O foarte posibila iesire din tinta de inflatie, o perspectiva de crestere economica redusa la 0,7% pentru 2012 si sub potentialul economiei romanesti pentru anii urmatori si un leu slabit - acestea sunt cateva din concluziile Raportului de Cercetare realizat de echipa BCR si prezentat joi de economistul Eugen Sinca. "E esential sa finalizam cateva proiecte economice care sa "mute" focusul analistilor internationali de la temele politice catre zona economica", a avertizat economistul sef Lucian Anghel.

Florin Eugen Sinca- BCRFoto: Hotnews

Descarca din atasament Raportul BCR- Romania in viteza intai

  • Perspective economice incerte

Revenirea economica inconsistenta de pana acum si conditiile adverse de pe pietele externe si interne ne-au determinat sa modificam estimarea de crestere economica pe termen scurt si mediu.

  • Motivul revizuirilor nu este legat neaparat de optimismul nostru anterior, ci de materializarea riscurilor la adresa cresterii economice pe care le-am mentionat si in trecut. Este important de mentionat ca Romania a avut pana in prezent doar o revenire economica timida si se afla inca sub potentialul estimat in jurul nivelului de 2%.
  • Contextul european ramane tensionat de criza datoriilor suverane si, un lucru ingrijorator, luminita de la capatul tunelului inca nu se intrezareste. Increderea mediului de afaceri este la minime istorice in Zona Euro, iar scaderea economica ar putea continua in trimestrul al treilea. Aproximativ 50% din exporturile Romaniei au ca destinatie Zona Euro si peste 80% din investitiile straine directe primite de Romania pornesc din aceste tari.
  • Recentele turbulente politice interne submineaza increderea investitorilor straini, deja afectata de criza  europeana. Canalul de transmisie a capitalului este puternic expus, iar scaderea cu 29% a investitiilor straine directe la un nivel modest de doar 620 milioane de euro in semestrul I 2012 vorbeste de la sine.
  •  Pe langa aceasta, Romania este in plin proces de consolidare fiscala, iar guvernul socialist-liberal pare dispus sa majoreze salariile intr-un an electoral prin afectarea investitiilor in infrastructura - cheltuielile publice de investitii au scazut in mod brusc cu 0,8% anual in iunie, de la un avans de peste 33% in primele cinci luni.
  • Avand in vedere aceste aspecte, estimam o crestere economica de numai 0,7% in acest an si sub potential in anii urmatori. Totodata, am revizuit in sens descrescator estimarea de crestere economica la 1,9% in 2013 de la o valoare de 2,9%, in principal datorita incertitudinilor din Zona Euro, principalul partener comercial al Romaniei, care vor induce o atitudine prudenta in randul investitorilor. Deficitul de cont curent se va mentine sub 5%, ceea ce nu este un nivel neglijabil daca luam in considerare ratele reduse de crestere economica. Dar pentru a ramane peharta investitorilor, Romania are nevoie de cel putin un aliat cheie - stabilitatea politica. Si cu totii stim ca  stabilitatea este strans legata de predictibilitate.
  • Inceput de crestere a inflatiei

Conform asteptarilor noastre inflatia s-a accelerat in iunie iar apoi a sarit cu 1 punct procentual in iulie pana la 3% in conditiile in care efectul de baza favorabil a disparut. De fapt, nici in primele cinci luni ale anului ratele medii ale inflatiei lunare nu au chiar mici, la 0,3%. Deficitul de cerere agregata va fi in continuare prezent inca o perioada dar nu va putea contrabalansa oferta cronic insuficienta de bunuri si servicii din productia interna. Produsele alimentare sunt un exemplu in acest sens, ele detinand o pondere extrem de inalta in cosul de consum (37%).

Dincolo de alimente, care au intrat in zona pozitiva in termeni anuali in luna iulie au existat si alte elemente care au pus presiune asupra inflatiei. Combustibilii, tutunul, energia electrica si termica, tarifele de telefonie precum si cele de apa si canalizare sunt doar cateva din grupele care au sustinut avansul preturilor, daca ar fi sa numim aici doar pe cele cu ponderi mai ridicate in cosul de consum. Cererea pentru unele dintre aceste produse este mai putin elastica, in timp ce altele se regasesc in categoria produselor cu preturi administrate (energia de exemplu).

Citeste intreaga analiza din atasament