18:15 Premierul Slovaciei, Robert Fico, a declarat joi ca tara sa vede o probabilitate de 50% in ceea ce priveste dezmembrarea uniunii economice si monetare europene, inaintea mai multor intalniri la nivel inalt care vor avea loc luna viitoare si care se pot dovedi decisive pentru viitorul zonei euro, relateaza Reuters.

"Sunt ingrijorat cu privire la un colaps al zonei euro", a spus Fico la o conferinta de presa televizata.

"Acest lucru va depinde de modul in care vom gestiona situatia in unele tari ca Grecia si Spania. De asemenea, depinde si de cum unele tari membre ale zonei euro vor reactiona la documentele care privesc intarirea integrarii europene".

El aprecizat ca exista o probabilitate de 50-50 atat ca zona euro sa se dezmembreze, cat si ca aceasta sa supravietuiasca.

17:33 Gigantul bancar american Citigroup va plati despagubiri de 590 milioane de dolari actionarilor pentru a inchide un proces in care acestia din urma acuza banca de faptul ca isi ascunde dimensiunea reala a expunerii la creditele ipotecare subprime, relateaza BBC.

Aceasta plata este una dintre cele mai mari de dupa criza financiara si vine la aproximativ patru ani dupa ce Citi a apelat la guvernul american pentru un ajutor financiar de 50 de miliarde de dolari.

Banca a fost acuzata de actionari ca isi ascunde dimensiunea expunerii sale la creditele ipotecare toxice. Citi a dezmintit acuzatiile, insa a spus ca doreste sa evita costuri de judecata suplimentare.

In anul 2008 Citigroup a pierdut 27,7 miliarde de dolari americani si actiunile sale au scazut mult sub nivelul atins inaintea crashului, la aproape o zecime din valoarea lor anterioara.

Si alte banci au facut plati similare. In 2010, Bank of America a acceptat sa plateasca 601,5 milioane de dolari, in timp ce Wells Fargo a platit anul trecut 590 milioane. Suma va fi acoperita de rezervele pentru litigii existente ale Citi.

16:50 Bursa americana a deschis in scadere, joi, pe fondul publicarii mai multor indicatori economici si in asteptarea discursului presedintelui Federal Reserve, ce va avea loc vineri, relateaza AFP.

Indicele Dow Jones a scazut in deschidere cu 0,4%, in timp ce indicele Nasdaq compozit de tehnologie s-a redus cu 0,5%.

Miercuri, bursa din New York a inchis sedinta de tranzactionare in crestere usoara, incurajata de unele date statistice pozivite cu privire la economia SUA: Dow Jones a crescut cu 0,03%, la 13.107,38 puncte, si Nasdaq s-a majorat cu 0,13%, la 3.081,19 puncte.

De asemenea, pe piata europeana, la ora 12:23 GMT, indicele FTSEurofirst 300 al principalelor actiuni europene scazuse cu 0,25 procente, la 1.083,49 puncte. Acesta a pierdut miercuri 0,2%, pe volume de tranzactionare sub medie.

16:42 Cheltuielile de consum din Statele Unite ale Americii au crescut in iulie pentru prima oara in ultimele trei luni, chiar daca cea mai mare parte a economiei se confrunta cu dificultati si rata somajului este la peste 8 procente, relateaza Bloomberg.

Statisticile publicate joi de Departamentul de Comert al SUA au aratat ca achizitiile s-au majorat cu 0,4% in raport cu luna anterioara. Economistii chestionati de Bloomberg se asteptau la o rata medie de crestere de 0,5 procente a vanzarilor in termeni nominali.

Totodata, veniturile s-au majorat in iulie cu 0,3 procente pentru a treia luna consecutiv. Aceasta valoare a fost revizuita in scadere, de la rata comunicata initial, de 0,5%.

Pentru ca veniturile au crescut mai putin decat cheltuielile de consum, rata de economisire s-a redus la 4,2%, de la 4,3% in luna iunie, cel mai ridicat nviel din ultimul an.

Consumul si-a revenit luna trecuta, dupa ce in iunie si mai acesta a fost extrem de slab, ceea ce poate reprezenta un semnal pentru o crestere a economiei SUA mai rapida in al treilea trimestru al anului.

Cu toate acestea, cresterea costurilor cu benzina si o rata a somajului care a depasit pentru de la inceputul anului 2009 nivelul de 8% ameninta sa limiteze expansiunea cheltuielilor in a doua jumatate a anului 2012.

15:44 Regiunea spaniola Valencia va solicita un ajutor financiar administratiei centrale de peste 4,5 miliarde de euro, a indicat joi pentru AFP un purtator de cuvant, la doua zile dupa ce Catalonia ceruse un sprijin de peste 5 miliarde.

Valencia, situata pe coasta de est a Spaniei, are o datorie echivalenta cu 20,2% din Produsul sau Intern Brut si va trebui sa plateasca in al doilea semestru al anului o scadenta de 2,88 miliarde de euro.

Ea si-a estimat initial nevoile la 3,5 miliarde, insa va adauga acestei sume inca un miliard de euro, ce corespunde datoriilor contractate de municipalitati, a declarat Alberto Fabra, presedintele regiunii.

Bursa de la Madrid a reactionat negativ la acest anunt, pierzand 1,04%la ora 12:00 GMT.

Economistii precizeaza ca si alte regiuni vor cere ajutor in viitorul apropiat, situatia financiara a administratiilor fiind foarte dificila dupa spargerea bulei imobiliare, in 2008.

Pentru a face fata acestor solicitari, guvernul spaniol a creat in iulie un fond de lichiditate de 18 miliarde de euro, care va fi functional incepand cu saptamanile urmatoare. Astfel, prin solicitarile celor doua regiuni importante, Valencia si Catalonia, mai mult de jumatate din valoarea totala a fondului va fi utilizata.

14:46 Increderea economica din zona euro a scazut mai mult decat prognozele economistilor in luna august, pe fondul dificultatilor liderilor europeni in contracararea crizei datoriilor suverane si adancirii recesiunii, relateaza Bloomberg.

Indicele privind increderea companiilor si consumatorilor in cele 17 state ale zonei euro a scazut la 86,1 puncte, de la nivelul de 87,9 puncte in luna iulie, a comunicat joi Comisia Europeana. Acesta este cel mai redus nivel inregistrat dupa luna august 2009.

Economistii chestionati de Bloomberg se asteptau ca indicele sa scada la 87,5 puncte.

"Economia ar putea sa se contracte putin mai mult decat estimarile anterioare in al treilea trimestru. Ne asteptam in continuare ca economia sa se stabilizeze spre sfarsitul anului, insa, pentru ca acest lucru sa se intample, indicatorii trebuie sa se imbunatateasca in lunile urmatoare. Problema este ca si nucleul zonei euro slabeste, impingand economia si mai adanc in recesiune", a declarat Cristoph Weil, economist la Commerzbank, din Frankfurt.

Conform AFP, pentru intreaga Uniune Europeana, indicele a scazut cu 2 puncte, la 97 de puncte. Increderea este in scadere neta in comertul cu amanuntul si in sectorul constructiilor.

In randul tarilor membre, indicele a scazut puternic in Spania (-4,9 puncte), Italia (-2,4), Germania (-1), in timp ce acesta s-a majorat in Franta (+0,4) si Olanda (+0,6).

Cifrele bancii publicate luna trecuta au aratat ca aceasta a inceput sa isi revina dupa expunerea la imprumuturile neperformante. Citi a reusit sa isi reduca profizioanele pentru credite neperformante de la 34,4 miliarde de dolari la 27,6 miliarde.

13:25 Banca centrala a Braziliei a redus rata dobanzii de referinta la un nivel minim record, de 7,5%, in incercarea de a reporni cresterea economica, relateaza BBC.

Scaderea ratei la 7,5%, de la nivelul anterior de 8%, vine in urma masurilor de stimulare recent anuntate de guvern.

Banca centrala realizeaza a noua reducere consecutiva incepand cu luna august a anului trecut, dupa ce rata de crestere economica s-a diminuat puternica de la nivelul de 7,5% inregistrat in 2010.

In acest an se estimeaza ca economia va creste cu mai putin de 2%.

Consiliul de politica monetara a lasat loc pentru reduceri ulterioare ale ratei dobanzii, unii analisti anticipand ca acest lucru s-ar putea intampla la inceputul lunii octombrie.

Autoritatile trebuie sa gaseasca echilibrul intre stimularea cresterii economice si tinerea inflatiei sub control, dupa ce aceasta din urma a fost ridicata de cresterea preturilor alimentare la nviel global si reducerea texelor la vanzarile de automobile.

Inflatia si-a inversat trendul descrescator din ultimele 12 luni, inceput in septembrie 2011. Rata anuala a inflatiei se afla in prezent la un nivel de 5,2%, mentioneaza BBC, peste tinta vizata de banca centrala, de 4,5%.

La inceputul acestei luni, guvernul a anuntat o prima faza a unui pachet major de stimulare economica, care implica investitii de 60 de miliarde de dolari in infrastructura rutiera si feroviara in urmatorii 25 de ani. In jur de 30 de miliarde vor fi investite in urmatorii cinci ani.

Planul include construirea a 8.000 de kilometri de noi drumuri si 8.000 de kilometri de cai ferate. De asemenea, in saptamanile urmatoare sunt asteptate sa fie anuntate investitii in porturi si aeroporturi.

Pana in prezent, masurile anterioare luate de guvern, precum devalorizarea monedei nationale, realul brazilian, si reducerea graduala a ratelor de dobanda, nu au reusit sa stimuleze cresterea economica.

Brazilia a fost afectata de incetinirea economica globala, care a redus cererea pentru materiile prime si bunurile din aceasta tara.

Miercuri, statul sud-american a anuntat noi masuri prin care sa creasca investitiile si consumul, inclusiv prelungirea scutirilor fiscale pentru produse electrocasnice, mobila si automobile.

13:10 Italia a imprumutat joi 6,5 miliarde de euro, suma maxima vizata de Trezorerie, printr-o emisiune de obligatiuni pe termen mediu si lung, relateaza AFP.

Aceasta operatiune a fost foarte asteptata de catre statul italian, dupa ce in aceasta saptamana a avut doua operatiuni reusite, pe termene mai scurte, la rate ale dobanzii in scadere puternica.

Trezoreria italiana a emis 2,5 miliarde de euro in titluri pe 5 ani, la o rata a dobanzii de 4,73%, fata de 5,29% la ultima operatiune similara, pe 30 iulie.

De asemenea, aceasta a emis datorie de 4 miliarde de euro in obligatiuni de stat pe 10 ani, la o rata a dobanzii de 5,82%, in scadere usoara fata de nivelul de 5,96% inregistrat pe 30 iulie.

12:30 Seful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, s-a intalnit joi cu presedintele francez Francois Hollande, in cadrul unei serii de intalniri diplomatice care ar putea pregati tara, a patra economie a zonei euro, in curand, de o solicitare a unui ajutor financiar global.

11:46 Numarul somerilor din Germania a crescut pentru a cincea luna consecutiv in august, pe fondul crizei datoriilor suverane, care a redus cererea pentru exporturile germane, si restrangerii investitiilor companiilor, relateaza Bloomberg.

Astfel, numarul persoanelor fara un loc de munca, in date ajustate cu fluctuatiile sezoniere, a crescut cu 9.000, la 2,9 milioane, a anuntat, joi, Agentia Federala a Muncii. Conform unui sondaj Bloomberg, economistii se asteptau ca numarul somerilor sa creasca cu 7.000 de persoane.

Rata ajustata a somajului a ramas insa neschimbata, la 6,8%.

Pe fondul crizei datoriilor suverane din Europa, ce a redus cererea pentru bunurile exportate de Germania si a afectat negativ perspectiva privind cresterea economica si veniturile companiilor, firmele si-au amanat angajarile si investitiile, mentioneaza Bloomberg.

Rata somajului ramane in continuare la cel mai redus nivel din ultimele doua decenii, in timp ce salariile au crescut, sprijinind cererea de consum din cea mai mare economie a Europei si ajutand-o sa reziste crizei. Pana in luna aprilie, somajul a scazut neintrerupt pentru mai mult de doi ani si jumatate.

"Piata muncii din Germania a ajuns la limita. Ratele somajului sunt de asteptat sa creasca in urmatoarele sase luni, din cauza adancirii crizei din zona euro si scaderii cererii din Asia, care vor afecta exporturile", a declarat Jens-Oliver Niklasch, economist la Landesbank Baden - Wuerttemberg, in Stuttgart.

Cresterea economica a Germaniei a incetinit la 0,3% in al doilea trimestru, de la nivelul de 0,5 procente in primele trei luni ale anului. Rata este superioara insa cele inregistrate in zona euro, unde Produsul Intern Brut a scazut cu 0,2%.

11:16 Vanzarile cu amanuntul din Italia au crescut cu 0,4% in iunie in raport cu luna mai, arata datele publicate miercuri de Institutul de statistica italian, Istat, si citate de Les Echos.

Aceasta rata este peste estimarile analistitlor de la DowJones Newswires, care prevedeau o crestere de 0,2%.

Vanzarile cu amanuntul ale produselor alimentare s-au majorat cu 0,2% fata de luna mai, in timp ce pentru produsele non-alimentare rata de crestere a fost de 0,4%, a precizat Istat.

10:50Bankia, a patra cea mai mare banca spaniola dupa valoarea activelor, a inregistrat in primul semestru o pierdere neta de aproape 4,3 miliarde de euro, de doua ori mai mare fata de intreg anul 2011, a scris joi cotidianul economic Expansion, citat de AFP.

Cererea de salvare a Bankia din luna mai, in valoare de 23,5 miliarde de euro, a grabit linia de credit ce poate ajunge la maxim 100 miliarde de euro din partea zonei euro pentru intreg sistemul bancar spaniol. In acelasi timp, tara insasi poate avea nevoie de un ajutor financiar si mai mare in urmatoarele saptamani.

Banca, nationalizata prin primirea sprijinului din mai, a anuntat deja o pierdere de 2,979 miliarde de euro pentru anul 2011.

Potrivit Expansion, pierderea din primul semestru al anului 2012 este insa si mai ridicat, de aproximativ 4,3 miliarde de euro.

"Pierderile, in linie cu estimarile analistilor, sunt cauzate de consolidarea realizata pentru a respecta noile norme bancare", a explicat cotidianul.

In intentia de a consolida intreg sectorul bancar, autoritatile spaniole au impus institutiilor financiare sa formeze provizioane de 80 miliarde de euro in 2012, esentiale pentru a se proteja expunerii la activele imobiliare riscante.

Expansion a mentionat faptul ca, in cazul Bankia, provizioanele vor afecta rezultatul financiar anual in 2012 cu cel putin 5,6 miliarde de euro.

10:30 Bursele europene au deschis in scadere, joi, investitorii fiind reticenti in a-si mari expunerea la active mai riscante pe fondul incertitudinii cu privire la urmatoarele masuri din partea Federal Reserve, banca centrala a Statelor Unite, si perspectivei slabe referitoare la economia globala, relateaza Reuters.

La ora 07:10 GMT, indicele FTSEurofirst 300 s-a redus cu 0,4%, la 1.081,89 puncte, dupa ce miercuri acesta inchisese cu o pierdere de 0,2%. Totodata, indicele Euro STOXX 50 a cedat in debutul sedintei de tranzactionare 0,4%, ajungand la 2.424,92 puncte.

Potrivit AFP, bursa de la Paris a deschis joi cu o usoara scadere, investitorii aratandu-se prudenti inaintea reuniunii bancherilor centrali din Statele Unite, de la Jackson Hole, pe o sedinta marcata de publicarea unor noi rezultate ale companiilor. Astfel, la ora 7:01 GMT, indicele CAC 40 a inregistrat un recul de 0,29%, la 3.403,88 puncte.

De asemenea, indicele DAX al bursei din Frankfurt a scazut in deschidere cu 0,69%, ajungand la un nivel de 6.962 puncte.

Pe piata germana s-au remarcat titlurile Lufthansa, care au scazut cu 0,55%, la 9,65 euro per actiune, dupa ce echipajul a anuntat ca vineri va intra in greva.

Pe de alta parte, in Asia, bursa din Tokyo a terminat sedinta de joi cu o pierdere de 0,95%, indicele Nikkei scazand cu 86,03 puncte, la 8.983,78 puncte, pe o piata primara pe care au fost tranzactionate 1,35 miliarde de actiuni.