Seful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, s-a intalnit joi cu presedintele francez Francois Hollande, in cadrul unei serii de intalniri diplomatice care ar putea pregati tara, a patra economie a zonei euro, in curand, de o solicitare a unui ajutor financiar global, relateaza AFP.

Rajoy, Hollande, Monti si MerkelFoto: Agerpres/AP

Dupa ce Spania a primit sustinerea presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, care a salutat "programul de austeritate foarte important, curajos si ambitios" adoptat de Spania, Madridul spera acum sa obtina aceeasi sustinere si din partea liderilor europeni.

Pentru ca a patra cea mai mare economie a zonei euro se afunda in recesiune si trebuie sa faca fata lipsei de incredere din partea pietelor care pun sub indoiala capacitatea sa de a se finanta, Spania este in prezent intr-o pozitie delicata.

"Obiectivul lui Rajoy este de a reusi ca tarile vecine sa aprobe revendicarile spaniole si ca criza de lichiditate sa poata fi depasita fara a apela la o salvare a Spaniei", a precizat joi cotidianul conservator ABC, apropiat guvernului.

Madridul sustine chiar o uniune fiscala si bancara la nivelul UE prin care sa se sprijine mai bine tarile fragile ale zonei euro si Rajoy, care a spus marti ca isi doreste ca uniunea bancara sa fie gata in decembrie, se asteapta ca Hollande sa il sprijine in acest demers.

Suportul lui Hollande ar fi cheia, dupa ce luni a fost anuntata crearea unui grup de lucru bilateral de catre Franta si Germania, care ar trebui in special sa includa "punerea in aplicare a deciziilor privind Grecia si Spania". De asemenea, joi viitoare, este asteptata la Madrid si Angelei Merkel.

Ziarul ABC recunoaste ca un ajutor financiar si mai mare pentru economia spaniola, prin intermediul unei actiuni a Bancii Centrale Europene (BCE), pare acum inevitabil: "Timpul se scurge pentru guvernul Rajoy, pentru ca in octombrie Trezoreria trebuie sa faca fata unei scadente a datoriei de 26 miliarde de euro", sau de peste 30 de miliarde, potrivit mai multor analisti.

Partea franceza doreste insa sa cunoasca mai multe detalii cu privire la modalitatile de recapitalizare a bancilor spaniole, a precizat o sursa diplomatica. Acestea din urma, afectate puternic de spargerea bulei imobiliare din 2008, au primit la finalul lunii iunie din partea zonei euro un ajutor financiar de pana la 100 miliarde de euro, insa mecanismul de injectare a acestei sume si valoarea ei exacta nu au fost clarificate inca.

Guvernul spaniol, care previzioneaza sa utilizeze in jur de 60 de miliarde de euro, asteapta in continuare mai multe rapoarte de audit inainte de a se decide.

"Este decizia spaniolilor de a determina sumele necesare, insa interesul Spaniei si al zonei euro este ca situatia sa se stabilizeze cat mai rapid posibil", a explicat o sursa din Paris.

Madridul poate beneficia totodata de mai multa indulgenta din partea Frantei: "Spania nu are aceleasi probleme de credibilitate" ca Grecia si a luat masuri importante pentru a controla abaterile finantelor sale publice, a precizat aceeasi sursa.

Cu pretul unui efort de austeritate fara precedent, Madridul doreste sa ia pana in 2014 masuri de 102 miliarde de euro prin reduceri de cheltuieli bugetare si cresteri de taxe, in scopul de aduce deficitul bugetar de la 8,9% la 2,8% din PIB.

Insa, situatia ramane in continuare foarte delicata, dupa ce, marti, Catalonia, una dintre cele mai bogate regiuni spaniole, a solicitat un ajutor financiar din partea administratiei centrale de 5 miliarde de euro.

Se asteapta si ca Valencia sa ceara sprijin, de peste 3,5 miliarde, in timp ce Murcia ar avea nevoie de cel putin 300 de milioane de euro. In plus, si regiunea Andaluzia a recunoscut ca ar putea avea nevoie de ajutor, insa aceasta nu a precizat o suma.

Si cum a recunoscut marti si Mariano Rajoy, "regiunile sunt de asemenea ale Spaniei si, prin urmare, guvernul spaniol nu le poate lasa sa se prabuseasca".