relativa stabilitate politica sprijinita de protectia celor doua oceane, arata un articol publicat de CNBC, care se analizeaza elementele ce constrang/favorizeaza cresterea economica in urmatorul secol.

Insa, din perioada coloniala pana in prezent, economia noastra fericita a fost sustinuta de trei revolutii industriale: 1) Introducerea motoarelor cu aburi si cailor ferate; 2) implementarea si raspandirea utilizarii electricitatii si motorului pe combustie si 3) inventarea computerelor, internetului si comunicatiilor mobile.

Asa cum economistul Robert Gordon a precizat intr-un articol publicat recent, aceste trei evenimente au permis raspandirea urmatoarei presupuneri: "Cresterea economica este un proces continuu, care va persista pentru totdeauna", datorita faptului ca fiecare dintre aceste trei revolutii industriale a produs un cerc economic virtuos.

Fiecare progres s-a construit pe inovatiile celor precedente, alaturi de cresterea productivitatii, sustinand economia americana si facand apoi consumatorii americani mai bogati si mult mai capabili sa cumpere lucruri. Si totusi... Gordon scrie ca rata de crestere viitoare a consumului pe cap de locuitor - principalul motor al economiei SUA - se poate reduce sub 0,5% pe an pentru ceea ce el numeste "o perioada prelungita de decenii".

Da, acest lucru va fi o mare problema, precizeaza CNBC, tinand cont de faptul ca, intre 1860 si 2007, rata anuala de crestere a consumului a fost de 1,9%.

Ce determina aceasta incetinire economica structurala, in opinia lui Gordon? El sustine ca exista sase "turbulente" ce lovesc economia Statelor Unite, acestea manifestandu-se chiar din perioada pre-Marea Recesiune din 2008:

1. Schimbarile demografice

2. Cresterea costurilor cu educatia si performantele slabe din sectorul educational secundar

3. Cresterea inegalitatilor economice

4. Competitia crescuta din cauza globalizarii

5. Costurile si provocarile din domeniul energetic si de mediu

6. Nivelurile ridicate al datoriilor private si guvernamentale

Cumulate, aceste turbulente vor incetini dramatic cresterea economica in viitorul apropiat.

O fraza valoroasa a articolului lui Gordon, numit "Is U.S. Economic Growth Over? Faltering Innovation Confronts the Six Headwinds":

"Dublarea standardului de viata a durat cinci secole, intre 1300 si 1800. Dublarea a accelerat la un secol, intre 1800 si 1900. Dublarea a atins un nivel record de 28 de ani, intre 1929 si 1957 si de 31 de ani, intre 1957 si 1988. Insa, apoi dublarea este de asteptat sa incetineasca din nou pentru un secol, intre 2007 si 2100."

Aceasta incetinire se intampla pentru ca sporul de productivitate asociat cu computerele si mobilitatea au fost mai putin dramatice - cel putin pana acum - fata de precedentele doua revolutii industriale, ceea ce il conduce pe Gordon la o teza deprimanta: "Cresterea economica nu poate fi un proces pe termen lung care dureaza pentru totdeauna".

Pentru o perspectiva mai optimista asupra viitorului nostru economic - in particular asupra relatiei dintre tehnologiile in dezvoltare si castigurile de productivitate - vizualizati acest articol, "Urmatorul Mare Ciclu de Crestere Economica" scris de Mark P. Milles, care afirma:

"Suntem gata sa intram intr-o nou era, care va veni de la convergenta a trei transformari tehnologice care deja se intampla: Big Data, Wireless Wired World si Productia computerizata".