Economia Indiei a crescut mai rapid decat asteptarile economistilor in trimestrul doi, diminuand unele temeri cu privire la o incetinire brusca a celei de-a treia economii a Asiei, relateaza BBC.

In raport cu acelasi trimestru al anului trecut, in trimestrul doi al anului 2012 cresterea a fost de 5,5%. Analistii prognozau o rata de crestere de 5,2%. In trimestrul intai economia se majorase cu o rata anuala de 5,3%.

Cu toate acestea exista temeri ca lipsa reformelor, incetinirea productiei industriale si a investitiilor pot afecta negativ cresterea economica pe termen lung.

Desi a fost inregistrata o rata surprinzatoare de 5,5%, ritmul de crestere este, incontestabil, sub potential si valideaza nevoia unor masuri guvernamentale care sa se adreseze incetinirii investitiilor si activitatii sectorului extern, a declarat pentru BBC Radhika Rao, economist la Forecast Pte.

In ultimele luni economia Indiei a fost afectata de mai multi factori. Incetinirea cererii globale a redus exporturile tarii si productia industriala.

Productia intreprinderilor indiene a scazut cu 1,8% in iunie fata de aceeasi luna a anului trecut, a treia scadere din ultimele patru luni.

In acelasi timp, guvernul a fost blocat intr-o lupta politica cu opozitia, care a dus la stoparea implementarii unor reforme cheie.

Pentru ca lucrurile sa fie si mai rele, mai multe scandaluri de coruptie nu doar ca au inrautatit imaginea Indiei, ci au afectat si increderea investitorilor. Astfel, investitiile straine directe atrase de India au scazut in iunie cu 78% in raport cu aceeasi luna a anului 2011.

Analistii spun ca guvernul trebuie sa ia actiuni pentru a imbunatati climatul investitional in India, daca tara doreste sa isi mentina si in viitor rate inalte de crestere.