Jens Weidmann, presedintele Bundesbank, banca centrala a Germaniei, a amenintat cu demisia din cauza opozitiei sale la programul de achizitii de obligatiuni al BCE, anunta vineri cotidianul german Bild, citand surse din sectorul financiar, relateaza AFP.

Totusi guvernul federal l-a convins sa ramana la conducerea bancii, conform informatiilor Bild.

Solicitat de AFP, un purtator de cuvant al Bundesbank nu a dorit sa faca niciun comentariu. Acesta a reaminti doar o declaratie a lui Weidmann dintr-un interviu acordat revistei Der Spiegel, publicat luni: "Cea mai buna cale de a-mi face datoria este de a ramane in pozitia mea."

Presedintele Bundesbank, aflat in functie de doar un an si jumatate, a criticat de mai multe ori programul de achizitii de obligatiuni guvernamentale din partea Bancii Centrale Europene, care ar trebui sa fie "reinviat" in curand, pentru a sprijini ratele de dobanda ale tarilor din zona euro aflate in dificultate.

Acesta a spus recent ca o asfel de politica ar reprezenta "o finantare a statelor prin tiparirea de bani", care risca sa provoace "dependenta ca un drog" statelor membre.

Totusi, puterea criticilor sale este limitata, el dispunand doar de un singur vot in cadrul consiliului BCE, la fel ca si ceilalti guvernatori de banci centrale din zona euro.

Predecesorul sau in fruntea Bundesbank, Axel Weber, a demisionat in prima jumatate a anului 2011, si el fiind de asemenea un oponent al acestui program de rascumparare de obligatiuni al BCE, lansat in 2010. Acelasi gest a fost facut, in septembrie, si economistul sef al BCE, Jurgen Stark, tot german, din aceleasi motive.