Apreciere pe termen scurt pana la nivelul de 4,4 lei/euro in septembrie, bazata pe ipoteza inchiderii pozitiilor celor care au speculat pe deprecierea leului urmata de o depreciere pana la 4,55 catre final de an, pe fondul alegerilor care se apropie, dar continuarea tendintei de depreciere in 2013 daca nu vom atrage fluxuri de valuta in economie. Aceasta este scenariul de baza cu care lucreaza Departamentul de Cercetare al celei mai mari banci locale, BCR. Echipa formata din Dorina Cobiscan, Dumitru Dulgheru si Eugen Sinca au realizat si un grafic care "leaga" evolutia leului de principalele evenimente politice din acest an (vezi in text).

  • Speculatorii care au pariat pe deprecierea leului au vazut ca BNR  nu va permite ca un asemenea fenomen sa se petreaca asa incat pe termen foarte scurt e posibil sa isi inchida pozitiile, apreciind leul pana la 4,4 unitati in fata euro.
  • Leul s-a depreciat cu peste 8% fata de dolarul american, din care 3,5% poate fi atribuita luptelor politice. se arata in Raportul de cercetare al BCR. Deprecierea in raport cu dolarul se va vedea si in pretul combustibililor si acesta este unul din motivele pentru care BNR a decis sa apere leul. Anuntul surprinzator de majorare a pretului gazelor naturale incepand cu septembrie a creat riscuri suplimentare legate de atingerea tintei de inflatie a bancii centrale stabilita la 3%+/- 1pp in 2012.
  • Drept rezultat, Banca Nationala a intervenit decisiv in favoarea leului, limitand volumul tranzactiilor REPO la 6 miliarde lei intr-o prima faza si apoi la 4 miliarde, adica la jumatate fata de nivelurile inregistrate in iunie si iulie. Dobanzile pe piata monetara au crescut cu 50 puncte de baza, iar Ministerul Finantelor a respins ofertele la licitatiile de titluri de stat ca urmare a cresterii costurilor.
  • Informatiile din presa arata ca banca centrala a intervenit pe piata valutara timp de mai multe zile la rand pentru a aduce leul la sub 4,5 fata de moneda unica europeana. Mai mult, leul a fost ajutat si de interventiile verbale ale guvernatorului care a aratat ca recenta depreciere a monedei a depasit nivelurile reflectate de fundamentele economice, in timp ce o normalizare a mediului politic ar fi extrem de necesara. Seful misiunii FMI in Romania de asemenea sugerase ca exista loc pentru o apreciere usoara a leului odata ce instabilitatea politica ia sfarsit.

  • Estimam ca leul va fluctua in intervalul 4,4-4,6 in perioada ramasa din acest an si ca BNR va utiliza toate instrumentele de care dispune pentru a tine inflatia la sub 4%. O emisiune de eurobonduri ar putea fi lansata in aceasta toamna, ceea ce ar consolida rezervele valutare ale bancii centrale si ar tine in frau cresterea randamentelor la obligatiuni pe piata locala in ultimul trimestru din acest an. Aceasta actiune ramane deocamdata mai mult la nivel de deziderat in conditiile in care sentimentul investitorilor este destul de afectat in aceste zile.
  • variatiile cursului de schimb sunt transmise direct asupra serviciilor de telefonie, exprimate direct în valută de către operatori. Deprecierea semnificativă de 3% a leului fată de euro pe fondul tensiunilor politice (perioada mai-august fată de ianuarie-aprilie) si-a pus amprenta asupra inflatiei deoarece serviciile de telefonie au o pondere de aproape 5% în cosul de consum.